Dieta ketogeniczna, która skupia się na jedzeniu odpowiednich tłuszczów i białek. Eliminuje wszystkie węglowodany, cukier i przetworzoną żywność.
Keto kolacja powinna mieć niską zawartość węglowodanów, wysoką zawartość tłuszczu, umiarkowaną zawartość białka i zawierać warzywa.
Najlepsze keto kolacje zwykle mają dobrą równowagę zdrowych tłuszczów, takich jak olej z awokado lub oliwa z oliwek z białkiem, takim jak kurczak lub ryba.
Dlatego, aby ułatwić Ci dietę ketogeniczną przedstawiam Ci przepisy na keto kolację!
Spis Treści
Z czego powinna składać się kolacja na diecie keto?
Kolacja ketogeniczna powinna zawierać dużo warzyw, trochę białka i zdrowy tłuszcz.
Dieta ketogeniczna to dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, która oferuje wiele korzyści zdrowotnych.
Może pomóc schudnąć, poprawić poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Sprawdź: Jakie Produkty są Dozwolone na Diecie Ketogenicznej? [LISTA]
Dieta ketogeniczna sprawia, że organizm wytwarza ketony w wątrobie, które są wykorzystywane jako energia.
Oczywiście mogą wystąpić również skutki uboczne ketozy z którymi nalej się liczyć, a przede wszystkim zapoznać!
Niektóre produkty, których należy unikać w diecie keto, obejmują cukier, węglowodany i inne przetworzone produkty spożywcze. Powinieneś także ograniczyć spożycie produktów mlecznych i alkoholu.
Jeżeli ciężko jest Ci utrzymać ketozę lub w nią wejść to na rynku również znajdziesz suplementy wspomagające wejście w ketozę.
Keto Kolacja – czego unikać?
Dieta ketonowa jest bardzo restrykcyjna, dlatego ważne jest, aby unikać niektórych pokarmów i napojów.
Częstym błędem popełnianym przez ludzi, gdy rozpoczynają dietę ketogeniczną, jest niedostateczne spożywanie warzyw. Warzywa mają niską zawartość węglowodanów, dlatego powinny być często spożywane podczas diety ketonowej.
35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Dieta ketogeniczna to dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa, która wymaga od ludzi wycięcia wielu ulubionych potraw, aby schudnąć.
Są pewne rzeczy, których osoby stosujące tę dietę powinny unikać za wszelką cenę, jeśli chcą uzyskać lepsze wyniki.
Niektóre z tych rzeczy obejmują cukier, węglowodany i inną przetworzoną żywność, a także produkty mleczne i alkohol.
Sprawdź keto przepisy:
- Keto Przepisów
- Keto Śniadania
- Keto Obiady
- 5 Prostych Keto Przepisów: Co jeść na diecie ketogenicznej?
5 Pysznych i Zdrowych Przepisów na Keto Kolacje!
Omlet z białej ryby
Składniki:
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 3 liście laurowe
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 6 czarnych ziaren pieprzu
- 250 g białej ryby
- 6 jajek
- 20g masła
- 50ml śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100g fety, pokruszonej
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z wodą, następnie wlej do dużego płytkiego rondla i zagotuj. Dodaj liście laurowe, plasterki cebuli i pieprzu i ponownie zagotuj. Dodaj rybę i delikatnie duś.
Gotuj przez około 3-4 minuty, aż ryba się ugotuje. Rybę wyłożyć na talerz i pozostaw do ostygnięcia, po czym pokrusz na płatki, odrzucając skórę i kości. Rozgrzej grill około 180 stopni.
Ubij jajka razem z odrobiną przypraw. Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu o średnicy 23-25 cm na średnim ogniu, a następnie dodaj masło i obracaj nim, aby pokryć spód i boki patelni.
Wlej jajka, a gdy zaczną ścinać się, przeciągnij drewnianą łyżką po dnie patelni, unosząc małe fałdy jajka, aby nieugotowane jajko spłynęło pod spodem
Gdy omlet znajdzie się pod spodem, ale nadal będzie bardzo wilgotny na wierzchu, posyp płatkami ryby i fety. Polej śmietaną, posyp parmezanem i włóż omleta do gorącego grilla/piekarnika, aż lekko się zarumieni. Przełóż na talerz i podawaj.
Zielona szkaszuka
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pory, tylko biała część, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża zielona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 główka brokułów, pokrojona na małe różyczki
- 4 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 80g młodego szpinaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki gałązek kolendry, grubo posiekanej
- 1/2 szklanki listków mięty, grubo posiekanych
- 4 jajka
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka harissy
- Dodatkowe listki mięty i kolendry do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelni o grubym spodzie na średnim ogniu. Dodaj pora i paprykę i mieszaj, aż się połączą. Smaż przez 5 minut lub do zmiękczenia.
Wymieszaj z kminkiem, kolendrą i płatkami chilli i smaż przez 1 minutę. Dodaj brokuły, zieloną cebulę, szpinak i wywar. Mieszaj, aż się połączą.
Przykryj i gotuj przez 2 minuty, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekaną kolendrę i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Użyj łyżki, aby utworzyć wgłębienia w mieszance warzywnej.
Wbij jajko w każde wcięcie. Przykryj i gotuj przez 5 minut lub do czasu, gdy białka jajek się ugotują, a żółtko będzie się nadal chwiać. (Będzie się gotować, gdy stoi.)
W międzyczasie przełóż jogurt do miski. Dodaj harissę, sól i pieprz. Zamieszaj harissę w jogurcie. Podawaj od razu szakszukę, posyp jogurtem harissa i dodatkowymi ziołami z pieczywem
Frittata ze szparagami
Składniki:
- 250 gram boczku
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych szparagów (pokrojonych w 1/2-calowe kawałki)
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 10 dużych jajek, ubitych
- 1/4 szklanki mielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki przyprawionej soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
- 1 szklanka posiekanego sera cheddar
Przygotowanie:
Na patelni, podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odcedź, zachowując 1 łyżkę. Dodaj szparagi, cebulę i czosnek; smaż, aż cebula będzie miękka. Odłóż trochę boczku. W dużej misce wymieszaj pozostały boczek, jajka, pietruszkę, sól i pieprz.
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię, mieszaj. Udekoruj pomidorem, serem i zarezerwowanym boczkiem. Przykryj i smaż na średnio niskim poziomie, aż jajka będą prawie ścięte, 10-15 minut.
Podsmażaj, aż lekko się zarumieni, około 2 minut. Natychmiast podawaj.
Ketogeniczna peklowana wołowina z kapustą
Składniki:
- około kilograma peklowanej wołowiny
- 2 cebule, pokrojona w ćwiartki
- 4 łodygi selera, poćwiartowane na ćwiartki
- 1 pakowanie przypraw do marynowania
- Sól koszerna
- Czarny pieprz
- 1 średnia kapusta zielona, pokrojona w 2 calowe ćwiartki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na 2 calowe kawałki
- 1/2 szklanki musztarda Dijon
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki stołowe kapary, grubo posiekane, plus 1 łyżeczka solanki
- 2 łyżki stołowe natka pietruszki, grubo posiekana
Przygotowanie:
Do dużego garnka włożyć peklowaną wołowinę, cebulę, seler i przyprawy do marynowania. Dodaj tyle wody, aby wszystko przykryć, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości przez 3–3 1/2 godziny.
W międzyczasie wymieszaj musztardę dijon i ocet jabłkowy w małej misce i dopraw solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszaj majonez, kapary, solankę kaparową i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem
Dodaj kapustę i marchewkę i gotuj dalej przez 45 minut do 1 godziny, aż kapusta będzie miękka. Wyjmij mięso, kapustę i marchewki z garnka. Pokrój peklowaną wołowinę i dopraw solą i pieprzem.
Podawać z obydwoma sosami z boku do maczania.
Keto mac&cheese
Składniki:
- Masło do zapiekania naczynia
- 2 średnie główki kalafiora, pokrojone w różyczki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól koszerna
- pół szklanki gęstej śmietany
- 200 gram serka śmietankowego, pokrojonego w kostkę
- pol szklanki posiekanego cheddara
- pol szklanki rozdrobnionej mozzarelli
- 1 łyżka ostrego sos (opcjonalnie)
- Świeżo zmielony czarny pieprz
DO POSYPKI - 120 gram skórki wieprzowe, kruszone
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190° i posmaruj masłem naczynie do pieczenia. W dużej misce wrzuć kalafior z 2 łyżkami oleju i dopraw solą. Rozłóż kalafior na dwóch dużych blachach do pieczenia i piecz przez około 40 minut, aż będzie miękki i lekko złocisty.
W międzyczasie w dużym garnku na średnim ogniu podgrzej śmietankę z serami. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i mieszaj sery, aż się rozpuszczą.
Zdejmij z ognia, dodaj ostry sos, jeśli jest używany i dopraw solą i pieprzem, następnie wyłóż pieczony kalafior. W razie potrzeby spróbuj i dopraw więcej.
Mieszankę przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia. W średniej misce wymieszaj, aby połączyć skórki wieprzowe, parmezan i olej. Posyp kalafiorem i serem równomierną warstwą.
Piecz do złotego koloru, 15 minut. W razie potrzeby obróć.
Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Podsumowanie
Dieta ketogeniczna to dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa, która ma wiele podobieństw z dietą Atkinsa i dietą niskowęglowodanową.
Jest jedną z najpopularniejszych metod odchudzania, ponieważ wprowadza organizm w stan metaboliczny zwany ketozą.
Spożywając dużą ilość tłuszczu wraz z umiarkowanym białkiem i niską zawartością węglowodanów, organizm zacznie spalać tłuszcz zamiast węglowodanów.
Ten rodzaj diety nie jest zalecany dla osób w ciąży lub karmiących piersią, osób z cukrzycą lub innymi zaburzeniami cukru we krwi lub przyjmujących leki, które mogą wchodzić w interakcje z poziomem insuliny.
Sprawdź:
- Czy Można Pić Sok z Cytryny na Diecie Keto?
- Czy Można Spożywać Miód na Diecie Keto?
- Czy Można Pić Mleko na Keto?
- Jakie Orzechy i Nasiona Jeść na Keto Diecie?
- Alkohol na Keto: Co Pić na Diecie Ketogenicznej?
- Jaka Kawa w Diecie Ketogenicznej? Sprawdź Moc Kawy Kuloodpornej
- Owoce na Diecie Keto: 9 Owoców Sprzyjających Ketozie
Ta peklowana wołowina jest mega!!! 😀
A próbowałaś reszty przepisów?
Jeżeli chodzi o KETO i osoby z cukrzycą typu To już się chyba coś zmieniło. Polecam Braci Rodzeń na You Tube 🙂 https://www.youtube.com/@BraciaRodzen
Świetne przepisy. Nie wiem czy kupię wołowinę peklowaną w Polsce 🙁 Ale może spróbuję z innym mięsem 🙂