Z tego artykułu dowiemy się, na czym polega ketoza.
Mówiąc możliwie najprościej, stan ketozy rozpoczyna się tym, że organizm zaczyna spalać swoje zapasy tłuszczu, w zamian uzyskując z tego energię.
Ketoza zachodzi w momencie, gdy w diecie ogranicza się do minimum węglowodany i wątroba zaczyna wtedy przekształcać nagromadzony tłuszcz w ciała ketonowe.
Obniżenie ilości węglowodanów skutkuje niższym poziomem glukozy, co oznacza, że organizm zaczyna wykorzystywać kwasy tłuszczowe na potrzeby energetyczne.
Jakie są efekty ketozy?
Wiemy już, co to jest ketoza. Teraz warto prześledzić, jakie są objawy ketozy. Każdy z nas posiada pewną ilość tkanki tłuszczowej, której chciałby się pozbyć.
Ketoza pozwala się w łatwy sposób jej pozbyć, ponieważ, znajdując się w tym stanie, organizm spala tkankę tłuszczową.
Jeżeli przyjmujemy węglowodany, organizm w pierwszej kolejności spala zapasy glikogenu, a dopiero w dalszej zapasy tkanki tłuszczowej.
Efekty ketozy zatem polegają na tym, że organizm w procesie spalania korzysta nie z cukrów, bo ich organizmowi nie dostarczamy, a z tkanki tłuszczowej.
Energia do pracy w tym przypadku czerpana jest ze spalania zapasów tłuszczu.
Pozostałe zalety ketozy i diety ketogenicznej
Można wymienić jeszcze inne efekty ketozy niż wskazane wcześniej spalanie tkanki tłuszczowej.
Niewątpliwie zalety ketozy polegają również na tym, że ketony powstające przy rozkładzie tłuszczów w znaczący sposób ograniczają uczucie głodu.
Polega to na tym, że chociaż dieta na ketozie jest bardzo skromna, to posiłki są wysokokaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu.
Zalety ketozy polegają również na tym, że dieta ketogeniczna wyklucza węglowodany, przez co ogranicza się wahania insuliny i wywoływane przez nie napady głodu.
Ketoza dietetyczna zdecydowanie pozwala więc ograniczyć tkankę tłuszczową i zmniejszyć apetyt.
Jak powinna wyglądać dieta na ketozie?
Wiemy już, czym jest ketoza. Teraz warto dowiedzieć się, jak szybko wejść w stan ketozy.
Pomoże w tym odpowiednia dieta keto.
Zmiana sposobu żywienia na produkty zawierające niską ilość węglowodanów a sporą tłuszczu, na przykład: jaja, tłuste mięso i ryby, nabiał, masło, śmietana albo orzechy sprawia, że organizm wchodzi w stan ketozy.
Ketoza sprawia, że organizm czerpie energię z tłuszczu przechowywanego w tkankach.
Czy ketoza jest zdrowa i bezpieczna?
Dieta ketogeniczna jest zalecana dla osób, które chcą pozbyć się w szybki sposób zbędnych kilogramów.
Poza tym sprawdza się także u dzieci cierpiących na padaczkę lekooporną.
Stan ketozy pomaga również w dużym stopniu pacjentom cierpiącym na zespół Retta i Doose, Alzheimera, Parkinsona, a także na stwardnienie.
Ketoza czy warto?
Ketoza jest często obarczana wieloma zarzutami.
Wielu poddaje pod wątpliwość, jak funkcjonować ma człowiek bez węglowodanów, skoro są one źródłem najszybciej przyswajalnej energii, i stanowią źródło glukozy, która umożliwia sprawną pracę mózgu.
Ketony dostarczają energii i pożywienia również ludzkiemu mózgowi.
Warto podkreślić, że nasi odlegli przodkowie nie znali pokarmów złożonych z węglowodanów – ich głównym źródłem energii były tłuszcze zwierzęce.
35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Można więc powiedzieć, że stan ketozy znany jest ludzkości od wieków, a być może jest pierwotnym stanem człowieka.
Skutki uboczne ketozy
Objawy ketozy mogą być również negatywne.
Ketoza może skutkować takimi objawami jak: zmęczenie, rozdrażnienie, zaburzenia związane ze snem, smutek oraz poczucie frustracji.
Wtedy należy delikatnie zwiększyć nieznacznie ilość węglowodanów w diecie, by odzyskać równowagę.
Z powyższym związane jest również pojęcie keto grypy. Przejście z diety bogatej w węglowodany na dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów obniża poziom insuliny w organizmie.
Reakcją organizmu jest wykorzystywanie tłuszczu jako źródła energii. Mózg i pozostałe narządy wewnętrzne potrzebują jednak czasu, aby przystosować się do korzystania z nowego źródła energii.
W tym czasie, trwającym zazwyczaj klika dni lub tygodni, odczuwa się zmęczenie i rozdrażnienie.
Aby załagodzić ten stan, oprócz wspomnianego już podania ograniczonej ilości węglowodanów, można również zwiększyć spożycie sodu (sól) i wody.
Można również tymczasowo ograniczyć aktywność fizyczną.
Jednak nie należy się przejmować przejściowymi trudnościami. One w końcu miną, a wtedy można się będzie dopiero przekonać, co to znaczy być w ketozie i jakie ketoza ma zalety!
Jak sprawdzić czy jestem w ketozie?
Fakt znajdowania się w tym stanie można sprawdzić za pomocą specjalnych testów lub glukometrów.
Mogą o tym świadczyć także takie objawy, które nie wymagają specjalnych testów:
- Zwiększone oddawanie moczu. W początkowej fazie ketozy może to powodować przykrą konieczność częstszych wizyt w toalecie. Zwiększone oddawanie moczu jest główną przyczyną zwiększonego pragnienia, często odczuwanego w początkowych fazach ketozy.
- Suchość w ustach. Jeśli nie dostarcza się odpowiedniej ilości płynów oraz elektrolitów, odczuwa się suchość w ustach. W takiej sytuacji należy pić tyle wody, ile się potrzebuje. Warto w takim momencie wsłuchać się w sygnały dawane przez organizm.
- Zmniejszony głód. Wiele osób stwierdza w ketozie zmniejszone uczucie głodu, co jest najprawdopodobniej spowodowane sięganiem organizmu do zapasów odłożonych w postaci tłuszczu. Warto zwrócić uwagę, że powoduje to zwiększoną utratę wagi.
- Keto oddech. Oddech osoby znajdującej się w ketozie może czasami nieco przypominać zapach zmywacza do paznokci. Zapach może pojawiać się również w wydzielanym pocie, zwłaszcza u osób bardzo aktywnych fizycznie. Objaw ten jest na szczęście przejściowy.
- Więcej energii. Po kilku dniach potrzebnych do adaptacji organizmu, zdecydowana większość osób odczuwa znaczący przypływ energii. Może się to także objawiać poczuciem jasności umysłu, a nawet stanem podniecenia.
Jak przyspieszyć wejście w ketozę
Szybkość wejścia w ketozę zależy od wielu czynników, na przykład od wieku, ogólnego stanu zdrowia oraz od dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Znaczenie ma również sylwetka człowieka i poziom jego tkanki tłuszczowej. Istnieją jednak pewne sposoby na przyspieszenie tego procesu. Dzięki nim ketoza przebiega szybciej.
Oto niektóre z nich:
- W pierwszym okresie, o ile to możliwe, trzeba ograniczyć węglowodany do 20-30 gramów dziennie, aby uzyskać możliwie najlepszy efekt. Jeżeli proces ketoadaptacji przebiega trudniej, należy spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Bezwzględnie należy unikać wszelkich słodzików.
- Należy postawić na tłuszcze, takie jak: olej kokosowy, masło, jajka, awokado.
- Koniecznie należy zadbać o odpowiednie nawodnienie, dlatego że w pierwszej fazie organizm będzie pilnie pozbywał się wody. W związku z pozbywaniem się wody, warto wspomagać się suplementami zawierającymi sód, potas, magnez i witaminy, które razem z wodą będą wydalane z organizmu. Z pewnością organizm będzie odczuwał ich brak, dlatego warto się w tym czasie suplementować.
Ketoza odżywcza jako cel ostateczny
Najważniejszym celem w jakim jest stosowana ketoza, jest tak zwana ketoza odżywcza.
Ketoza odżywcza jest bardzo pożądanym stanem metabolicznym, w którym komórki zasilane są przez niezwykle wydajne źródło energii, a przede wszystkim zasilane są w ten sposób komórki mózgu.
Każdy, kto kiedykolwiek doświadczył tego stanu, na pewno potwierdzi niezwykłą jasność umysłu i precyzję myślenia, jaką się w takim stanie osiąga.
Podsumowując, ketoza pozwala efektywnie spalać tłuszcz, co jest szczególnie pożądane przez osoby chcące się odchudzić.
Jest powszechnie stosowana przy leczeniu otyłości, bo pozwala ograniczyć tkankę tłuszczową i zmniejszyć apetyt. Jednak nie tylko osoby dbające o figurę docenią zalety tej diety.
Ketoza jest również stosowana w leczeniu i łagodzeniu padaczki u dzieci. Jej znaczenie dla zdrowia doceniają więc również lekarze.
Chociaż ma niewątpliwe pozytywne efekty zdrowotne, nie można jej polecić każdemu. Warto zatem przed wejściem w ketozę skonsultować się z lekarzem albo keto dietetykiem.
Czytaj też:
patryk grzyb
ile czasu, żeby wejść w ketozę przy ograniczonych węglach 30g dziennie?