Miód oferuje nam wiele korzyści zdrowotnych, ale czy możemy go spożywać na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej?
Skąd się bierze miód? Miód jest wytwarzany przez małe, ciągle zajęte pszczółki, od których zapewne będziesz uciekać jak tylko je zobaczysz.
Te małe owady mogą wydawać się letnią uciążliwością, ale są jednymi z najcenniejszych stworzeń na naszej planecie. Pszczoły zapylają rośliny, pomagając w nawożeniu ponad 30% światowych upraw i 90% dzikich roślin.
Ze wszystkich produktów, za które możesz podziękować pszczołom, najbardziej znany jest miód.
Surowy miód zawiera wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w przeciwutleniacze i jest zdrowszą alternatywą dla cukru.
Ale czy miód jest przyjazny na diecie keto lub diecie niskowęglowodanowej? Ile węglowodanów jest w miodzie? Dowiesz się tego właśnie w tym artykule!
Spis Treści
Co to jest miód?
Miód istnieje od 150 milionów lat, a pierwsze wzmianki o pszczelarstwie sięgają 7 000 lat pne.
Surowy miód to gęsty, złocisty płyn. Czysty, niefiltrowany, naturalny słodzik wytwarzany przez pszczoły z nektaru niektórych kwiatów.
Nektar to słodki sok, który pszczoła pobiera z kwiatu i przechowuje w żołądku. Pszczoły mają dwa żołądki – jeden do jedzenia, a drugi do przenoszenia nektaru z powrotem do ula.
Czym różni się miód od białego cukru?
Jeśli chodzi o porównanie miodu z cukrem, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Oba zawierają dwie cząsteczki cukru: glukozę i fruktozę.
Czytaj: Jak Zacząć Dietę Ketogeniczną w 10 Prostych Krokach? [PORADNIK]
Miód i cukier są inaczej trawione. Pszczoła miodna dodaje specjalny enzym do surowego miodu. To powoduje rozbicie dwóch cząsteczek cukru, dzięki czemu można je natychmiast wykorzystać na energię.
W przypadku cukru stołowego twoje ciało wykonuje swoją pracę – musi rozbijać cząsteczki cukru za pomocą enzymów, zanim będziesz mógł je zmagazynować jako energię.
Ile kalorii ma miód?
Jedna łyżka cukru stołowego (sacharozy) zawiera łącznie 46 kalorii, a łyżka surowego miodu zawiera łącznie 64 kalorie.
Miód ma więcej kalorii, ale zazwyczaj jest słodszy niż zwykły cukier, ponieważ cukier stołowy jest pozbawiony większości swojej naturalnej słodyczy podczas przetwarzania.
Czy miód jest dozwolony na diecie keto?
Niestety miód nie jest słodzikiem przyjaznym dla keto.
Sprawdź: Wegańska Dieta Keto – Wady, Zalety i Przykładowe Przepisy
Jedna łyżka surowego miodu zawiera 17 gramów węglowodanów netto, z czego 16 pochodzi z cukru. Zawiera zero gramów tłuszczu, błonnika pokarmowego i tylko jedną dziesiątą grama białka.
Jak zapewne można się domyślić z faktów żywieniowych, miód jest pokarmem o wysokiej zawartości węglowodanów i nie ma miejsca na diecie ketonowej.
Czy miód wyrzuci cię z ketozy?
Pamiętaj, ketoza to stan metaboliczny.
Dieta keto zawiera wytyczne, które pomogą Ci wejść w ketozę. Przeciętna osoba może spożywać 25-50 gramów wszystkich węglowodanów dziennie i pozostać w stanie ketozy.
Osoby aktywne i sportowcy wytrzymałościowi twierdzą, że mogą spożywać do 100 gramów węglowodanów dziennie i pozostać w stanie ketozy.
Technicznie rzecz biorąc, możesz jeść pokarmy o wysokiej zawartości węglowodanów, takie jak miód i pozostać w ketozie.
Jednak spożywanie miodu w dużych ilościach zapobiegnie wejściu w ketozę i odwróci postęp. To powiedziawszy, zjedzenie jednej łyżki stołowej (jednej porcji) miodu prawdopodobnie nie wpłynie na twoje wyniki.
Oto kilka sytuacji, w których niewielka ilość miodu jest akceptowalna:
- Ukierunkowana dieta ketogeniczna (TKD): TKD pozwala na 20-50 gramów dodatkowych węglowodanów do godziny przed lub po treningu. Jeśli jesteś sportowcem, możesz zjeść jedną łyżkę surowego miodu przed lub po treningu.
- Cykliczna dieta ketogeniczna (CKD): CKD podlega tradycyjnej diecie niskowęglowodanowej przez pięć dni, a następnie przez dwa dni następuje ponowne obciążenie węglowodanami. Oznacza to, że przez 24-48 godzin w tygodniu uzupełniasz zapasy glikogenu większymi ilościami węglowodanów. Jest to zwykle zalecane tylko dla sportowców wytrzymałościowych, którzy potrzebują większych ilości węglowodanów do wykonywania.
Jeśli jesteś w stanie pozostać w stanie ketozy z wyższym spożyciem węglowodanów, może się okazać, że miód jest całkowicie akceptowalną częścią Twojej diety – o ile spożywasz go z umiarem.
Dla osób początkujących najlepiej będzie się powstrzymać.
Składniki odżywcze w miodzie
Chociaż miód nie nadaje się do diety keto, jest zdrową alternatywą dla białego cukru.
Surowy miód jest bogaty w różne mikroelementy, w tym witaminę B6, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk.
Zastąpienie tradycyjnego cukru stołowego surowym miodem ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.
Może to obejmować utratę wagi, poprawę energii, zwiększenie ilości przeciwutleniaczy znajdujących się i rozprowadzanych po całym organizmie, spokojny sen, gojenie się ran, działanie przeciwbakteryjne i mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Zamienniki miodu
Czy miód jest przyjazny dla keto? Nie, nie jest przyjazny dla keto. Jeśli chcesz pozostać w ketozie, najlepiej poszukać innych sposobów na słodzenie jedzenia lub napojów.
Zamiast miodu wybierz słodzik bez kalorii, który nie spowoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.
Podobnie jak miód, te słodziki są zdrową alternatywą dla cukru stołowego i mają niski indeks glikemiczny. Nie zwiększą poziomu cukru we krwi ani insuliny – dwa niepożądane skutki uboczne miodu.
Wybierz jeden z tych przyjaznych dla keto słodzików zamiast miodu:
- Stewia: ten naturalny słodzik nie zawiera kalorii, zajmuje zero w indeksie glikemicznym i jest 200-300 razy słodszy niż zwykły cukier.
- Owoce mnicha: słodzik z owoców mnicha jest zwykle preferowany od stewii, ponieważ nie ma gorzkiego posmaku. Zajmuje również zero w indeksie glikemicznym i jest 300 razy słodszy niż cukier.
- Erytrytol: jest to słodzik bez cukru składający się z alkoholi cukrowych. Jest tak słodki jak miód, więc możesz użyć stosunku jeden do jednego.
Unikaj sztucznych słodzików na keto
Zastąpienie miodu sztucznymi słodzikami może być kuszące, ponieważ wszystkie twierdzą, że mają zero kalorii i nie zawierają cukru. Ale niektóre słodziki mogą powodować negatywne skutki zdrowotne.
Polecane: 35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Unikaj sztucznych słodzików, takich jak aspartam. Mimo że nie zawierają cukru, nie są dobre dla ogólnego stanu zdrowia.
Badania pokazują, że aspartam i sacharyna mogą zaburzać działanie zdrowych bakterii jelitowych. Istnieje również związek między aspartamem a rakiem, więc najlepiej trzymać się od niego z daleka.
Ksylitol to słodzik bez cukru, ale nie zaleca się go używać przez cały czas. Jedną z najważniejszych jego wad jest to, że może to prowadzić do trudności z utratą wagi.
Polecane artykuły:
- Czy Można Pić Mleko na Keto?
- Czy Można Pić Sok z Cytryny na Diecie Keto?
- Jakie Produkty są Dozwolone na Diecie Ketogenicznej? [LISTA]
- Skutki Uboczne Diety Ketogenicznej: Czy jest Bezpieczna?
Czy można spożywać miód na diecie keto?
Podczas gdy surowy miód przewyższa większość tradycyjnych słodzików pod względem ogólnych korzyści zdrowotnych, jest zbyt bogaty w węglowodany i naturalne cukry, aby być bezpiecznym rozwiązaniem w diecie ketogenicznej.
Jedynym sposobem, aby surowy miód stał się częścią diety na diecie niskowęglowodanowej lub ketonowej, jest:
- Po TKD i jedz miód przed lub po treningu
- Po CKD i jeść miód podczas przesuwania podaży węglowodanów na godziny wieczorne
- Mają mniej niż 50 gramów węglowodanów na dzień, łącznie z miodem
Ponieważ miód nie jest przyjazny na diecie ketogenicznej, ani niskowęglowodanowej, lepiej wybrać stewię lub owoc mnicha jako słodzik przyjazny dla keto.
Dodaj komentarz