Kolacja to moment w którym się zastanawiasz co zjeść i czy nie będzie to zbyt ciężki na noc.
A może w ogóle nie powinnam jeść kolacji bo za późno?!
Pomimo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to jednak nie powinniśmy pomijać kolacji!
Zazwyczaj robią to osoby, pragnące schudnąć lub które przechodzą na dietę. Niestety, ale jest to duży błąd i nie należy tak robić!
A więc kiedy powinniśmy jeść kolacje i co powinno się w niej znaleźć?
Spis Treści
Z czego powinna składać się zdrowa kolacja?
A no właśnie, często zapominamy co tak naprawdę w ciągu dnia i o jakiej porze powinniśmy dostarczać dla naszego organizmu.
Na wieczór nie potrzebujemy już tyle energii co w ciągu dnia, więc kolacja powinna być lekka i niskokaloryczna.
Mniej więcej powinno to być około 250-300 kalorii, dzięki czemu nie będziemy „ciężcy”, napchani i mocno ospali.
Sprawdź: Kawa na Odchudzanie – Czyli jak działa Cappuccino MCT!
Nasz organizm w ciągu nocy również pracuje, ale dużo wolnej, więc nie możemy za bardzo obciążać go jeszcze trawieniem tłustych i ciężkich rzeczy.
Dlatego też najlepiej, aby ostatni nasz posiłek był na 2-3 godziny przed snem. Mitem jest, że po 18 nie możemy jeść…
Każdy chodzi spać o innej porze i dlatego powinniśmy indywidualnie dopasowywać nasz ostatni posiłek. Tak abyśmy zasypiali bez uczucia głodu, a także żeby głód nie wyciągał nas ze snu.
Na kolacje powinniśmy zjeść:
- Chudy nabiał
- Pieczywo pełnoziarniste
- Kefir
- Jogurt naturalny
- Twaróg
- Warzywa
- Ryby
Fit Kolacja – czego unikać?
Oczywiście, są również produkty, których nie powinniśmy dorzucać do naszych kolacji.
Komponując zdrową kolację przede wszystkim musimy unikać tłustych produktów mięsnych, smażonych i odgrzewanych na tłuszczu.
Tak samo powinniśmy wystrzegać się słodkich przekąsek, zawierają on cukry proste, które gwałtownie podnoszą glukozę we krwi.
To właśnie przyczynia się do nocnego podjadania, ponieważ po około 2 godzinach znowu mamy ochotę na coś słodkiego.
Należy unikać produktów o wysokiej zawartości błonnika. Przy zbyt dużej ilość błonnika, możemy odczuwać nieprzyjemne uczucie pełności, bólu brzuchu lub ucisku.
7 Szybkich i Zdrowych Przepisów na Fit Kolacje!
Pasta jajeczna z makrelą
Składniki:
- 10 jaj
- 1 makrela
- cebula
- szczypior
- majonez
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, około 10 minut.
Zalewamy zimną wodą i czekamy aż ostygną. W tym momencie możemy skroić jedna cebulę oraz posiekać szczypiorek. Wsypujemy do miski i dodajemy do tego jedną oskubaną makrelę (robi to ręcznie oddzielając po kawałku, przy okazji sprawdzając czy nie wrzucam ości).
Gdy jaja ostygną, obieramy i skrajamy w kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw. Jeżeli wolimy pastę o bardziej zwięzłej konsystencji, rozdrabniamy widelcem jajka. Do tego dodajemy majonez (wedle uznania), sól i pieprz i gotowe!
Placki z cukini z sosem tzatziki
Składniki:
- 3 łyżki mąki gryczanej/pełnoziarnistej/ewentualnie zwyklej 45 g
- 1 jajko
- 50 g cebuli
- Ząbek czosnku 5 g
- 1 cukinia 300 g
- Sól, pieprz
Sos tzatziki:
- Jogurt naturalny
- Ogórek
- Sól, pieprz
- Czosnek świeży lub granulowany
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, pieprz, sól, czosnek i mieszamy.
W między czasie powoli dodajmy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i nakładamy łyżkę ciasta. Smażymy każdą ze stron, zdejmujemy na papier i odtłuszczamy.
Możesz też upiec je w piekarniku: Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wsadzamy na papierze placuszki, pieczemy tak przez 15 minut, odwracamy je na druga stronę i po kolejnych 10 minutach powinny być gotowe!
Sos:
Ogórka ścieramy na grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, już starego ogórka i czosnek. Mieszamy i gotowe! 🙂
Placki z serka wiejskiego z bananem
Składniki:
- Opakowanie serka wiejskiego
- Nie całe pół szklanki mąki
- 2 średnie jaja
- Łyżeczka cukru wniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia(opcjonalnie)
- Olej
Jajka i serek wyjmij wcześniej, tak aby były o temperaturze pokojowej. Do miski wbij jaja i wsyp łyżeczkę cukru, lekko napusz czy pomocy trzepaczki.
Do jaj wsyp mąkę oraz loszek do pieczenia, a także opakowani serka wiejskiego. Wszystkie dokladnie wymieszaj łyżką.
Na nagrzaną patelnie wylewaj łyżką ciasto (placki). Jedna strona to około 2 minut smażenia.
Polecam placuszki z jogurtem naturalnym, owocami, serkiem waniliowym, nutella, bananem, dżemem i innymi dodatkami, które lubisz 🙂
Grzanki z twarozkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Składniki:
- Opakowanie twarogu
- Jogurt lub Śmietana 18
- Szczypiorek
- Rzodkiewka
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę lub jogurt (wedle uznania). Dopraw solą i pieprzem. Dodaj skrojony szczypiorek, rzodkiewkę i wymieszaj widelce do uzyskania połączonej konsystencji.
Gotowane warzywa z lekkim sosie jogurtowy
Składniki:
- Brokuł
- Kalafior
- Marchew
- Cukinia
- Fasolka Szparagowa
Sos:
- Jogurt naturalny
- Czosnek
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyj, brokuła i kalafiora rozdziel na mniejsze różyczki. Marchewkę obierz i pokrój na szersze plastry. Cukinie również pokrój na grubsze plastry.
W garnku nastaw wodę z sola i cukrem. Warzywa należy gotować pokolei: marchew, około 7 minut, fasolkę szparagową 10 minut, brokuły 5 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 3-4 minuty. Warzywa po wyjęciu zahartuj zimną wodą.
W między czasie przygotuj sos: Jogurt naturalny wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem, koperkiem oraz solą i pieprzem.
Do podania warzywa podgrzej w gorącej wodzie, wyłóż na talerz i polej sosem. Gotowe!
Kuskus z warzywami
Skadniki:
- Papryka
- Pomidor
- Cukinia
- Cebula
- Pieczarki
- Czosnek
- Kuskus
- Olej/masło
- Papryczka chilli
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na plastry, tak aby warzywa były w mniejszych kawałkach. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.
Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i papryczkę chilli. W między czasie gotujemy kuskus. Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę i jeszcze chwilę podsmaż, mieszając, aby połączyć warzywa z kaszą.
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- Pod twarogu
- Mrożone truskawki
- Mleko
- Cukier wedle uznania
Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy twaróg półtorej garść truskawek(zależy kto jak dużą ma), pól szklanki mleka i cukier. Wszystko miksujemy na gładką konsystencje i mamy gotowy posiłek do wypicia!
Podsumowanie
Kolacja powinna być lekkostrawna zawierająca w sobie odpowiednie wartości odżywcze. Nie dostarczajmy naszemu organizmowi pustych kalorii na noc.
W ciagu nocy nasze trawienie jest dużo wolniejsze dlatego, powinniśmy wspomagać nasz organizm i nie objadać się na noc, odpowiednio dopiero porę spożywania ostatniego posiłku. Dzięki temu dużo lepiej będzie nam się spało, a poranki nie będą tak ciężkie jak do tej pory.
Polecane artykuły:
- Ćwiczenia na Odchudzanie – Jak schudnąć, żeby się nie narobić?
- Ranking Tabletki na Odchudzanie – Czy warto je suplementować?
- Restrykcyjna Dieta Redukcyjna – Jak powinna wyglądać?
- Dlaczego nie mogę schudnąć? 9 Powodów, przez które nie możesz zgubić brzuszka
mniamiii
Pasta jajeczna z makrelą to coś cudownego 😀 Czekam na wiecej przepisow