Dieta bogata w przetworzoną żywność to najszybszy sposób na rezygnację z dobrego zdrowia i rozchorowanie się, przytycie lub jedno i drugie.
Dopiero po kilku latach populacje, które przyjmują zachodnią dietę opartą na przetworzonej żywności, zaczynają zapadać na zachodnie choroby.
Dlatego warto wiedzieć czego powinno się unikać!
Odpowiednie odżywianie to klucz do długiego życia w zdrowiu.
Co to jest żywność przetworzona?
Jeśli żywność została przetworzona za pomocą chemikaliów, zawiera rafinowane składniki lub ma sztuczne aromaty, kolory lub inne syntetyczne składniki, wtedy są to produkty przetworzone.
Przedstawiam Wam ranking najgorzej przetworzonej żywności.
Jest to lista produktów przetworzonych, których należy unikać.
Lista Najbardziej Przetworzonych Produktów
Przyjrzymy się tutaj niektórym przetworzonym produktom spożywczym, które mogą być postrzegane jako zdrowe oraz przedstawimy powody przez które nie pomogą Ci osiągnąć Twoich celów.
1. Niskotłuszczowy jogurt
Jedzenie odpowiedniego rodzaju jogurtu może być zdrowym wyborem, ale jogurt o niskiej zawartości tłuszczu nie jest dobrym rozwiązaniem.
Ponieważ wiele dobrego smaku w produktach mlecznych pochodzi z tłuszczu, rozbieżność ta jest zwykle korygowana dużą ilością dodanego cukru.
Co więcej, wiele korzyści płynących z jedzenia produktów mlecznych wynika z ich dobrej zawartości tłuszczu.
Kiedy usuniesz cały tłuszcz, zabierasz wiele korzyści płynących z nabiału.
Czy warto pić mleko? Właściwości zdrowotne i przeciwskazania
Jeśli martwisz się zawartością tłuszczu, wybieraj produkty mleczne od krów karmionych trawą.
Mają one zwykle wyższą zawartość kwasów omega-3, które są dobrymi tłuszczami, które powinieneś jeść.
Czasami jogurt jest pasteryzowany, co wymiata przyjazne bakterie.
Poszukaj pełnotłustego jogurtu z żywymi kulturami, aby uzyskać korzyści probiotyczne.
2. Mięso przetworzone
Mięso może być częścią zdrowej diety, ale przetworzone mięso, takie jak kiełbasa, pepperoni i bekon, to kiepski wybór.
Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, rak jelita grubego i choroby serca.
Dzieje się tak z kilku różnych powodów:
- Po pierwsze, przetworzone mięso jest często bogate w tłuszcze, które sprzyjają powstawaniu raka i insulinooporności.
- Po drugie, przetworzone mięsa są często gotowane w wysokich temperaturach, co zwiększa prawdopodobieństwo, że zawierają składniki rakotwórcze.
- Po trzecie, żelazo hemowe znajdujące się w większości mięs może jeszcze bardziej zwiększyć powstawanie raka.
Jeśli musisz mieć przetworzone mięso, spróbuj znaleźć lokalne źródła z minimalnymi dodatkami.
Oczywiście świeże mięso jest zawsze lepszą opcją. Wybierz mięso, które było karmione trawą, aby utrzymać niskie spożycie kwasów omega-6.
3. Ciasteczka i ciasta
Te produkty są naładowane kaloriami i zasadniczo nie zawierają składników odżywczych.
Chociaż z pewnością są smaczne, nie robisz sobie żadnej przysługi, włączając je do swojej diety. Zawierają bardzo mało wartości odżywczych.
Rafinowany cukier, biała mąka i tłuszcze trans powszechnie występujące w tych smakołykach nie tylko dodają puste kalorie, ale mogą również powodować otyłość i inne problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca.
Wyobraź sobie, że w ciągu dnia masz do zjedzenia tylko pewną ilość węglowodanów i kalorii.
To w taki razie nie chcesz wydawać ich na żywność, która nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych.
Jeśli po prostu nie możesz przestać jeść tych produktów, możesz przyjrzeć się blokerom apetytu.
4. Biały Chleb
Wykonany z rafinowanej mąki pszennej, biały chleb może być również sklasyfikowany jako puste kalorie i podniesie poziom cukru we krwi tak samo skutecznie, jak dawka cukru stołowego.
Te skoki cukru we krwi sprawią, że poczujesz się oszołomiony i sprawią, że będziesz głodny wkrótce po jedzeniu, co może spowodować, że będziesz spożywać więcej kalorii.
Chcesz żywności, która cię nada Ci energii, a nie pustych kalorii.
Wszystkie składniki odżywcze zawarte w pszenicy pełnoziarnistej zostały już poświęcone na mielenie i przetwarzanie, a nawet jeśli potrafisz tolerować gluten (białko zawarte w pszenicy), w białym pieczywie nie ma nic, co mogłoby odżywić Twój organizm.
Jeżeli chcesz go jeść, to chleb Ezechiela lub chleb pełnoziarnisty jest dużo bardziej zdrowy.
Pamiętaj, aby większość kalorii pozyskiwać z warzyw i owoców, ponieważ są one niezwykle bogate w składniki odżywcze.
5. Napoje słodkie
Większość nowoczesnych diet jest bogata w cukier, o którym wszyscy wiemy, że jest szkodliwy dla zdrowia na wielu poziomach.
Ale niektóre źródła cukru są gorsze od innych, a słodzone napoje są najgorsze.
Mózg „rozumie” to, gdy jemy produkty bogate w cukier z powodu dużej ilości cukru, ale słodkie napoje mają odwrotny skutek: system nie rejestruje kalorii i ostatecznie konsumujemy ich więcej.
Nie ma „luzu” w płynie, więc w ogóle cię nie wyczuwają.
Nadmierne spożycie cukru powoduje insulinooporność i może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a także zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych poważnych zaburzeń, w tym otyłości.
Z tych powodów najlepiej trzymać się z dala od napojów gazowanych, soków i innych słodkich napojów.
W razie wątpliwości najlepszym rozwiązaniem jest woda.
6. Lody
Ponieważ zazwyczaj zawierają dużo cukru, lody są również kiepskim wyborem żywieniowym.
Jedzenie go na deser jest jeszcze gorsze, ponieważ nakładasz go na wierzch posiłku, dodając jeszcze więcej kalorii.
A każdy, kto lubi lody, wie, jak trudno jest zjeść wyznaczoną porcję.
Jeśli nie możesz żyć bez lodów, to rozważ zrobienie swoich lodów, które będą dużo zdrowsze.
Przepis na zdrowe lody
Składniki
- 2 szklanki mleka do wyboru
- 4-5 łyżek słodzika do wyboru
- 1/2 szklanki masła orzechowego lub substytutu przyjaznego dla alergików
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie banan, chipsy czekoladowe, posiekane orzeszki ziemne itp.
Przygotowanie
Wszystko razem wymieszaj. Jeśli używasz maszynki do lodów, postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. W przeciwnym razie wlej mieszankę do tacek na kostki lodu lub do 1-2 płytkich pojemników. Zamrażać. Po zamrożeniu wyjmij blok z pojemników, rozmroź na tyle, aby blender lub robot kuchenny był w stanie go obsłużyć i miksuj do uzyskania gładkości. Jeśli nie masz szybkoobrotowego blendera, możesz użyć robota kuchennego, nabrać i zamrozić do pół godziny, aby uzyskać jędrniejsze lody.
Istnieje również kilka zdrowych alternatyw dla lodów.
Następnym razem, gdy będziesz robił zakupy, spójrz na listy składników, a możesz być mile zaskoczony tym, co znajdziesz!
7. Frytki i chipsy Ziemniaczane
Nie jest to chyba żadna niespodzianka: jedzenie chipsów ziemniaczanych i frytek wiąże się z przybieraniem na wadze.
Zawsze gotuj ziemniaki; pieczenie i smażenie powoduje powstawanie akryloamidów. Są to substancje rakotwórcze i należy ich unikać.
Akrylamid jest substancją chemiczną, która naturalnie tworzy się w skrobiowych produktach spożywczych podczas gotowania w wysokiej temperaturze, w tym smażenia, pieczenia, pieczenia, a także przetwarzania przemysłowego, w temperaturze +120°C i niskiej wilgotności.
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide
Bądź kreatywny i znajdź inne potrawy, które zaspokoją Twoje pragnienie czegoś chrupiącego. Przykładowo na przekąskę zjedz orzechy lub młode marchewki.
Chrupiące owoce, takie jak jabłka, są zawsze świetną opcją. Najlepiej mieszać pokarmy bogate w węglowodany z białkiem, takie jak orzechy, aby zapobiec skokom cukru we krwi.
8. Soki owocowe
Sok owocowy jest często mylony ze zdrową żywnością, ponieważ pochodzi z owoców, które są bardzo bogate w składniki odżywcze.
Problem z sokiem polega na tym, że został oddzielony od naturalnego błonnika, który spowalnia przyswajanie fruktozy (cukru znajdującego się w owocach).
Oznacza to, że twoje ciało szybciej wchłonie cukier do krwiobiegu. Picie soku owocowego uderza w Twój organizm taką samą lub większą ilością cukru, jak słodzone napoje bezalkoholowe.
Chociaż soki owocowe zawierają przeciwutleniacze i witaminy, korzyści mogą być zniwelowane przez zawartość cukru.
Na przykład soki z granatów lub jagód acai powinny być przyjmowane jako suplement, a nie spożywane w celu ugaszenia pragnienia.
Oczywiście nie wszystkie soki owocowe są złe. Niektóre są zrobione z bardzo małą ilością cukru.
Jeśli musisz spożywać soki owocowe (lub masz dzieci, które nie chcą się bez niego obejść), szukaj soków bez dodatku cukru.
W ten sposób spożywasz tylko cukry, które naturalnie występują w owocach – nie dodatkowe.
k W razie wątpliwości pij wodę. Możesz przyprawić wodę owocami w domu, jeśli tęsknisz za słodkim smakiem.
9. Ser przetworzony
Włączenie sera do diety może być mądrym wyborem, ponieważ jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze, a pojedyncza porcja dostarcza wszystkichwartości, jakie otrzymasz w pełnej szklance mleka.
Ser topiony to inna historia. Składniki wypełniacza są połączone z niewielkimi ilościami produktów mlecznych i starannie opracowane, aby smakować i wyglądać jak prawdziwy ser.
Często nie zawiera wielu składników odżywczych i może zawierać dużo kwasów omega-6 i węglowodanów.
Zainwestuj w prawdziwe. Jeśli kochasz smak serów topionych, poszukaj prawdziwych zdrowych serów.
Prawdziwy ser będzie miał mieszankę enzymów, produktów mlecznych i soli.
Ser topiony będzie miał znacznie dłuższą listę składników i będzie zawierał takie rzeczy jak żelatyna i barwniki.
Jeśli muszą nadać barwę produktowi, aby wyglądał jak ser, to nie jest prawdziwy ser.
10. Syrop z agawy
Ten słodzik jest przedstawiany jako naturalny i zdrowy, ale w rzeczywistości jest to wysoce rafinowany produkt z większą ilością fruktozy niż cukier stołowy lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Dodana do diety fruktoza może być destrukcyjna dla zdrowia, chociaż fruktoza zawarta w owocach nie stanowi problemu.
Kiedy jesz owoce, otrzymujesz również wiele innych składników odżywczych. Dodane składniki odżywcze zrównoważą cukry.
Jednak obciążenie wątroby pracą związaną z przetwarzaniem dużych ilości fruktozy może zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca.
Poznaj zdrowsze opcje, takie jak erytrytol i stewia. Wybierając produkty, unikaj tych z dodatkiem cukrów, które będą wymienione na etykiecie żywieniowej.
11. Pizza
To może być najpopularniejszy wybór „śmieciowego jedzenia” na świecie, prawdopodobnie dlatego, że smakuje bosko i jest wygodny i łatwy do zjedzenia.
Ale większość komercyjnych pizzy jest zrobiona z rafinowanej mąki i przetworzonych mięs, z których żadna nie jest zdrowym wyborem.
A liczba kalorii na jeden kawałek pizzy jest oszałamiająca.
Robienie własnej pizzy w domu z wysokiej jakości składników to dobry wybór na okazjonalną ucztę, ale regularne jedzenie pizzy typu fast-food to zły pomysł.
Mając to na uwadze, niektóre pizze na zamówienie nie są takie złe. Zazwyczaj tradycyjne pizzerie używają do pizzy prawdziwych, wysokiej jakości składników.
Niektóre mrożone pizze są również w porządku. Najlepiej jest sprawdzić listę składników.
12. Posiłki typu fast food
Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że robienie nawyku fast foodów nie pomoże pielęgnować zdrowego ciała, ale jest ono niezwykle popularne częściowo dlatego, że jest smaczne i tanie.
Problem w tym, że zapłacisz później kosztem złego stanu zdrowia.
A jeśli karmisz nim swoje dzieci, może zwiększyć ryzyko otyłości i chorób przewlekłych.
Nie angażuj się w niezdrowe jedzenie, które jest regularnie produkowane masowo.
Jeśli potrzebujesz szybkiej przekąski, wybierz restaurację z jedzeniem wysokiej jakości.
Wiele lokalnych restauracji oferuje szybkie opcje przyrządzone ze zdrowych składników.
W razie wątpliwości sprawdź informacje o wartościach odżywczych ich jedzenia lub po prostu zapytaj.
Tak czy inaczej, naturalne batony energetyczne, batony proteinowe i podobne przekąski są również zdrową alternatywa kiedy trzeba zjeść szybki posiłek.
13. Oleje roślinne produkowane przemysłowo
Dopiero w ciągu ostatnich stu lat ilość dodanych olejków do diety wzrosła dramatycznie, popychając nas na terytorium, na którym ludzie nigdy nie byli w przeszłości.
Rafinowane oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy i olej z nasion bawełny, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które powiązano ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, a także powodują wyższy poziom stresu oksydacyjnego w organizmie.
Kwasy tłuszczowe omega-6 to „złe tłuszcze”. Zamiast tego potrzebujesz większych ilości kwasów omega-3, które w rzeczywistości są bardzo zdrowe.
Lepiej jest używać oleju z awokado, oleju kokosowego, masła i oliwy z oliwek. Ważne jest, abyśmy zaznaczyli, że nie wszystkie olejki są złe.
Te ze zwierząt i niektórych roślin są zdrowym dodatkiem do diety z umiarem. Jednak większość przetworzonych olejów roślinnych nie jest.
14. Batoniki
Jaka szkoda w batonie? Dobrze smakuje i zapewnia niezły zastrzyk energii.
Cukier jest najgorszy, ale batoniki często są wypełnione rafinowaną mąką pszenną i innymi składnikami, które prawdopodobnie sprawią, że będziesz chciał więcej, a ostatecznie zjesz większą ilość niż zamierzałeś.
Kiedy organizm metabolizuje ten rodzaj żywności o wysokiej zawartości cukru, w mgnieniu oka znowu poczujesz głód. Twój poziom cukru we krwi również znacznie wzrośnie.
To daje ci trochę energii, ale wkrótce potem szybko spada.
Spróbuj ciemnej czekolady lub zjedz kawałek owocu.
15. Margaryna
Podobnie jak ser topiony, margaryna jest żywnością modyfikowaną, która ma wyglądać, smakować jak masło.
Zwykle wytwarzana z wysoko rafinowanych olejów roślinnych, margaryna jest często osiągana poprzez uwodornienie, co zwiększa zawartość tłuszczów trans.
Tłuszcze trans są toksyczne i nie mają miejsca w zdrowej diecie, nawet w niewielkich ilościach.
Producenci mogą oznaczać produkty jako „wolne od tłuszczów trans”, jeśli porcja zawiera mniej niż 0,5 grama tłuszczów trans; przy rozmiarach porcji oznaczonych jako łyżeczka lub inna nierealistyczna ilość, może to szybko się sumować.
Lepiej jak kupisz prawdziwe masło!
16. Słodzone napoje kawowe
Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko niektórych chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2 i choroby Parkinsona.
Kawa jest naładowana przeciwutleniaczami i może wnieść zdrowy wkład w dietę, chyba że dodasz cukier lub inne słodziki i śmietanki ze sztucznymi składnikami.
Spróbuj uzyskać wysokiej jakości kawę i pić ją czarną. Kawa wysokiej jakości często dobrze smakuje bez dodatku cukru czy śmietanki.
Jeśli musisz ją rozjaśnić, najlepszym wyborem będą minimalne ilości śmietanki lub pełnotłustego mleka.
17. Niskowęglowodanowe produkty
Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych producenci zalali rynek przekąskami o niskiej zawartości węglowodanów, takimi jak batoniki i posiłki zastępcze.
Te śmieciowe produkty nie będą miały wpływu na liczbę spożywanych węglowodanów, ale zawierają niewiele składników odżywczych i mnóstwo sztucznych składników lub chemikaliów.
Sprawdź: 35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Ponadto, węglowodany nie są bardzo złe dla Ciebie tak długo, jak je jeść z umiarem. Pomiń dietę niskowęglowodanową i w miarę możliwości wybieraj węglowodany z owoców i warzyw.
Kiedy jesz w ten sposób, będziesz jeść mniej węglowodanów i nadal będziesz zadowolony.
Popularne artykuły:
- Czy Grejpfrut Działa Odchudzająco? [Obalamy Mity]
- Fit Kolacja: 7 Przepisów na Szybką i Zdrową Kolację
- 9 Prostych Pomysłów na Fit Obiad
- 9 Prostych Pomysłów na Fit Śniadanie: Zdrowo i Smacznie!
Dodaj komentarz