Zdrowe, lśniące i gęste – to marzenie już nie tylko kobiet, ale i mężczyzn. W przeszłości stanowiły ważną informację o statusie i bogactwie. Dziś nie mają aż tak wielkiego znaczenia, ale nadal ich wygląd przekazuje ważny komunikat społeczny.
Włosy, bo o nich mowa, mogą być dopełnieniem lub zaprzeczeniem atrakcyjnego wyglądu, ale mogą też mówić o nas więcej, niż byśmy chcieli.
Jak sprawić, żeby mówiły o nas tylko dobrze? I czy może na to wpłynąć witamina E?
Spis Treści
Witamina E – co to takiego?
Nazywana jest „witaminą młodości”, pogromcą wolnych rodników i sprzymierzeńcem walki ze starzeniem się skóry. Jej działanie jest jednak o wiele szersze. Czym jest witamina E?
Najprościej rzecz ujmując – grupą organicznych związków chemicznych, z których najważniejszym dla nas jest tokoferol. Należy do grupy witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach, co oznacza, że nie jest wydalana z moczem lub potem.
Jedną z najważniejszych jej właściwości jest to, że chroni nasze komórki przed utleniaczami, czyli między innymi wolnymi rodnikami. Ale nie tylko.
Sprawdź: Locerin – Prosty sposób na piękne i długie włosy >>
Witamina E ma bardzo ważne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia i układu nerwowego. Chroni przed miażdżycą, a nawet nowotworami.
Redukuje również poziom „złego” cholesterolu. Odpowiada za prawidłowy przebieg ciąży u kobiet, a u mężczyzn za produkcję nasienia.
W jaki sposób witamina E wpływa na Twoje włosy?
Witamina E w znaczny sposób poprawia kondycję błon skórnych: nawilża, odpowiednio natłuszcza, regeneruje i odżywia. Dzięki temu gruczoły łojowe pracują prawidłowo, co wpływa na całościową kondycję skóry głowy, a tym samym włosów.
Wspomniane już właściwości antyoksydacyjne chronią je przed zniszczeniem i niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Dzięki temu włosy stają się błyszczące, odpowiednio nawilżone, gładkie i po prostu piękne.
Witamina E – działanie na porost włosów
Jedną z ważniejszych właściwości witaminy E jest dostarczanie składników odżywczych do wszystkich komórek ciała, w tym do skóry głowy. Główny składnik tej witaminy, tokoferol, wzmacnia również naczynia krwionośne.
Czytaj też: Tabletki na porost włosów (Ranking najlepszych) >>
Poprawiając w ten sposób ukrwienie skóry głowy, przyspiesza wchłanianie substancji odżywczych do mieszków włosowych. Przyczynia się również do prawidłowego dotlenienia komórek. Wszystko to razem tworzy idealne warunki do szybkiego wzrostu włosów, a nawet spowolnienia ich wypadania.
Czym grozi niedobór witaminy E
Dzienna dawka witaminy E różni się w zależności od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia. Przyjmuje się, że dzieci powinny przyjmować minimum 6 mg dziennie, mężczyźni min. 10 mg, a kobiety 8 mg. Dawki te powinny rosnąć z wiekiem lub przy niedoborach.
Podobnie jak w przypadku niedoboru innych witamin i mikroelementów, niedostateczna ilość witaminy E w naszym organizmie może skutkować poważnymi konsekwencjami. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które cierpią na zaburzenia wchłaniania tłuszczu, mukowiscydozę oraz celiakię. Niedostateczna ilość witaminy E może prowadzić do dolegliwości, takich jak:
- Anemia (niedokrwistość)
- Ciągłe zmęczenie, apatia, kłopoty z koncentracją
- Sucha, zrogowaciała, szybko starzejąca się skóra
- Osłabienie mięśni, a w skrajnych przypadkach nawet ich paraliż lub zanik
- Uszkodzenie systemu nerwowego
- Słabe zęby i kości
- Problemy z płodnością lub utrzymaniem ciąży
- Słabe, wypadające włosy
Gdzie występuje witamina E?
Wszystkie witaminy i mikroelementy są najlepiej przyswajane w postaci naturalnej. Ich najlepszym źródłem jest więc dobrze dobrana, zbilansowana i zróżnicowana dieta.
Najlepszym źródłem witamin E są oleje roślinne – przede wszystkim z kiełków pszenicy, rzepakowy i słonecznikowy. Oleje powinny być tłoczone na zimno i nierafinowane, gdyż proces rafinacji może zniszczyć aż trzy czwarte dobroczynnych właściwości.
Oleje należy przechowywać w ciemnych butelkach i zaciemnionych miejscach, gdyż tokoferole są wrażliwe na działanie promieni słonecznych.
Innym doskonałym źródłem witaminy E są orzechy ziemne i laskowe, migdały i nasiona słonecznika oraz warzywa zielone: brokuły, szpinak, botwinka, jarmuż i awokado.
Osoby z niedoborem tej witaminy powinny również wprowadzić do diety czarne porzeczki, białą kapustę, brązowy ryż, ryby oraz płatki owsiane.
Warto wiedzieć, że witamina A i C, kompleks witamin B, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przyswajanie „witaminy młodości” przez nasz organizm.
Dla osób borykających się z niedoborem witaminy E w organizmie, związanym z nieprawidłową dietą, chorobami, zwiększoną aktywnością fizyczną lub stresem wskazana jest suplementacja.
Witamina E – jaki suplement wybrać?
W wyborze suplementu witaminy E warto kierować się naturalnym składem i optymalnie dobraną dawką. Suplement diety Natural Vitamin E firmy Swanson ma gwarancję najwyższej jakości, potwierdzonej certyfikatem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).
W składzie jednej kapsułki znajdziemy jedynie witaminę E (Octan D-alfa tokoferylu) oraz otoczkę kapsułki składającą się z żelatyny i substancji utrzymującej wilgoć (glicerol, olej sojowy, oczyszczona woda). Do najważniejszych zalet tego suplementu diety możemy zaliczyć:
- W pełni naturalny, krótki skład
- Optymalną dawkę
- Dobrą przyswajalność
- Wysoką jakość produkcji, potwierdzoną amerykańskim certyfikatem GMP.
W przypadku witaminy E rzadko zdarza się przedawkowanie, ale długotrwałe przyjmowanie wysokich dawek powyżej 1000mg/dobę należy skonsultować z lekarzem.
Należy również pamiętać, że żaden suplement nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety.
Dodaj komentarz