Moda na superfoods trwa w najlepsze. Co to takiego?
Według definicji jest to „termin marketingowy, służący do określenia nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka”.
Ale tymi dobroczynnie działającymi substancjami często są także różnego rodzaju fitoskładniki, które oczywiście w sensie energetycznym nie odżywiają, ale wpływają na organizm na przykład poprzez właściwości antyoksydacyjne [1].
Spis Treści
Problematyka superfoods
Wiele osób zarzuca terminowi „superfood” jedynie nakręcanie zysków wielkim firmom, a nie rzeczywistą dobroczynność.
Po części to prawda, bowiem określenie jest znacznie nadużywane i prowadzi do tego, że niektóre produkty są gloryfikowane i używane jako lek na wszelkie zło.
A trzeba zaznaczyć, że jeden składnik diety, jaki wspaniały by on nie był, nie odmieni nagle wypracowanego przez lata stanu zdrowia.
Dopiero całkowita zmiana nawyków na lepsze i ewentualne włączenie dodatkowych bioaktywnych składników spełni swoje zadanie, czyli zapewni nam zdrowie i zmniejszy ryzyko chorób [1].
Umówmy się zatem, że nie będziemy używać terminu superfood, a bardziej precyzyjnego, choć dłuższego określenia „produktu o możliwym działaniu prozdrowotnym”. Jednym z nich są bardzo popularne na rynku jagody goji.
Owoce z dalekiej Azji
Krzew o nazwie goji wytwarza elipsoidalne owoce o długości około 2 cm, cechujące się słodko-cierpkim smakiem.
Tradycyjnie rośnie ono w Chinach, a jagody spełniały ważną rolę w tamtejszej medycynie ludowej.
W kuchni najczęściej używa się suszonych owoców – do herbat, zup, mięs i potraw wegetariańskich [2].
Wartość odżywcza – świeże vs suszone
W 100 gramach świeżych owoców znajdziemy około:
- 20 g węglowodanów
- 8 g błonnika
- 10 g białka
- 1 g tłuszczu (wg niektórych źródeł do 0,4 g).
Jeśli chodzi o witaminy, to w największej ilości znajdziemy w jagodach witaminę C – ok. 20-40 mg.
Owoce zawierają także:
- potas (800-1300 mg)
- wapń (100 mg)
- magnez (80 mg)
- żelazo (5 mg)
Zazwyczaj korzystamy jednak z suszonych owoców (są łatwiej dostępne). W tej samej masie znajdziemy oczywiście więcej cennych składników (w procesie suszenia pozbywamy się wody), z drugiej strony nie spożywamy ich tak dużo [2,3,4].
W 10 g suszonych jagód znajdziemy:
- 7 g węglowodanów
- 1,3 g błonnika
- 1,4 g białka
- 0,04 g tłuszczu
- 5 mg witaminy C
- 19 mg wapnia
- 0,6 mg żelaza
Nie udało się znaleźć informacji o tym, jak zmienia się zawartość potasu czy magnezu, ale można przypuszczać, że zostaje przynajmniej na podobnym poziomie [5].
Jak widać nie są to ilości spore, bowiem w tej samej ilości produktu więcej witaminy C znajdziemy chociażby w papryce, potasu w suszonych morelach i kakao, a wapnia w migdałach.
Na korzyść jagód goji może działać fakt, że skupiają w sobie wszystkie wspomniane składniki i ich dodatek np. do owsianki znacznie podniesie jej wartość odżywczą.
Jednakże nie są one elementem koniecznym i ważnym w diecie, zważywszy na różnorodność przygotowywanych posiłków – nawet niewielka ilość kilku innych produktów przewyższy znacznie to, co oferują nam te czerwone owoce.
Antyoksydanty – między pomarańczą a śliwką
Większe znaczenie w jagodach mają związki fenolowe, których łączna zawartość w 10 gramach to niespełna 100 mg (w suszonych nawet dwukrotnie więcej).
Wśród nich znajdziemy m.in. kwas chlorogenowy oraz katechiny. Owe związki posiada też kawa oraz herbata, a ich zawartość w naparach przekracza 3-5 krotnie ilości, które znajdziemy w owocach goji.
Ponownie jednak to, co znaleźlibyśmy w kilku produktach, występuje w jednym [2,6,7].
Bardziej niż sama zawartość polifenoli zadziała na wyobraźnię moc antyoksydacyjna jagód. Tutaj niestety nie ma rewelacji.
Co prawda goji wypadły lepiej w testach niż pomarańcza czy cytryna, ale gorzej niż maliny, jagody i śliwki [2].
Zawsze zaczynam od właściwości antyoksydacyjnych danego produktu/związku, bo właściwie stanowi to bazę do pozostałych działań.
Wiemy już, że jagody goji wypadają gorzej od bardziej dostępnych składników diety, choć z drugiej strony owoce jagodowe czy śliwki znajdziemy w sklepach jedynie w sezonie, podczas gdy jagody goji, wysuszone, w torebkach, czekają na nas okrągły rok.
Sprawdź: Kurkuma i piperyna – Czy powinieneś włączyć je do swojej diety?
Ale co z zawartością antyoksydantów w czasie przechowywania? No właśnie podobno nic.
Nie natrafiłem na badanie traktujące stricte o owocach goji, ale przechowywanie warzyw i owoców generalnie nie wpływa na zawartość w nich przeciwutleniaczy, mało tego, może ona z czasem wzrosnąć.
Oczywiście ważne jest przechowywanie – najlepiej jagody przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej i bez dostępu światła [8].
Na serce i przeciwko nowotworom
W badaniach na zwierzętach wykazano, że podaż jagód goji zmniejsza poziom aldehydu malonowego w wielu ważnych narządach (wątroba, serce, mózg), który jest wskaźnikiem peroksydacji lipidów.
Ponadto poprawie uległo stężenie markerów wątrobowych oraz endogenny system obrony przed wolnymi rodnikami.
Wyniki powtórzyły się także u ludzi i niosą za sobą zmniejszone ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych [2,9].
Ważnym składnikiem jagód są także kompleksy polisacharydowe, którym przypisuje się szereg działań prozdrowotnych, m.in. obniżanie glikemii, poprawa profilu lipidowego czy działanie antynowotworowe.
U królików z cukrzycą, podaż ekstraktu z jagód goji przez 10 dni zmniejszała stężenie glukozy we krwi.
U zwierząt karmionych dietą wysokotłuszczową, suplementacja polisacharydów z owoców goji powodowała zmniejszenie stężenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL i trójglicerydów, a zwiększenie stężenia cholesterolu HDL. Obiecujące wyniki otrzymano także na ludziach [2,10]
Polisacharydy goji mogą również zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów lub hamować jego progresję. Ponadto działają immunostymulującą, zwiększają wytwarzanie przeciwciał, kierowanych przeciwki komórkom rakowym, interleukin przeciwzapalnych, a zapobiegają sekrecji białek prozapalnych i pronowotworowych.
CIEKAWOSTKA
W jagodach zawarta jest również skopoletyna – związek hamujący proliferację komórek raka prostaty [2,10].
Dla lepszego wzroku
W owocach znajdziemy również luteolinę i zeaksantynę, które wraz ze wspominanymi polisacharydami może działać ochronnie na komórki siatkówki oka i nerwu wzrokowego.
Dodatek tauryny do ekstraktu z jagód może stanowić lek hamujący progresję retinopatii u cukrzyków. Potrzeba jednak większej ilości badań, gdyż większość dotyczy zwierząt i linii komórkowych [2].
Jagody goji przy odchudzaniu
Ekstrakty lub same jagody są często stosowane przy odchudzaniu. Nie jest to pozbawione sensu, bowiem antyoksydanty w nich zawarte będą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego i hamowanie stresu oksydacyjnego, co może ułatwić odchudzanie.
Ponadto zawarte w goji związki zmniejszają również dolegliwości towarzyszące nadwadze i otyłości: dyslipidemię czy hiperglikemię [2,9,10]
W jednym z badań klinicznych, przeprowadzonym na grupie 67 osób z cukrzycą typu 2, podawano pacjentom kapsułki z polisacharydami jagód goji przez 3 miesiące. Oprócz działanie hipoglikemicznego zaobserwowano także wyraźne obniżenie poziomu lipidów [10].
Jagody goji zawierają również błonnik, który wspomaga pracę jelit i może dawać większe uczucie sytości. W konsekwencji możemy zjeść nieco mniej pokarmu, a to ważny element odchudzania.
Jeśli natomiast na suplementach zawierających ekstrakt lub sproszkowane owoce znajdziemy informację, że ma działanie odchudzające, to oczywiście jest to bzdura.
A łagodniej mówiąc – zbyt duże uproszczenie. To tak, jakby powiedzieć, że jogurt buduje kości. Odchudza restrykcja, a kości buduje wapń (między innymi).
Ponadto jagody nie zwiększają także tempa metabolizmu, niestety [11].
Wart uwagi jest także indeks glikemiczny suszonego produktu. Wynosi on jedynie 29 (też nie chce mi się wierzyć!), co poniekąd łączy się z jego działaniem hipoglikemizującym i sprzyja decyzji o włączeniu go do diety redukcyjnej [11].
Podaż warzyw i owoców, w tym jagód goji, pozytywnie wpływa także na mikrobiom jelitowy. Takie postępowanie zwiększa udział bakterii Bacteroidetes, które są domeną osób szczupłych [12].
Nie takie bezpieczne i nie tak niebezpieczne
Często mówi się także, że suszone owoce mogą być pomocne przy kłopotach z podjadaniem.
Rzeczywiście będzie to zdrowsza alternatywa dla ciastka czy rodzynek, ale nie jest aż tak kolorowo. Jagody zawierają w swym składzie atropinę – toksyczny alkaloid.
Co prawda wysokie stężenia tego związku zaobserwowano tylko w jednym badaniu, a późniejsze wskazywały na śladowe ilości, nie zaleca się podaży ilości większych niż 15-20 g dziennie [2].
U niektórych osób mogą również wystąpić reakcje alergiczne czy problemy z przełykaniem. Jagód nie mogą spożywać również osoby, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe [2,9].
Jagody goji – Pytania i odpowiedzi
Słowem podsumowania chciałbym odpowiedzieć na kilka pytań:
Czy jagody goji wykazują działanie prozdrowotne?
Tak, i to na wielu płaszczyznach. Mogą obniżać glikemię, poprawiać profil lipidowy, działać antyoksydacyjnie i antynowotworowo.
Czy owoce są bogactwem witamin i minerałów?
Tak, choć w bardziej „przyziemnych” produktach znajdziemy ich podobne lub nawet większe ilości. Na uwagę zasługuje duża zawartość potasu i żelaza.
Czy odchudzają?
Absolutnie nie, ale mogą być pomocne w całym procesie.
Czy warto się w nie zaopatrzyć?
Jeśli szukamy ciekawego dodatku do koktajli, deserów, owsianek, itp., to warto dać jagodom szansę. Można poszukać także rodzimych alternatyw, jak chociażby dereń.
Na koniec ciekawostka – krzew goji można uprawiać z powodzeniem w Polsce.
Źródła:
- Groeniger, J. O., van Lenthe, F. J., Beenackers, M. A., & Kamphuis, C. B. (2017). Does social distinction contribute to socioeconomic inequalities in diet: the case of ‘superfoods’ consumption. international journal of behavioral nutrition and physical activity, 14(1), 40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369222/
- Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2016). Goji berry (Lycium barbarum): composition and health effects–a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2), 67-76. https://journal.pan.olsztyn.pl/Goji-Berry-Lycium-barbarum-Composition-and-Health-Effects-a-Review,98443,0,2.html
- Endes, Z., Uslu, N., Özcan, M. M., & Er, F. (2015). Physico-chemical properties, fatty acid composition and mineral contents of goji berry (Lycium barbarum L.) fruit. J Agroaliment Proc Technol, 21(1), 36-40. https://pdfs.semanticscholar.org/6d18/57e7160e32c1cc982ca0504a88adb7f201b9.pdf
- Cieślik, E., & Gębusia, A. (2012). Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Post. Fitoter, 2, 93-100. https://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_093-100.pdf
- Wartość odżywcza suszonych jagód goji [Dostęp: 03.08.2019]. https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/walory-odzywcze-suszonych-owocow/
- Paradowska, K., Czerniejewska, M., ZIELIŃSKA, A., & Sajkowska-Kozielewicz, J. J. (2016). Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji. Żywność: nauka-technologia-jakość, (4 (107)), 115-124. https://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171449959
- Donno, D., Beccaro, G. L., Mellano, M. G., Cerutti, A. K., & Bounous, G. (2015). Goji berry fruit (Lycium spp.): antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation. Journal of functional foods, 18, 1070-1085. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001911
- Kevers, C., Falkowski, M., Tabart, J., Defraigne, J. O., Dommes, J., & Pincemail, J. (2007). Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. Journal of agricultural and food chemistry, 55(21), 8596-8603. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf071736j
- Kulczyński, B., Groszczyk, B., Cerba, A., & Gramza-Michałowska, A. (2014). Owoce goi (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych w żywności–przegląd literatury. Nauka Przyroda Technologie, 8(2), 19. https://www.npt.up-poznan.net/tom8/zeszyt/streszczenie-19.html
- PLUCIŃSKA, A., & KUNICKA-STYCZYŃSKA, A. (2019). OWOCE GOJI JAKO ŹRÓDŁO SUBSTANCJI DZIAŁAJĄCYCH PROZDROWOTNIE. NAUKA, TECHNOLOGIA I INNOWACJE W ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU, 25. https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_19.pdf
- A Single Dose of Goji Berries Does Not Affect Postprandial Energy Expenditure and Substrate Oxidation in Healthy, Overweight Men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408998/
- Henning, S. M., Yang, J., Shao, P., Lee, R. P., Huang, J., Ly, A., … & Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific reports, 7(1), 2167. https://www.nature.com/articles/s41598-017-02200-6
Marlena
Dużo słyszałam o goji, ale jestem ciekawa ile można schudnąć dzięki temu tak naprawdę… Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?
Next
Chudnie się przez racjonalne żywienie, ruch, sport, tryb życia.
Iza
Ja kilka lat temu byłam na diecie odchudzającej i kupiłam Goji Berry w tabletkach na odchudzanie. W ciągu 3 miesięcy stosowania schudłam 20 kg, ale zdrowo się przy tym odżywiałam! Teraz od września jestem na diecie naprzemiennej – dzień jem i dzień nie jem i też próbuję schudnąć! 10 września, gdy zaczynałam dietę ważyłam 100 kg. Teraz po miesiącu ważę 90 kg, więc waga schodzi. Co drugi dzień nie jem nic, piję tylko zieloną herbatę. W te dni zaś, w które jem: jem zdrowo: na śniadanie zawsze jajka na miękko, orzechy zazwyczaj: migdały, pistacje albo nerkowce i właśnie garść Goji Berry! Na obiad zaś jem łososia z przyprawami i kurkumą, albo pół woreczka kaszy gryczanej z mięsem, kurkumą i oliwą albo groch łuskany albo szpinak z jajkiem i kurkumą albo wątróbkę albo warzywa na patelnie z kurkumą. Na kolację zaś jem jogurt z 2 łyżeczkami spiruliny. Oprócz tego zaczęłam suplementować: kurkumę, piperynę, kompleks witamin, tran, ashwagandhę, melatoninę, cynk, witaminę C. Mielę też łyżkę stołową siemia lnianę z łyżką stołową ostropestu plamistego i zalewam wodą w temperaturze 70 stopni i piję!!! Czyli jak widać zdrowo się odżywiam co drugi dzień. Polecam film na cda POST I DŁUGIE ŻYCIE ja się zainspirowałam i wprowadziłam ogromne zmiany i mam nadzieję, że raz na zawsze pożegnam się z otyłością. PS. Rzuciłam też palenie papierosów i nie palę już miesiąc oraz co drugi dzień robię trening interwałowy z YT. Do marca chcę ważyć 60 kg i wierzę, że się uda! Mam 169 cm wzrostu i ta waga będzie dla mnie odpowiednia. PS. Gdy nie jem co drugi dzień wcale nie czuję głodu, aż sama nie wierzyłam, ale tak jest. PS. A wracając do Goji Berry nawet mój 5 letni syn je uwielbia, mówi do mnie: mama, daj mi to czerwone!