• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • ODCHUDZANIE
  • DIETA
  • URODA
  • WŁOSY
  • SKÓRA
  • MĘŻCZYZNA
  • TRENING
Doktor Fit

Doktor Fit

Twoje Najbardziej Zaufane Źródło Informacji o Zdrowiu

DIETY
✓ Zweryfikowany

21 Najlepszych Warzyw o Niskiej Zawartości Węglowodanów

Anna Suczynska
Autor: Patrycja Wojciechowska

Warzywa są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze.

Ponadto wiele z nich ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, co czyni je idealnymi do diet niskowęglowodanowych.

Definicja diety niskowęglowodanowej jest bardzo zróżnicowana. Większość z nich zawiera mniej niż 150 gramów węglowodanów dziennie, a niektóre nawet 20 gramów dziennie.

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie niskowęglowodanowej, czy nie, jedzenie większej ilości warzyw jest zawsze świetnym pomysłem.

Sprawdź 21 warzyw o niskiej zawartości węglowodanów.

Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów

Warto zapoznać się z naszą listą warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, aby w pełni utrzymać dietę niskowęglowodanową.

Papryka

Papryka, znana również jako słodka papryka lub papryka, jest niezwykle pożywna.

papryka warzywa nieskoweglowodanowe

Zawierają przeciwutleniacze zwane karotenoidami, które mogą zmniejszać stan zapalny, zmniejszać ryzyko raka i chronić cholesterol i tłuszcze przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Keto Actives: Suplement do Stosowania na Diecie Niskowęglowodanowej

Jedna filiżanka (149 gramów) posiekanej czerwonej papryki zawiera 9 gramów węglowodanów, z których 3 to błonnik.

Zapewnia 93% zalecanego dziennego spożycia (RDI) witaminy A i aż 317% wartości RDI witaminy C, której często brakuje w dietach o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.

Papryka zielona, ​​pomarańczowa i żółta mają podobny profil składników odżywczych, chociaż zawartość przeciwutleniaczy może się różnić.

Brokuły

Brokuły to prawdziwe superfood.

brokul warzywa niskoweglowodanowe

Należy do rodziny warzyw krzyżowych, do której należą jarmuż, brukselka, rzodkiewka i kapusta.

Badania pokazują, że brokuły mogą zmniejszać insulinooporność u diabetyków typu 2. Uważa się również, że chroni przed kilkoma rodzajami raka, w tym rakiem prostaty.

Sprawdź: Czy Dieta Ketogeniczna Działa na Odchudzanie?

Jedna filiżanka (91 gramów) surowych brokułów zawiera 6 gramów węglowodanów, z których 2 to błonnik.

Zapewnia również ponad 100% RDI dla witamin C i K.

Szparagi

Szparagi to pyszne wiosenne warzywo.

szparagi warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (180 gramów) gotowanych szparagów zawiera 8 gramów węglowodanów, z czego 4 to błonnik. To także dobre źródło witamin A, C i K.

Badania z użyciem probówek wykazały, że szparagi mogą pomóc zatrzymać rozwój kilku rodzajów raka, a badania na myszach sugerują, że mogą one pomóc chronić zdrowie mózgu ai zmniejszać niepokój.

Grzyby

Grzyby mają wyjątkowo niską zawartość węglowodanów.

grzyby warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (70 gramów) surowych, białych grzybów zawiera zaledwie 2 gramy węglowodanów, z których 1 to błonnik.

Co więcej, wykazano, że mają silne właściwości przeciwzapalne.

Jedzenie 100 gramów białych grzybów przez 16 tygodni może doprowadzić do znacznej poprawy wskaźników przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Cukinia

Cukinia to popularne warzywo i najpopularniejszy rodzaj letniej dyni. Dynia letnia jest długa i ma miękką skórkę, którą można jeść.

cukinia warzywa niskoweglowodanowe

Z kolei dynia zimowa ma różne kształty, ma niejadalną skórkę i zawiera więcej węglowodanów niż odmiany letnie.

Jedna filiżanka (124 gramy) surowej cukinii zawiera 4 gramy węglowodanów, z czego 1 to błonnik. Jest dobrym źródłem witaminy C, zapewniając 35% RDI na porcję.

Żółty włoski squash i inne rodzaje letniej dyni mają liczbę węglowodanów i profile odżywcze podobne do cukinii.

Szpinak

Szpinak to liściaste, zielone warzywo, które zapewnia duże korzyści zdrowotne.

Szpinak właściwości

Naukowcy twierdzą, że może pomóc zmniejszyć uszkodzenia DNA. Chroni również zdrowie serca i może zmniejszać ryzyko typowych chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

Co więcej, jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Jedna filiżanka (180 gramów) ugotowanego szpinaku zapewnia ponad 10-krotność RDI dla witaminy K.

Szpinak ma również niską zawartość węglowodanów, ale węglowodany stają się bardziej skoncentrowane, gdy liście są gotowane i tracą swoją objętość.

Na przykład jedna filiżanka gotowanego szpinaku zawiera 7 gramów węglowodanów i 4 gramów błonnika, podczas gdy jedna filiżanka surowego szpinaku zawiera 1 gram węglowodanów i prawie 1 gram błonnika.

Awokado

Awokado to wyjątkowe i pyszne jedzenie.

czy awokado odchudza

Chociaż technicznie rzecz biorąc, awokado jest zwykle spożywane jako warzywa. Są również bogate w tłuszcz i zawierają bardzo mało strawnych węglowodanów.

Jedna filiżanka (150 gramów) posiekanego awokado zawiera 13 gramów węglowodanów, z których 10 to błonnik.

Awokado jest również bogate w kwas oleinowy, rodzaj jednonienasyconego tłuszczu, który ma korzystny wpływ na zdrowie. Małe badania wykazały, że awokado może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Są również dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i potasu.

Chociaż awokado jest dość wysokokalorycznym pokarmem, może być korzystne dla kontroli wagi . W jednym badaniu osoby z nadwagą, które włączyły połowę awokado do lunchu, zgłaszały uczucie sytości i mniejszą chęć do jedzenia w ciągu następnych pięciu godzin.

Kalafior

Kalafior to jedno z najbardziej uniwersalnych i popularnych warzyw o niskiej zawartości węglowodanów.

kalafior warzywa niskoweglowodanowe

Ma bardzo łagodny smak i może być stosowany jako substytut ziemniaków, ryżu i innych pokarmów bogatych w węglowodany.

Jedna filiżanka (100 gramów) surowego kalafiora zawiera 5 gramów węglowodanów, z których 3 to błonnik. Jest również bogaty w witaminę K i zapewnia 77% RDI dla witaminy C.

Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka.

Fasola szparagowa

Fasola szparagowa jest czasami określana jako fasola szparagowa lub fasolka szparagowa.

fasolka szparagowa

Wraz z fasolą i soczewicą należą do rodziny roślin strączkowych. Jednak mają znacznie mniej węglowodanów niż większość roślin strączkowych.

Jedna filiżanka (125 gramów) ugotowanej zielonej fasoli zawiera 10 gramów węglowodanów, z których 4 to błonnik.

Są bogate w chlorofil, który według badań na zwierzętach może pomóc w ochronie przed rakiem.

Ponadto zawierają karotenoidy, które są związane z poprawą funkcjonowania mózgu w okresie starzenia.

Sałata

Sałata jest jednym z warzyw o najniższej zawartości węglowodanów.

salata warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (47 gramów) sałaty zawiera 2 gramy węglowodanów, z czego 1 to błonnik.

W zależności od rodzaju może być również dobrym źródłem niektórych witamin.

Na przykład rzymska i inne ciemnozielone odmiany są bogate w witaminy A, C i K.

Są również bogate w kwas foliowy. Kwas foliowy pomaga obniżyć poziom homocysteiny, związku związanego ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Jedno badanie z udziałem 37 kobiet wykazało, że spożywanie pokarmów bogatych w kwas foliowy przez pięć tygodni zmniejszyło poziom homocysteiny o 13% w porównaniu z dietą o niskiej zawartości kwasu foliowego.

Czosnek

Czosnek jest znany ze swojego korzystnego wpływu na funkcje odpornościowe.

czosnek warzywa niskoweglowodanowe

Badania wykazały, że może zwiększać odporność na przeziębienie i obniżać ciśnienie krwi.

Chociaż wagowo jest to warzywo o wysokiej zawartości węglowodanów, jego ilość zwykle spożywana za jednym razem jest bardzo niska ze względu na jego mocny smak i aromat.

Jeden ząbek (3 gramy) czosnku zawiera 1 gram węglowodanów, z czego część to błonnik.

Jarmuż

Jarmuż to modne warzywo, które jest również niezwykle bogate w składniki odżywcze.

Jest naładowany przeciwutleniaczami, w tym kwercetyną i kemferolem.

jarmuz warzywa niskoweglowodanowe

Wykazano, że obniżają one ciśnienie krwi i mogą również pomóc w ochronie przed chorobami serca, cukrzycą typu 2 i innymi chorobami.

Jedna filiżanka (67 gramów) surowego jarmużu zawiera 7 gramów węglowodanów, z czego 1 to błonnik. Zapewnia również imponujące 206% RDI dla witaminy A i 134% RDI dla witaminy C.

Wykazano, że wysokie spożycie witaminy C poprawia funkcje odpornościowe i zwiększa zdolność skóry do zwalczania szkodliwych wolnych rodników, co może przyspieszyć proces starzenia.

Ogórki

Ogórki mają niską zawartość węglowodanów i są bardzo orzeźwiające.

ogórek warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (104 gramy) posiekanego ogórka zawiera 4 gramy węglowodanów, z czego mniej niż 1 gram to błonnik.

Chociaż ogórki nie są zbyt bogate w witaminy ani minerały, zawierają związek zwany kaburbitacyną E, który może mieć korzystny wpływ na zdrowie.

Wyniki badań na probówkach i badaniach na zwierzętach sugerują, że ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne oraz może chronić zdrowie mózgu.

Brukselka

Brukselka to kolejne smaczne warzywo z rodziny krzyżowych.

brukselka warzywa niskoweglowodanowe

Pół szklanki (78 gramów) ugotowanej brukselki zawiera 6 gramów węglowodanów, z których 2 to błonnik.

Zapewnia również 80% RDI dla witaminy C i 137% RDI dla witaminy K.

Co więcej, kontrolowane badania na ludziach sugerują, że jedzenie brukselki może zmniejszyć czynniki ryzyka raka, w tym raka okrężnicy.

Seler

Seler ma wyjątkowo niską zawartość strawnych węglowodanów.

seler warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (101 gramów) posiekanego selera zawiera 3 gramy węglowodanów, z których 2 to błonnik. Jest dobrym źródłem witaminy K, zapewniającej 37% RDI.

Ponadto zawiera luteolinę, przeciwutleniacz, który wykazuje potencjał zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu raka.

Pomidory

Pomidory mają wiele imponujących właściwości zdrowotnych.

Podobnie jak awokado, są one technicznie owocami, ale zwykle są spożywane jako warzywa.

pomidor warzywa niskoweglowodanowe

Są również ubogie w strawne węglowodany. Jedna filiżanka (149 gramów) pomidorków koktajlowych zawiera 6 gramów węglowodanów, z których 2 to błonnik.

Pomidory są dobrym źródłem witamin A, C i K. Ponadto są bogate w potas, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru.

Wykazano również, że wzmacniają komórki śródbłonka wyściełające tętnice, a ich wysoka zawartość likopenu może pomóc w zapobieganiu rakowi prostaty.

Gotowanie pomidorów zwiększa zawartość likopenu, a dodawanie tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek podczas gotowania, wykazało, że zwiększa jego wchłanianie.

Rzodkiewki

Rzodkiewki to warzywa kapustne o ostrym, pieprznym smaku.

rzodkiewka warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (116 gramów) surowej rzodkiewki w plasterkach zawiera 4 gramy węglowodanów, z których 2 to błonnik.

Są dość bogate w witaminę C, zapewniając 29% RDI na porcję.

Ponadto rzodkiewki mogą zmniejszać ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie, modyfikując sposób metabolizowania estrogenu w organizmie.

Cebula

Cebula jest ostrym, pożywnym warzywem.

cebula warzywa niskoweglowodanowe

Chociaż są dość bogate w węglowodany na wagę, są zwykle spożywane w niewielkich ilościach ze względu na ich mocny smak.

Pół szklanki (58 gramów) pokrojonej surowej cebuli zawiera 6 gramów węglowodanów, z czego 1 to błonnik.

Cebula jest bogata w kwercetynę będącą przeciwutleniaczem, która może obniżać ciśnienie krwi.

W jednym badaniu z udziałem kobiet z nadwagą i otyłością z zespołem policystycznych jajników (PCOS) stwierdzono, że jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom cholesterolu LDL.

Bakłażan

Bakłażan to powszechne warzywo w wielu potrawach włoskich i azjatyckich.

baklazan warzywa niskoweglowodanowe

Jedna filiżanka (99 gramów) posiekanego, gotowanego bakłażana zawiera 8 gramów węglowodanów, z których 2 to błonnik.

Nie jest zbyt bogaty w większość witamin i minerałów, ale badania na zwierzętach sugerują, że bakłażan może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić inne wskaźniki zdrowia serca.

Zawiera również przeciwutleniacz znany jako nasunina w fioletowym barwniku skóry. Naukowcy donoszą, że nasunina pomaga redukować wolne rodniki i może chronić zdrowie mózgu.

Kapusta

Kapusta ma imponujące właściwości zdrowotne.

kapusta warzywa niskoweglowodanowe

Jako warzywo krzyżowe może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka przełyku i żołądka.

Jedna filiżanka (89 gramów) posiekanej surowej kapusty zawiera 5 gramów węglowodanów, z których 3 to błonnik.

Zapewnia również 54% RDI dla witaminy C i 85% RDI dla witaminy K.

Karczochy

Karczochy są smaczne i pożywne.

karczochy warzywa niskoweglowodanowe

Jeden średniej wielkości karczoch zwyczajny (120 gramów) zawiera 14 gramów węglowodanów.

Jednak 10 gramów pochodzi z błonnika, dzięki czemu jest bardzo mało przyswajalnych (netto) węglowodanów.

Część błonnika to inulina, która działa jak prebiotyk, który odżywia zdrowe bakterie jelitowe.

Co więcej, karczochy mogą chronić zdrowie serca. W jednym badaniu, kiedy ludzie z wysokim cholesterolem pili sok z karczochów, doświadczyli zmniejszenia markerów stanu zapalnego i poprawy funkcji naczyń krwionośnych.

Podsumowanie

Istnieje wiele smacznych warzyw niskowęglowodanowych, które można włączyć do diety niskowęglowodanowej.

Poza niską zawartością węglowodanów i kalorii mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób i poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Polecane artykuły:

  1. Czy Można Pić Mleko na Keto?
  2. 5 Prostych Keto Przepisów: Co jeść na diecie ketogenicznej?
  3. Wegańska Dieta Keto: Wady, Zalety i Przykładowe Przepisy

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Primary Sidebar

Poznaj Nas

Wiemy, że na zaufanie trzeba zasłużyć, dlatego chętnie podzielimy się z Tobą informacjami na temat tego, w jaki sposób tworzymy treści.

Popularne teraz

Jakie mleko roślinne najlepiej komponuje się z kawą?

Osteopatia w ciąży – jak poprawić komfort życia przyszłej mamy?

Dieta przy hipoglikemii reaktywnej

Wszystko, co musisz wiedzieć o waporyzacji medyczną marihuaną

czy można jeść surowe buraki

Czy Mozna Jesc Surowe Buraki? Odkryj Niespodziewane Korzysci z Ich Spozycia

Przydatne:

Kalkulator deficytu kalorycznego

Tabletki na zmniejszenie apetytu

Ranking tabletek odchudzających

Chcesz schudnąć?

czy piwo tuczy

Czy Piwo Tuczy? Prawda o Kaloriach w Twoim Ulubionym Napoju

grejpfrut na odchudzanie

Czy Grejpfrut Działa Odchudzająco? [Obalamy Mity]

Restrykcyjna dieta odchudzająca

Restrykcyjna Dieta Redukcyjna – Jak Powinna Wyglądać? (Poradnik)

Popularne recenzje:

Keto Actives

Keto Light Plus

Nutrigo Lab Burner

Locerin

Hair Care Panda

Footer

KALKULATORY:

Kalkulator BMI
Kalkulator BMR
Keto kalkulator
Deficyt kaloryczny
Kalkulator wyciskania

 

PRZYDATNE LINKI:

O Nas
Współpraca
Kontakt
Polityka Prywatności

Zamieszczone na stronie treści mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić profesjonalnej porady medycznej. Portal DoktorFit.edu.pl nie zajmuję się diagnozą ani leczeniem chorób.

Copyright © 2021 DoktorFit.edu.pl