Jeśli ciężko pracowałaś, aby schudnąć i zauważyłaś, że waga spada powoli, być może nadszedł czas, aby przyjrzeć się składnikom, które spożywasz.
Żaden pojedynczy produkt nie będzie automatycznie celował w te obszary ciała, z których chciałabyś spalić tłuszcz.
Utrata tłuszczu następuje tylko wtedy, gdy spalasz więcej kalorii niż spożywasz, co prowadzi twoje ciało do preferencyjnego rozkładania zapasów lipidów na energię.
Dlatego należy spożywać produkty, które mają w sobie dużo błonnika i poprawiają trawienie.
Mimo wszystko bardzo ważne jest, aby włączyć w dietę produkty, który będą sprzyjać naszemu odchudzaniu.
Sprawdź jakie produkty spalają tłuszcz i przyspieszają metabolizm!
33 Produkty spalające tłuszcz
Ważne jest wyeliminowanie przetworzonej żywności bogatej w sód i inne słodkie produkty.
Tak samo jest z rutynowym nawadnianiem organizmu, aby wspomóc trawienie i przyspieszyć ogólny wysiłek związany z utratą wagi (na pewno nie chcesz się wzdęć!).
Mocno przetworzona żywność może utrudniać utrzymanie stałej utraty wagi. Najlepsze produkty, które pomagają schudnąć, to te bogate w błonnik.
Rośliny włókniste są często naturalnie niskokaloryczne, pomagają utrzymać uczucie sytości po posiłku, a także regulują poziom cukru we krwi.
Badania sugerują, że im więcej błonnika włączy się do swojej codziennej rutyny, tym skuteczniej można przeciwdziałać z nagromadzeniem tłuszczu w jamie brzusznej.
Nawet jeśli zastosujesz restrykcyjną dietę bogatą w błonnik, ważne jest, aby zrozumieć, że nie ma ani jednego składnika ani napoju, dzięki któremu stracisz tłuszcz z brzucha.
Schudniesz (i naturalnie zredukujesz tkankę tłuszczową), stosując zdrową dietę i umiarkowane ćwiczenia na odchudzanie.
Masło orzechowe
Masło orzechowe zawiera 8 gramów białka i do 4 gramów błonnika na porcję, dzięki czemu jest idealną przekąską, która pomoże Ci się nasycić (szczególnie w stabilizacji ładunku glikemicznego).
Sprawdź: Orzechy Brazylijskie – Właściwości Zdrowotne (Ile jeść dziennie?)
Koniecznie sprawdź etykietę składników, która powinna zawierać tylko orzeszki ziemne, sól i odrobine oleju. Opublikowany przegląd badań w Journal of Food Science and Technology podkreśla fakt, że masło orzechowe może pomóc ludziom poczuć się bardziej zadowolonym w porównaniu z innymi przekąskami.
Ciecierzyca
Ciecierzyca jest wypełniona błonnikiem i białkiem roślinnym, a także przeciwutleniaczami wzmacniającymi odporność i minerałami przeciw wzdęciami.
Ciecierzyca z łatwością trafia do zup, gulaszu, sałatek i dodatków. Ponadto mąka z ciecierzycy jest świetną alternatywą do pieczenia, zapewniając bardziej gęsty i sycący efekt końcowy.
Dynia
Zawiera więcej błonnika niż komosa ryżowa i więcej potasu niż banan, przecier z dyni jest jednym z najlepszych sposobów na smaczny posiłek.
Spróbuj tego następnym razem, gdy masz ochotę na słodycze: dodaj puree z dyni do niesłodzonego greckiego jogurtu z cynamonem i posiekaną gruszką, aby uzyskać pożywny deser.
Groch
Kubek groszku zawiera 8 gramów białka i ogrom kluczowych składników odżywczych zmniejszających wzdęcia. Zawiera prawie wszystko, czego potrzebujesz codziennie: witaminę C, a także magnez, potas i żelazo – wszystko to pomaga w równoważeniu sodu i dostarczaniu tlenu do komórek krwi.
Tuńczyk
Nie ma nic lepszego niż zdrowe tłuszcze tej ryby, jeśli chodzi o pożywne białko, obok łososia i sardynek. Są wypełnione kwasami omega-3 i chudym białkiem, dzięki czemu możesz uzupełnić je w porze posiłku i uniknąć chęci na przekąskę w ciągu dnia lub nocy.
Łosoś
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe plus minerały w łososiu czynią go idealnym wyborem obiad. Witamina D znajdująca się w każdym filecie została wcześniej powiązana w badaniach pokazujących, że może ona wspomóc kontrolę wagi u osób z nadwagą.
Otrzymasz również 25% swojej dziennej dawki witaminy B6, która może pomóc w regulacji nastroju i stresu.
Ziemniaki
Wierz lub nie, ale smażone na powietrzu ziemniaki (tak, naprawdę!) Są doskonałym źródłem potasu, który pomaga radzić sobie z wzdęciami i równoważy sód. Są również bogate w błonnik, co oznacza, że ziemniaki mogą być pokarmem bogatym w składniki odżywcze – o ile nie są podawane na frytkę.
Nasiona dyni
Pestki dyni dostarczają mnóstwo cynku wzmacniającego odporność, ale co ważniejsze, są znaczącym źródłem błonnika (całkiem sycąca przekąska!). Z około 7 gramami białka na porcję wielkości przekąski, pestki są doskonałym dodatkiem do większości diet.
Zwykły jogurt grecki
Sfermentowana żywność, taka jak miso, tempeh i kapusta kiszona, zawiera probiotyki, czyli przyjazne bakterie, które pomagają zwiększyć odporność, regulują pracę jelit i zapobiegają wzdęciom.
Niesłodzone zwykły jogurt grecki może zapewnić korzyści probiotyczne zbyt. Wybierz te, które mają pięć lub więcej szczepów bakterii na 6-uncjową porcję
Kefir
Podobnie jak jogurt, kefir jest produktem ubocznym z pamiętnika, ale jest bardziej kremowym, zachwycającym napojem o konsystencji smoothie.
Jest pełen probiotyków, które pomagają regulować zdrowe jelita i może być szczególnie mądrym wyborem, jeśli czujesz się wzdęty, ponieważ zaparcia mogą odgrywać tam ogromną rolę. Jest również naturalnie bardzo bogaty w białko, więc spróbuj dodać odrobinę do porannego smoothie.
Kapusta kiszona
W wielu domach kapusta kiszona jest bardzo popularna, może być pierwszym sfermentowanym jedzeniem, jakie kiedykolwiek spotkałeś – i powinna zagościć w Twoim menu chociaż raz w tygodniu.
Ze względu na to, że jest ona sfermentowana to istnieją probiotyczne korzyści. Przeważnie, podobnie jak inne warzywa, jest mało kaloryczna, ale bogaty w błonnik. Kapusta kiszona posiada wiele cennych wartości, a spożywanie jej na pewno może przynieść pozytywne efekty!
Świetnie komponuje się jako dodatek do ryb, czy kotletów!
Owies
W płatkach owsianych jest znajduje się dużo błonnika pokarmowego, ale tak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Owies zawiera 32% błonnika, a płatki owsiane 14.
Migdały
Migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pistacje zawierają zdrowe tłuszcze i wiele pozytywnych właściwości… W szczególności migdały są silnym źródłem białka, a różne badania powiązały wzrost spożycia migdałów ze spadkiem cholesterolu LDL (tego „złego”).
W szczególności jednak regularne podjadanie migdałów wiąże się z większą utratą wagi ze względu na jego wpływ na metabolizm doładowania, według Journal of Research in Medical Sciences.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to kolejna orzechowa gwiazda, bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – to niezwykle zdrowa dla serca przekąska w porównaniu z innymi produktami na wynos, takimi jak chipsy czy ciasteczka.
Wcześniejsze badania wykazały, że orzechy włoskie pomagają ograniczyć apetyt, który mógł wystąpić między posiłkami.
Pistacje
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego pistacje są czasami sprzedawane w skorupkach?
Wierz lub nie, ale pistacje są najlepszym przykładem zdrowej przekąski, która może spowodować spowolnienie i skupienie się na tym, co jesz ze względu na ich skorupki.
Badania opublikowane w czasopiśmie Appetiteodkryli, że proces łuskania pistacji sygnalizował dietetykom spowolnienie – same muszle przypominały, ile już zjedli.
Jagody
Jagody są rzeczywiście pełne błonnika (4 gramy w jednej filiżance), ale zawierają również znaczną ilość przeciwutleniaczy.
Jagody zawierają również mniej cukru niż większość innych owoców – są satysfakcjonującym, słodkim, zdrowym wyborem na przekąskę lub na deser.
Maliny
W porównaniu do innych jagód maliny mają szczególnie wysoką zawartość błonnika.
Są doskonałym dodatkiem do już zbilansowanego śniadania, czy do płatków śniadaniowych, owsianych, jogurtu, czy nawet szybkiego smoothie (dzięki czemu jest o wiele bardziej treściwe!).
Oliwa z oliwek
Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zapewniają uczucie pełności i pomagają ogólnie schudnąć.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia działa również w celu zmniejszenia stanu zapalnego spowodowanego przez przeciwutleniacze, zwłaszcza oleokantal, który jest reklamowany jako mający podobny wpływ na organizm jak ibuprofen, gdy jest spożywany regularnie.
Jednak unikaj panierowanych potraw smażonych na głębokim oleju! Smażone przekąski kojarzą się z przybieraniem na wadze, więc lepiej ograniczyć ich spożywanie!
Jajka
Niektóre badania wskazują, że jajka, które są niskokaloryczne i bogate w inne składniki odżywcze, mogą z czasem pomóc w utracie wagi.
Wysokobiałkowe śniadania, w tym omlety i jajecznica z warzywami na patelni, mogą być dość sycące przez cały dzień; ale nawet jajko na twardo na sałatce w porze lunchu może również zapewnić ci sytość do obiadu.
Fasola
Fasola jest podstawą wielu potraw wegetariańskich, ponieważ zawiera białka roślinne, a także minerały i witaminy z grupy B.
Jest również znaczącym źródłem rozpuszczalnego błonnik, który pomaga Twojemu organizmowi dłużej przetwarzać posiłek na bazie fasoli, pomagając Ci spożywać mniej kalorii w ciągu dnia.
Soczewica
Te małe, bogate w białko kęsy roślinnej dobroci tworzą doskonałe bazy zup lub jako dodatki do sałatek, dzięki czemu posiłek wydaje się o wiele bardziej treściwy.
Błonnik i oporna skrobia zawarta w soczewicy pomagają spożywać mniej kalorii między posiłkami.
Całe ziarna
Ziarna cieszą się złą sławą, jeśli chodzi o utratę wagi, ale to dlatego, że rafinowane zboża (czytaj: przetworzona żywność!) nie są zdrowe.
Produkty pełnoziarniste redukują wzdęcia, ponieważ są wypełnione minerałami i równoważą spożycie sodu w ciągu dnia. Spożywaj produkty takie jak: brązowy ryż i farro, aby uzyskać największe korzyści.
Komosa ryżowa
Godnym uwagi produktem pełnoziarnistym jest komosa ryżowa, która jest niezwykle bogata w błonnik, ale co ważniejsze, jest to kompletne białko w diecie – co oznacza, że zawiera dużo ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Nie zaburza też całkowicie poziomu cukru we krwi ze względu na niski indeks glikemiczny.
Podsumowując: komosa ryżowa jest niezbędnym dodatkiem do każdej kuchni, aby utrzymać zrównoważone zarządzanie wagą.
Szpinak
Roślinne kwasy omega-3 należą do każdego zdrowego planu żywieniowego, ale liściaste warzywa, takie jak szpinak powinny znaleźć się w Twojej diecie.
Szpinak jest pełen minerałów, takich jak potas, co może pomóc zrównoważyć wywołujące wzdęcia działanie sodu.
Jarmuż
Jarmuż jest praktycznie beztłuszczowy, a jedna filiżanka zawiera około 30 kalorii, a także duże ilości między innymi witamin A, K, C, B6, wapnia, potasu i magnezu.
Bez względu na to, czy jest sporządzany jako sałatka, czy smażony jako dodatek do obiadu, jarmuż jest dla każdego, kto próbuje wyeliminować uparty tłuszcz z brzucha.
Warzywa kapustne
Błonnik jest synonimem chrupiących warzyw, które można łatwo znaleźć w w dział warzywnym: brokuły, kalafior, brukselka i kalarepa.
Warzywa te, przygotowane do smażenia lub upieczone na blasze, mają niską kaloryczność. Jedzone na surowo zachowują wszystkie składniki odżywcze, w tym mnóstwo minerałów i witamin (od wapnia po cynk!), których może zabraknąć w Twojej diecie.
Awokado
Dobra wiadomość dla miłośników tego owocu (tak, to owoc! ): Badanie z 2013 roku powiązało regularne spożywanie awokado z obniżeniem obwodu talii i wskaźnika BMI. Co więcej, tłuszcze jednonienasycone są zdrowe i sycące, zmniejszając później chęć spożywania przetworzonej żywności.
Banany
Wypełnione potasem i magnezem banany równoważą wzdęcia spowodowane solą, przetworzoną żywnością i zawierają prebiotyki pochodzenia roślinnego, „karmiąc” dobre bakterie. Jedną przekąskę dziennie z łyżką masła orzechowego lub pokrój w poranne płatki śniadaniowe.
Kawa i herbata
Kawa z kofeiną utrzymuje rzeczy w ruchu w przewodzie pokarmowym. Picie około 8 do 16 uncji javy o tej samej porze każdego dnia może pomóc ci dotrzymać harmonogramu. Co więcej, regularna filiżanka Joe może wpłynąć na tempo metabolizmu na lepsze, zgodnie z wcześniejszymi badaniami.
Pamiętaj: im czystsza jest Twoja kawa, tym lepiej. Słodkie dodatki z kawy mieszanej mogą prowadzić do przyrostu masy ciała z powodu aromatów pełnych cukru i syntetycznych słodzików.
Pomidory
Pomidory, grzyby, marchew, ogórki i inne podstawowe produkty do sałatek pomagają zachować nawodnienie dzięki wysokiej zawartości H2O. Ta dodatkowa woda może zrównoważyć retencję płynów spowodowaną nadmiarem soli.
Szparag
Jako warzywo z nadzieniem prebiotykowym, szparagi są doskonałym dodatkiem do zup, makaronów i omletów lub podawane jako dodatek. Aby uzyskać dodatkowe korzyści, spróbuj połączyć szparagi z innymi crudité i zanurzyć w hummusie.
Owoce cytrusowe
Potas zawarty w cytrusach pomaga zwalczać wzdęcia, a przeciwutleniacze zwalczają stany zapalne, które są związane z magazynowaniem tłuszczu w brzuchu.
Ponieważ kluczową częścią walki ze wzdęciami jest właściwe nawodnienie, dodanie cytrusów do H2O może pomóc osobom nie pijącym wody napić się i ostatecznie schudnąć!
Cebula
Czosnek, cebula, pory i szalika dodają dużo smaku, ale dostarczają też mnóstwo prebiotycznego błonnika. Dodawaj ją do pikantnych potraw, takich jak omlety i zdrowe sałatki.
Polecane artykuły:
Dodaj komentarz