Z każdej strony słyszymy o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie.
Czy oznacza to jednak, że codzienne posiłki muszą być ciągłym wyrzeczeniem od tego, co naprawdę nam smakuje?
Oczywiście, że nie! Jak we wszystkim, także w żywieniu należy zachować balans.
Jak to zrobić? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Spis Treści
Czy zdrowa dieta całkowicie wyklucza słodycze?
Odpowiedź brzmi: „nie”. Wraz z modą na różne rodzaje diet wykluczających pewne produkty, do zbiorowej świadomości trafiła idea poszukiwania różnych zdrowych zamienników dla powszechnie stosowanych produktów spożywczych.
Coraz więcej osób zastępuje biały cukier zdrowym i naturalnym miodem, a mocno zmodyfikowane odmiany pszenicy – łatwiej przyswajalnym i pożywniejszym owsem.
Stąd też pojawiające się w Internecie liczne przepisy na wartościowe słodycze i przekąski, w tym na zdrowe ciasteczka owsiane z miodem.
Czytaj też: Jak Zmienić Złe Nawyki Żywieniowe w 7 Prostych Krokach
Stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania nie przekreśla możliwości sięgnięcia po coś słodkiego.
Gdzie szukać inspiracji na zdrowe śniadania, obiady i kolacje?
Internet pełen jest różnorakich przepisów kulinarnych, niestety nie zawsze zdrowych, a tym bardziej sprawdzonych.
Szkoda by było, aby zakupione artykuły spożywcze, w tym soczyste owoce i warzywa czy orzechy wylądowały w koszu tylko dlatego, że autor receptury podał złe proporcje składników bądź zbyt krótki czas pieczenia.
Z tego też powodu warto regularnie sięgać wyłącznie po sprawdzone przepisy na przykład te umieszczone w serwisie https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/. Dzięki niemu uzyskasz szybki i łatwy dostęp do wypróbowanych potraw, które zawsze wychodzą świetnie.
W witrynie znajdują się receptury na pyszne śniadania, obiady i kolacje, ale również na łatwe w przygotowaniu zdrowe przekąski – idealne, gdy odwiedzą Cię goście.
Podstawy zdrowego odżywiania – zasady, które trzeba znać
Zdrowe odżywianie w 2022 roku – jak zrobić to dobrze? Sprawdź! Każdy człowiek powinien opanować podstawowe zasady zdrowego żywienia.
Dzięki wdrożeniu ich będzie cieszyć się doskonałym samopoczuciem i prawidłowo funkcjonującym ciałem. Nie będzie też narzekać na brak energii, ospałość czy spadki nastrojów.
Jedną z ważniejszych podstaw zdrowej diety jest sięganie po różnorodne składniki. Poza tym człowiek powinien dziennie spożywać pięć porcji warzyw. W menu muszą pojawiać się pełnoziarniste kasze, mąki, makarony czy ryż.
Nie może zabraknąć również cennych źródeł białka, w tym jaj kurzych, twarogu, śmietany, mleka czy mięsa. Wegetarianie mogą sięgnąć po rośliny strączkowe i surogaty o nie oparte.
Ważnym elementem codziennego żywienia są też tłuszcze, zwłaszcza masło, jak też olej z pestek winogron. Obecność ryb w diecie pozwala natomiast dostarczyć organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów omega z grupy 3, 6 i 9), koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
O napojach słów kilka
Codzienną dietę warto uzupełnić o zdrowe napary ziołowe, na przykład z pokrzywy, rumianku czy mięty, jak również o zieloną i czarną herbatę. Zasługują one na uwagę ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i walkę z wolnymi rodnikami.
Ponadto dodają energii i sił witalnych. Dobre właściwości ma również pita z umiarem kawa. Udowodniono jej pozytywny wpływ na pracę układu krążeniowego, jak również na wsparcie w procesie odchudzania.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem na lato jest samodzielne przygotowanie lemoniady bądź kompotu niż sięganie po napoje sprzedawane w kartonach, butelkach czy puszkach.
Ilość cukru w gotowych sklepowych produktach jest zatrważająca i nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
Jak szukać zdrowszych zamienników popularnych składników diety?
Z myślą o zachowaniu zdrowia i jasności umysłu przez wiele lat warto już dziś skoncentrować się na dostarczaniu organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Niestety, w popularnych sklepach spożywczych pojawia się coraz więcej przetworzonej żywności, która jest wprawdzie mocno kaloryczna, ale nie niesie ze sobą często żadnych sensownych wartości odżywczych.
Dlatego warto wybierać świadomie to, co ostatecznie wyląduje w koszyku. I tak biały ryż należy zastąpić ryżem dzikim czy brązowym, zaś mąkę pszenną – mąką pełnoziarnistą.
Podobnie jest z chlebem – zamiast odmrażanego białego pieczywa dla jelit i żołądka zdecydowanie lepszy będzie prawdziwy chleb na zakwasie z pełnego ziarna. Nie inaczej jest z wszelkiej maści przekąskami – zamiast batona z popularnego koncernu dobrze jest upiec zdrowe ciasto marchewkowe bądź ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów i miodu.
W mediach dużo mówi się o problemach zdrowotnych spowodowanych przez biały cukier. Stąd też potrzeba mocnego ograniczenia go w diecie. Ciekawym zamiennikiem może być ksylitol, stewia, erytrytol czy miód.
Podsumowując, zdrowia i zbilansowana dieta nie wyklucza sięgania – od czasu do czasu – po słodkie przekąski. Zdecydowanie warto jednak zadbać również o to, aby pochodziły one ze sprawdzonego źródła i były oparte o naturalne składniki.
Dodaj komentarz