5 Prostych Pomysłów na Fit Śniadanie – Zdrowo i Smacznie!

5 Lut

Czy zdarzają Ci się poranki gdy budzisz się kompletnie pozbawiona energii i motywacji do działania? Otwierając oczy, z bólem serca wstajesz z ciepłego łóżka?

Nie jesteś z tym sama…

W poniedziałek rano mamy tyle na głowie, że przygotowanie odpowiedniego śniadania schodzi po prostu na drugi plan.

Musisz jednak pamiętać, że wartościowe śniadanie może dodać Ci siły i zapewnić dużo energii na cały dzień! Niestety nie każdy z nas posiada czas i chęci na wymyślanie zdrowego i pożywnego śniadania.

Właśnie dlatego przygotowałam dla was unikalne zestawienie 5 najlepszych przepisów na fit śniadanie, które pomoże Ci przebrnąć przez trudy dnia.

Dodatkowo przedstawione przepisy pomogą Ci także w walce o wymarzoną sylwetkę, zapewnią pełne energii poranki oraz dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.

5 Szybkich, Zdrowych i Przepysznych przepisów na Fit Śniadanie!


#1. Owsianka z owocami

Składniki

  • Płatki owsiane – 0,5 – 1 szklanka
  • Mleko – ok. 350 – 500 ml
  • Miód – ok. 2 łyżeczek
  • Owoce sezonowe (np. maliny, banany, truskawki, jagody)
  • Orzechy laskowe lub włoskie według uznania
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki

Sposób przygotowania

Mleko lub wodę gotujemy w garnku doprowadzając do wrzenia.  Następnie dosypujemy płatki owsiane – i tak całość gotujemy ok 7 min. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i czekamy aż nasza owsianka nieco przestygnie, wtedy możemy dodać miód! 😉 Przekładamy do miseczki, dodajemy nasz ulubiony jogurt naturalny. Układamy owoce i rozkoszujemy się pysznym i sytym śniadaniem.


#2. Omlet ze szpinakiem

Fit śniadanie 1 - Omlet ze szpinakiem

Składniki

  • Jajka – 3/4 szt (w zależności jak duży i gruby omlet ma być)
  • Mleko – ok. 3 łyżki
  • Sól i pieprz – wedle uznania i potrzeby (aby nadać smaku)
  • Masło – niewielka ilość tak aby omlet nie przypalił się
  • Szpinak baby
  • Pomidorki cherry
  • Ser (opcjonalnie)
  • Szynka (opcjonalnie)
  • Kiełki – np rzodkiewki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Jajka energicznie roztrzepać w miseczce wraz z solą, pieprzem oraz mlekiem. Jeżeli chcemy naszego omleta zrobić z serem i szynka – dodajemy pokrojone produkty w kostkę do miseczki z jajkami. Wylewamy zawartość miski na rozgrzana patelnie z masłem i smażymy aż nasz omlet po bokach i od spodu się zetnie. Następnie delikatnie łopatką przewracamy go na drugą stronę i przez kilka minut dalej smażymy. Zdejmujemy z patelni na talerz i dodajemy szpinak, pomidorki, kiełki oraz wedle uznania polewamy to sosem np. tysiąca wysp, czosnkowym itp.


#3. Jogurt naturalny z owocami

Fit Śniadanie 2 - Jogurt naturalny z owocami

Składniki

  • Jogurt naturalny – 150ml
  • Musli – garść
  • Miód – ok. 2 łyżeczek (opcjonalnie)
  • Owoce sezonowe (np. maliny, banany, truskawki, jagody)
  • Orzechy laskowe lub włoskie według uznania

Sposób przygotowania

Jogurt naturalny z owocami jest naprawdę prostym fit śniadaniem. Aby ładnie on wyglądał należy w szklance lub miseczce warstwami układać produkty. Jogurt naturalny – musli – owoce np.maliny – jogurt naturalny – miód(oczywiście jeżeli ktoś lubi i chce nadać delikatnej słodkości) – owoce.

I tyle! Gotowe!


#4. Kanapka z łososiem + warzywa

Składniki

  • Świeże pieczywo – np. własnego wypieku chleb lub ciemne bułki
  • Łosoś w plastrach
  • Czerwona cebula
  • Rukola
  • Pomidor

Sposób przygotowania

Pamiętajmy aby używać prawdziwego masła! A wygląd kanapki zależy już od Twojej inwencji twórczej.

Niezbędne informacje:

Łosoś jak nam wszystkim wiadomo jest jedną z najtłustszych ryb… Ale jest to bardzo drogocenny tłuszcz! Łosoś jest naprawdę wyjątkową rybą. Dlaczego?

A więc łosoś posiada w sobie wiele cennych nam wartości odżywczych.

  • Cynk i selen – są to pierwiastki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Selen przede wszystkim zapobiega nowotworom, zwiększa płodność u mężczyzn oraz poprawia funkcjonowanie tarczycy. Za to cynk pozytywnie wpływa na stan naszej skóry włosów i paznokci
  • Potas – jego niedobory prowadzą do arytmii oraz nadczynności serca. Ważną rolę również pełni w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii
  • Jod – wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu

Zawiera również w sobie witaminy…

  • Witamina A – odpowiada za stan naszej skóry oraz funkcjonowaie wzroku
  • Witamina D – odpowiada za mocne kości oraz mięśnie
  • Witamina E – opóźnia proces starzenia się naszego organizmu
  • Witamina B (cały kompleks) – tiamina, pirydoksyna, cyjanokobalamina

Ale również bardzo istotne kwasy:

  • Omega-3 – zapobiega zaburzeniom pamięci, poprawia nastrój, wpływa na jakość naszego widzenia, posiada działanie przeciwzakrzepowe
  • Omega-6 – zapobiega zakażeniom oraz poprawia gojenie się ran

5. Kanpka z jajkiem sadzonym oraz awokado

Składniki

  • Awokado – 1 szt. (polecam zrobić pastę z awokado z solą i pieprzem)
  • Jajko sadzone – 1 szt.
  • Ciemne pieczywo lub pieczywo własnego wypieku
  • Rukola
  • Olej

Sposób przygotowania

Pasta z awokado: Widelcem rozgniatamy awokado tak aby powstała z niego spójna konsystencja, dodajemy sól i pieprz wg. własnego uznania i gotowe.

Jajko sadzone: Na patelnie wylewamy dosyć sporą ilość oleju, tak aby jajko delikatnie było pokryte olejem oraz żeby mogło ładnie się usmażyć nie przypalając się.

Teraz jedynie zostaje nam posmarować pieczywo pastą, wyłożyć rukolę, jajko sadzone oraz opcjonalnie niewielką ilość majonezu dla smaku.

Niezbędne informacje:

Awokado jest jednym z nieliczonych owoców, które zawiera cukry proste, a bogata zawartość zdrowych tłuszczy, poprawia spalanie tkanki tłuszczowej.

Ale oprócz tłuszczy zawiera w sobie wiele niezbędnych witamin takich jak A, B1, B2, C, K, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy – zalecany kobietom w ciąży.

Jest również bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie się cholesterolu. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości, więc świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających.


Śniadanie – Odpuścić czy jednak się na nie zdecydować?

Błędem większość społeczeństwa jest… pomijanie śniadań.

Jak wszyscy wiemy, śniadanie jest to nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia, który spożywamy zaraz po przebudzeniu się.

Dlaczego tak wiele osób nie zwraca uwagi przede wszystkim na dobry początek dnia?

Przyjrzyjmy się bliżej skutkom jego braku.

Otwieramy oczy, z bólem serca wstajemy z ciepłego łóżka, poranna toaleta. Rutyna. W głowie znów pojawia się pytanie: Co zrobić na śniadanie? i stwierdzenia… Mam dość już zwykłych kanapek! Nie mam czasu, że zrobić sobie śniadanie.

Podczas snu nasz organizm przechodzi na katabolizm – czyli proces pozyskiwania energii.

Sen oraz regeneracja naszego organizmu po całym poprzedni dniu pożera bardzo dużo energii. Pomimo, że nie myślimy o tym to nasz organizm podczas dnia jest w ciągłym stanie spięcia wszystkich układów – mięśniowego, nerwowego itp.

Czytaj też: Melatolin Plus – Prosty sposób na zdrowy sen >>

Składniki odżywcze spożyte podczas kolacji służą do naładowania baterii na następny wyczerpujący dzień! Dlatego po całonocnej naprawie i rekonwalescencji naszego organizmu zaraz po przebudzeniu odczuwamy głód, pomimo że nie zmęczyliśmy się w nocy ani nie uprawialiśmy żadnych aktywności fizycznych – tak bardzo wyczerpujący jest proces katabolizmu.

Co powinno zawierać się w śniadaniu?

Pierwszy posiłek dnia powinien być zdecydowanie syty i obfity w różnorodne składniki. Mitem jest, że powinien być wysokokaloryczny i w olbrzymiej porcji. Zdecydowanie nie powinny się w nim znajdować składniki ciężkostrawne! Postaw na produkty lekkie i zdrowe.

  • Tłuszcze – wspomagają rozpuszczanie się witamin A,D, E i K
  • Białko – za zadanie mają zapewnić sytość przez dłuższy czas
  • Węglowodany – zapewniają szybkie dostarczenie energii
  • Owoce i warzywa – dawka bardzo ważnych mikroelementów i błonnika

Podczas przygotowywania naszego posiłku powinniśmy ograniczyć cukier do minimum. Ponieważ zaczynając dzień od dużej dawki cukru, możemy być pewni, że w ciągu dnia będziemy odczuwali zapotrzebowanie na cukier. A tego raczej nie chcemy?

Pamiętajmy o tym, aby nasze śniadania były urozmaicone i ze świeżych produktów.

Kiedy jest najlepszy czas na śniadanie?

W tej kwestii nikt nie ustali jednakowej godziny na spożycie posiłku. Jest to zdecydowanie zależne od naszego trybu funkcjonowania, długości snu, pory o której wstajemy oraz tego jak obfite jemy kolacje. Najwłaściwszym jest zjedzenie śniadania około pół godziny po przebudzeniu, ale nie jest to konieczne.

Polecane Artykuły:

Zdrowe śniadanie powinno zapewnić uczucie sytości na około 4 godziny.

Poznaj siebie i sprawdź kiedy Ty powinieneś zjeść śniadanie!

Pamiętaj!

Jemy również oczami, więc pamiętajmy też o tym, aby nasze posiłki były schludne, kolorowe i zachęcające Nas do jedzenia. Powinniśmy czerpać z tego radość.

Mam nadzieje, że będziesz zadowolona z przepisów, które dla Ciebie przygotowałam. A nabyta wiedza z tego artykułu zmieni Twoje nastawienie i jednak śniadanie będzie nieodłączonym posiłkiem w ciągu dnia.

5 Prostych Pomysłów na Fit Śniadanie – Zdrowo i Smacznie!
3.8 (75%) 4 votes

One Reply to “5 Prostych Pomysłów na Fit Śniadanie – Zdrowo i Smacznie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *