Błonnik to bardzo istotny składnik każdej diety, również diety ketogenicznej.
Wspomaga perystaltykę jelit, przyczynia się do usuwania z organizmu toksyn, pozwala kontrolować glikemię i poziom cholesterolu, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Poznaj najlepsze źródła błonnika na keto i korzystaj z jego cennych właściwości.
Spis Treści
Ile błonnika należy spożywać na keto?
Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, ponieważ nie przeprowadzono wystarczających badań, które omówiłyby dokładnie rolę błonnika w ketozie.
Biorąc jednak pod uwagę doświadczenia osób będących na keto i liczne korzyści zdrowotne, przyjmuje się, że jego ilość może być identyczna, jak w przypadku każdej innej diety, czyli około 14 g na 1000 kcal.
Jeżeli więc utrzymujesz kaloryczność na poziomie 1500-2000 kcal, możesz spożywać 21-28 g błonnika dziennie. Nie tylko ci to nie zaszkodzi, ale również zapewni odpowiednie wsparcie na keto.
pożywanie błonnika daje wiele korzyści zdrowotnych i wpływa pozytywnie na proces odchudzania.
SPo pierwsze: przyspiesza perystaltykę jelit i zapewnia im skuteczną ochronę.
Po drugie: reguluje stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także obniża ciśnienie tętnicze.
Po trzecie: usuwa z organizmu szkodliwe dla zdrowia toksyny.
I w końcu po czwarte: spowalnia procesy trawienia, dzięki czemu zapewnia długotrwałe uczucie sytości, ograniczając podjadanie.
Dla osób stosujących diety odchudzające, do których zaliczamy ketogeniczną, szczególnie istotne znaczenie ma ostatnia z wymienionych korzyści.
Dzięki błonnikowi łatwiej będzie ci utrzymać deficyt kaloryczny, a co za tym idzie, zrzucić zbędne kilogramy.
Przepisy na diecie keto:
Czy błonnik wlicza się do limitu węglowodanów?
Podstawą diety ketogenicznej jest zwiększenie podaży tłuszczów oraz ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów.
To, wraz z utrzymywaniem deficytu kalorycznego, pozwoli na osiągnięcie stanu ketozy.
Dzięki niemu organizm będzie czerpał energię z tłuszczów dostarczanych wraz z pożywieniem i zgromadzonych w tkankach, co pozwoli na skuteczne odchudzanie.
Czy w takim razie błonnik wlicza się do limitu węglowodanów? Nie, dlatego można dostarczać go bez obaw o wyrzucenie organizmu ze stanu ketozy.
Co więcej, spożywanie błonnika prowadzi do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Cappuccino MCT: Testowałam Kawe Odchudzającą (Czy Udało mi się Schudnąć?)
Pozwalają one utrzymać homeostazę (zdolność organizmu do zachowania równowagi środowiska wewnętrznego), a także działają ketogennie, co może mieć pozytywny wpływ na efekty diety.
Jakich produktów należy unikać na keto?
Aby dieta ketogeniczna była skuteczna, wymaga ograniczenia spożywanych węglowodanów do 20-50 g dziennie (2).
Niezbędne jest więc wyeliminowanie produktów, które zawierają ich zbyt dużą ilość.
Mowa tu przede wszystkim o wyrobach mącznych i zbożowych, zwłaszcza ryżu, makaronie, pieczywie i płatkach śniadaniowych.
Niewskazane na keto są również niektóre warzywa, np. te bogate w skrobię (jak ziemniaki), rośliny strączkowe, a także owoce zawierające dużo cukru – zwłaszcza jabłka, pomarańcze czy winogrona.
Warto zrezygnować również z wszelkiego rodzaju produktów „light”, miodu, syropu klonowego i alkoholu.
Kategorycznie zabronione na diecie ketogenicznej są też produkty zawierające cukier rafinowany.
Mowa tu zwłaszcza o różnego rodzaju słodyczach, ciastkach czy napojach (w tym sokach owocowych).
Niskowęglowodanowe produkty bogate w błonnik
Podstawowym źródłem błonnika są warzywa, jednak przechodząc na dietę ketogeniczną, warto odpowiednio je selekcjonować.
Jeżeli chcesz z jednej strony dostarczyć organizmowi ten cenny składnik, a z drugiej nie narazić się na wyrzucenie z ketozy, spożywaj szpinak, brokuły, kalafior i jarmuż.
35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Oczywiście warzywa to nie wszystko.
Do niskowęglowodanowych produktów bogatych w błonnik zaliczamy również:
Włączając te składniki do swojej diety, dostarczysz organizmowi mnóstwo cennych witamin i minerałów.
Dzięki temu nie tylko pokonasz głód, ale również poprawisz swoje samopoczucie i zadbasz o zdrowie.
Pamiętaj jednak, by na keto zapewnić sobie odpowiednio wysoką podaż tłuszczów. To właśnie one powinny być podstawą diety ketogenicznej (co najmniej 3 g na 1 g białka i węglowodanów).
Powinieneś więc włączyć do swojej diety: mięso (wołowinę, drób, wieprzowinę czy dziczyznę), tłuste ryby, owoce morza, jaja, masło, oliwę z oliwek, olej kokosowy, mleko, śmietanę oraz jogurty.
Jaki błonnik suplementować na keto?
Wymienione wyżej produkty to niejedyne źródło błonnika na keto.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że dostarczasz go w odpowiednich ilościach, możesz także skorzystać ze sprawdzonych suplementów diety, które powstają między innymi na potrzeby diety ketogenicznej.
Jednym z tych polecanych najczęściej jest Fibre Select.
To aktywny błonnik, który nie tylko wspiera proces odchudzania, ale również usuwa z organizmu szkodliwe toksyny, rozbija złogi tłuszczu i niweluje przyczyny problemów trawiennych, jak na przykład zaparcia czy wzdęcia.
Z czego to wynika? Tworząc Fibre Select, wykorzystano wiele cennych substancji, jak mikronizowany błonnik jabłkowy.
Daje on uczucie sytości i chroni przed podjadaniem, zapewniając wsparcie w diecie ketogenicznej. Jego uzupełnieniem jest błonnik lniany odpowiedzialny za poprawę perystaltyki jelit oraz usuwanie toksyn z organizmu.
Fibre Select to także inne wartościowe składniki:
- inulina z korzenia cykorii
- oligofruktoza z korzenia cykorii
- łupina nasienna babki jajowatej
Takie połączenie wyselekcjonowanych substancji aktywnych sprawia, że omawiany suplement diety umożliwi ci skuteczniejsze odchudzanie, a także poprawi twoje samopoczucie.
Fibre Select to produkt dostępny bez recepty i w pełni bezpieczny dla zdrowia – dlatego warto sprawdzić jego działanie.
Podsumowanie: co ma dużo błonnika, a mało węglowodanów?
Do produktów, które zawierają dużo błonnika i mało węglowodanów, zaliczamy przede wszystkim awokado, orzechy, nasiona dyni, pestki sezamu oraz jagody.
Możesz spożywać je na diecie ketogenicznej bez żadnych obaw. Dzięki temu zaspokoisz głód, usprawnisz pracę jelit i unikniesz problemów trawiennych.
Pamiętaj – błonnik na keto to świetny pomysł, ale tylko wtedy, gdy będzie dostarczany z odpowiednich produktów.
Unikaj więc jego wysokowęglowodanowych źródeł, do których zaliczamy przede wszystkim produkty mączne i zbożowe. Makaron, ryż, różnego rodzaju pieczywo, kasza, płatki owsiane czy jęczmienne mogą uniemożliwić ci osiągnięcie stanu ketozy.
Niewskazane na keto są również owoce, w których znajdziesz mnóstwo błonnika, ale i cukru.
Sprawdź też:
Dodaj komentarz