Dieta ketogeniczna stała się ostatnimi czasy bardzo popularna!
Zapewne dlatego, że naprawdę może przynieść niezwykłe efekty w walce o utratę wagi, ale także jest polecana przy niektórych chorobach.
Jak wiadomo, każda dieta ma swoje skutki uboczne i tak samo jest z keto, warto się z tym zaznajomić.
Jeżeli jak wiesz czym jest dieta ketogeniczna to kolejnym krokiem jest znalezienie keto przepisów!
W dzisiejszym artykule przedstawiamy Wam 5 przepisów na keto obiady.
Spis Treści
Z czego powinien składać się keto obiad?
Zastanawiasz się co może wejść w skład posiłku na diecie keto?
Przedstawiam Ci skróconą listę produktów, które możesz uwzględnić w swoim keto obiedzie:
- Ryby i owoce morza np. łosoś
- Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów
- Ser
- Awokado
- drób
- Jajka
- Orzechy, nasiona i zdrowe oleje
- Zwykły grecki jogurt i twarożek
- Jagody
Nie chudniesz na keto? Prawdopodobnie masz trudności z utrzymaniem ketozy.
Badania statystyczne pokazują, że ponad 60% osób stosujących dietę ketogeniczną nie potrafi utrzymać organizmu w stanie ketozy, a prawie 35% w ogóle nie wchodzi w ketozę!
Nic dziwnego więc, że większość osób nie uzyskuję oczekiwanych efektów i zniechęca się do stosowania diety keto. Niewątpliwym jest, że długotrwałe utrzymanie ketozy jest bardzo trudnym wyzwaniem.
Dobre wieści są takie, że wcale nie musi tak być! Dlatego właśnie polecamy Naszym czytelnikom suplement NuviaLab Keto, który został zaprojektowany jako naturalne wsparcie diety ketogenicznej.
Wykonany w 100% z naturalnych składników najwyższej jakości suplement NuviaLab Keto ułatwia przetrawanie keto adaptacji i utrzymanie ketozy. W odróżnieniu od innych produktów, jego działanie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.
Te same badania wykazały, że produkt ten nie tylko ułatwia wejście i utrzymanie ketozy, ale także przyśpiesza proces odchudzania w porównaniu z grupą stosującą tą samą dietę.
Tak się składa, że producent NuviLab przekazał Nam specjalną zniżkę dla czytelników portalu Doktor Fit, dzięki której uzyskacie 20% rabatu na pierwsze zamówienie!
Gwarancja jakości: Jako niezależny portal polecamy Naszym czytelnikom jedynie sprawdzone produkty najwyższej jakości. Jeżeli produkt mimo wszystko nie spełni Twoich oczekiwań, to koniecznie skontaktuj się z Nami: kontakt@doktorfit.edu.pl
Keto obiady – czego unikać?
Dieta ketogeniczna to dieta, w której spożywamy minimalną ilość węglowodanów, dlatego należy uważać na niektóre produkty, bo są one wysokowęglowodanowe!
Przede wszystkim powinien uważać na:
- warzywa i owoce bogatych w skrobię i cukry
- słodzonych jogurtów
- słodzonych napojów
- miodu, syropów i cukru
Przedstawiam Wam 5 przepysznych przepisów na keto obiady, które możesz użyć podczas swojej keto adaptacji!
5 Szybkich i Przepisów na Keto Obiady Podczas Keto Adaptacji!
Serowa zapiekanka z wołowiną i szpinakiem
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- troche ponad pół kilo mielonej wołowiny
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżeczki świeżego czosnku, posiekanego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- ok. 400 g konserwowych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 całe liście laurowe
- 150 g szpinaku
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej plus dodatkowe do podania
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 200g sera mozzarella
Przygotowanie:
- Odmierz i przygotuj wszystkie składniki.
- Posiekaj cebulę i dodaj oliwę z oliwek na patelnię.
- Na średnim lub dużym ogniu wrzuć mieloną wołowinę na patelnię i smaż przez około 6 – 8 minut lub do całkowitego ugotowania.
- Do wołowiny dodać cebulę, posiekany czosnek, paprykę, paprykę czerwoną, pomidory w kostkach w puszce, sos sojowy i pastę pomidorową. Dusić przez 20 minut na średnim ogniu.
- Dodaj liście laurowe, świeżą pietruszkę i bulion wołowy. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj szpinak, aż zwiędnie. Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Na wierzch naczynia włożyć ser mozzarella, wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut.
- Gdy ser się rozpuści, wyjmij z piekarnika i posyp natką pietruszki i suszonym oregano.
Sprawdź też inne przepisy:
Kalafiorowy ryż z krewetką
Składniki:
- 4 łyżki masła, podzielone
- 250 g kalafiora
- 1/2 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- 336 g krewetek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki świeżego czosnku, posiekanego
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1/2 średniej cytryny
Przygotowanie:
- Odmierz i przygotuj wszystkie składniki.
- Na patelnię na średnim ogniu dodaj ryż kalafiorowy z połową masła, przyprawą włoską, cebulą w proszku, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
- Gdy masło nasiąknie, dodaj wywar warzywny na patelnię. Zamieszaj i zdejmij kalafior z patelni i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni dodaj czosnek, resztę masła i oliwę z oliwek i smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i pokruszone płatki czerwonej papryki. Gotuj z obu stron.
- Po dokładnym ugotowaniu krewetek wrzuć ryż kalafiorowy z powrotem na patelnię, aby się podgrzał.
- Podawaj z sokiem z cytryny na wierzchu. Cieszyć się!
Łosoś w pesto z brokułami
Składniki:
Łosoś:
- 1 łyżka pesto
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pełnotłustego jogurtu greckiego
- ok 600 g łososia
- Sól i pieprz do smaku
Brokuły:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok 400 g brokułów
- Sól i pieprz do smaku
- 1 średnia cytryna
Przygotowanie:
- Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 425F.
- Opłucz i posiekaj brokuły.
- W misce połącz pesto, majonez i jogurt grecki. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Piecz brokuły na blasze do pieczenia przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.
- Rozłóż brokuły na blasze do pieczenia i dodaj filety z łososia z sosem pesto na wierzchu.
- Pieczemy razem w piekarniku przez 15 minut.
- Talerz łososia i brokuły. Wyciśnij sok z cytryny na łososia i brokuły.
- Podsumowanie
Łosoś zapiekany w folii ze szaparagami
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
- 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny lub do smaku
- 1 łyżka ulubionego ostrego sosu (użyliśmy Sriracha )
- 4 łyżeczki mielonego czosnku (4 ząbki)
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz , do smaku
- 3-4 łyżki masła pokrojonego w drobną kostkę (lub ghee)
- 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 450 gramów średniej grubości szparagów z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami
Przygotowanie:
- Aby przygotować łososia pieczonego w piekarniku w opakowaniach foliowych: Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wytnij 2 arkusze wytrzymałej folii aluminiowej o wymiarach 14 na 12 cali (35 x 30 cm), a następnie połóż każdy kawałek osobno na blacie. W małej misce wymieszać składniki na sos: bulion, sok z cytryny i ostry sos.
- Dopraw obie strony filetów z łososia solą i pieprzem i połóż łososia na folii aluminiowej w pobliżu środka, a następnie połóż przycięte szparagi z jednej strony łososia, wzdłuż folii.
- Filety z łososia można doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać czosnkiem. Filety z łososia i szparagi obficie skropić maślanym sosem czosnkowym.
- Rozłóż równomiernie kawałki masła w foliowych opakowaniach, układając je warstwami na filecie z łososia i szparagach.
- Owiń pakiety folii z łososia i zaciśnij krawędzie razem, a następnie zawiń końce. Nie owijaj zbyt ciasno – zachowaj trochę dodatkowej przestrzeni wewnątrz, aby ciepło mogło krążyć.
- Folię z łososia przełożyć na blachę do pieczenia i upiec łososia w piekarniku, zgrzaną stroną do góry, aż łosoś się upiecze, około 9 – 12 minut.
- Ostrożnie odwiń pieczonego łososia w foliowe opakowania, skrop sokiem z cytryny i udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą i plasterkiem cytryny. Cieszyć się!
Wieprzowina z brukselką
Składniki:
- 450g boczku wieprzowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka niesezonowanego octu ryżowego
- 2 łyżeczki świeżego czosnku, posiekanego
- 4 łyżki oleju z awokado
- 450 g brukselki
- 3 średnie zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Odmierz i przygotuj wszystkie składniki.
- Pokrój boczek na małe kawałki wielkości kęsa.
- Opłucz i pokrój brukselkę na pół.
- Na średnim lub dużym ogniu wrzuć kawałki boczku na patelnię i smaż przez 6-10 minut lub do całkowitego ugotowania. Zdejmij boczek z patelni i odstaw na bok.
- Dodaj brukselkę, zmielony czosnek i olej z awokado na tę samą patelnię na średnim ogniu.
- Smaż do momentu aż brukselki zaczną przybierać złoty kolor. Następnie wrzuć z powrotem boczek na patelnię.
- Dodaj sos sojowy i ocet ryżowy na patelnię i mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Ułóż na talerzu brukselki i boczek wieprzowy. Dodaj cienko pokrojoną zieloną cebulę i dopraw solą i pieprzem.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że przedstawione powyżej przepisy przypadły Ci do gustu i zainspirowały Cię do gotowania potraw zgodnych z dietą keto.
Jeśli szukasz więcej ciekawych przepisów, zwłaszcza na dania mięsne, zapraszam do odwiedzenia bloga kulinarnego Nomart.pl, który szczerze polecam. Znajdziesz tam wiele inspiracji dotyczących grillowania, wytwarzania domowych serów i wiele innych!
Więcej ciekawych przepisów, szczególnie tych mięsnych, można znaleźć na blogu kulinarnym Nomart.pl który bardzo polecam
Tak przygotowane posiłki wpiszą się w Twój bilans makroskładników!
Co więcej korzystając z tych przepisów, możesz sobie je dowolnie modyfikować oczywiście biorąc pod uwagę zasady diety keto.
Dieta ketogeniczna wcale nie musi być taka trudna jak nam się wydaje!
Polecane artykuły:
- Owoce na Diecie Keto: 9 Owoców Sprzyjających Ketozie
- Ranking Tabletki na Odchudzanie
- Czy Można Spożywać Miód na Diecie Keto?
- Czy Można Pić Sok z Cytryny na Diecie Keto?
- Czy Można Pić Mleko na Keto?
- Wegańska Dieta Keto: Wady, Zalety i Przykładowe Przepisy
- Czy Można Jeść Arbuza na Diecie Ketogenicznej?
Marcin
Jakie wlasciwosci ma ta zapiekanka serową z wołowiną?