W większość ludzie uważają awokado za zdrowy owoc, pełny niezbędnych minerałów i tłuszczów.
Prawdopodobnie te tłuszcze są zdrowe i idealne na odchudzanie.
Ale inni zaś twierdzą, że awokado tuczy i nie powinno się go jeść w zbyt dużych ilościach.
Jaka jest prawda?
W tym artykule badamy, czy awokado jest przyjazne dla odchudzania czy zdecydowanie odwrotnie!
Spis Treści
Awokado – Kalorie i Wartości Odżywcze
Owoc ten z wyglądu przypominający gruszkę, a w środku kryjący ogromną pestkę otoczoną tłustą mięsista masa o lekko orzechowym smaku, pochodzi z południowego Meksyku.
Awokado to świetnie źródło witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów a także błonnika!
Niestety, awokado pomimo posiadania niskiej ilości węglowodanów, zawiera dużo tłuszczy, więc w 100 gramach ok. połówka awokado(zalecane dzienne spożycie) to aż 160 kalorii.
To jest nawet więcej niż średniej wielkości banan, który dostarcza około 100 kcal.
W 100 gramach awokado znajdziemy:
- Witamina K: 26% RWS.
- Kwas foliowy: 20% RWS.
- Witamina C: 17% RWS.
- Potas: 14% RWS.
- Witamina E: 10% RWS.
Awokado zawiera:
- Bardzo mało cukru
Jak na owoc jest naprawdę bardzo ubogi w cukier. Ładunek glikemiczny jest bliski zeru. - Witaminy z grupy B
Odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia. - Duża ilość potasu
Awokado posiada 2x więcej potasu niż banan! Jego niedobór może być przyczyna zatrzymania wody w organizmie. - Dużo błonnika
Jedno awokado dostarcza nam 13,5 gram błonnika, a to jest około połowa dziennego zapotrzebowania na niego! Dzięki błonnikowi nie mamy chęci na podjadanie.
Ciekawostka
Awokado znajduje się na liście produktów zalecanych podczas diety ketogenicznej.
Zdrowe Tłuszcze w Awokado
Pomimo, że w awokado jest bardzo dużo tłuszczów, to nie musimy się tym martwić. Akurat one są dla Nas bardzo zdrowe! Głownie są to tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe to cząsteczki tłuszczów, które zawierają jedno wiązanie podwójne, tzw. nienasycone.
Skrótowo to JNKT, czyli jednonienasycone kwasy tłuszczowe lub MUFA, czyli w języku angielskim: monounsaturated fatty acids.
W diecie zastępują one nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają miażdżycy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na zdrowie, przede wszystkim zmniejszając ryzyko miażdżycy(czyli sytuacji odwrotna) oraz innych chorób układu krążenia. Podnoszą także dobry cholesterol, a obniżają ten zły!
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, w których liczba wiązań podwójnych (nienasyconych) jest większa, niż 1.
Skrótowo to WNKT, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe lub PUFA, czyli po angielsku: polyunsaturated fatty acids. [2]
Tłuszcze te pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz układ odpornościowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają również ochronnie w przebiegu chorób układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Tłuszcz roślinny jest zdecydowanie zdrowszy, także w momencie kiedy w naszej diecie brakuje tłuszczów to polecam zjeść trochę awokado i na pewno szybko to nadrobimy, ze względu na to, że w 100 gramach tego owocu występuje 15 gram tłuszczu! Gdzie w innych owocach to około 1 gram.
Właściwości awokado:
- Chroni serce przed chorobami
- Działanie antyoksydacyjne
- Wspomaga pracę układu trawiennego
- Chroni wzrok
- Wspiera układ immunologiczny
- Działa przeciwzapalnie
- Obniża zły cholesterol
- Podwyższa dobry cholesterol
- Wspiera pracę mózgu
Awokado, a Odchudzanie
Jak już wcześniej wspomniałam awokado ma w sobie dużo tłuszczów, ale pomimo tego może wspomagać nasze odchudzanie. W jaki sposób?
Właśnie owe tłuszcze, które się kryją w tym owocu dają nam uczucie sytości. Co za tym idzie, zmniejszamy uczucie głodu i myśli o podjadaniu!
Ciekawostka
Badania z 2013 potwierdzają, że osoby, które spożywają awokado mają wyższy poziom cholesterolu HDL oraz niższą wagę!
Wiadome jest to, że w momencie kiedy odstawisz całkowicie tłuszcze, Twój organizm będzie się ich domagał, bo mimo wszystko potrzebujemy ich do życia.
W takim wypadku będziemy zmęczeni, odczuwali głód a nasz nastrój nie będzie zbyt kolorowy.
I odwrotnie jak będziemy jeść zbyt dużo tłuszczów, to na pewno nie schudniemy, a wręcz nasza tkanka tłuszczowa zdecydowanie się zwiększy, możemy odczuwać zdenerwowanie oraz ciężkość na żołądku.
Dlatego należy spożywać tłuszcze z głową i w odpowiednich ilościach. Warto zapoznać się dokładniej z podziałem tłuszczów i dowiedzieć się gdzie i jakie znajdziemy.
Świadome odżywianie to jest klucz do sukcesu, abyśmy czuli się dobrze, a także żeby nasze zdrowie nie cierpiało spożywaniu produktów nie wartych nawet jednego spojrzenia.
Badania z 2019 potwierdzają, że awokado jest w stanie pomóc nam usunąć tkankę tłuszczową z brzucha.
Łącząc to z ćwiczeniami odchudzającymi, możemy uzyskać całkiem ciekawy efekt!
PODSUMOWANIE
A więc można powiedzieć, że… Awokado odchudza!
Szybkie i Smaczne Przepisy z Awokado
Przedstawiam Wam kilka przepisów, które można wykorzystać na śniadanie, jako dodatek do obiadu, przekąski lub deser 🙂
Guacamole z Awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej
- opcjonalnie kilka kropel oliwy
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół lub obieramy ze skórki, miąższ w środku blindujemy lub ugniatamy widelcem. Do tego dodajemy wszystkie wymienione składniki, mieszamy i gotowe!
Polecam do tego:
Pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz, trochę oliwy, ewentualnie zioła prowansalskie – wszystko mieszamy i dokładamy do kanapki z guacamole!
Awokado w boczku
Składniki:
- Kilka awokado
- Boczek w plastrach
Sos:
- Majonez
- Jogurt naturalny
- Czosnek
- Koperek
- Cytryna
Przygotowanie:
Awokado popieprzyć, pokroić w grubsze plastry, owinąć w boczek i wstawić do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach.
Do tego polecam:
Sos czosnkowy: Majonez, jogurt naturalny (1:1 z majonezem), sól, pieprz, kilak kropel cytryny, posiekany koperek, z 3 ząbki czosnku, opcjonalnie czosnek granulowany. Wszystko mieszamy i gotowe!
Lody z Awokado
Składniki:
- 1 duże i dojrzałe awokado – 300 g
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego – 180 g
- 1 szklanka śmietanki 30 % – 290 g
- 6 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ubić śmietankę do momentu, aż zrobi się lekko gęsta. W tym czasie dodaj cukier puder i nadal ubijaj aż będzie kremowa i puszysta. Uważaj, żeby nie ubijać zbyt długo, bo zacznie się warzyć i rozwarstwiać. Do ubitej śmietanki dodaj zblendowane awokado, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Masę przełóż do naczynia w którym będzie ona mrożona. Do zamrażalnika, po kilku godzinach lody będą gotowe.
Czytaj dalej:
Dodaj komentarz