Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad owocem Kiwi?
Możliwe, że nawet nie zdajesz sobie sprawy jakim jest źródłem witamin i jakie właściwości zdrowotne posiada.
Zbadamy, także w jaki sposób kiwi wpływa na odchudzanie.
W dzisiejszym artykule przybliżę Wam genezę i jak zdrowym owocem jest Kiwi!
Spis Treści
Kiwi – Geneza pochodzenia
Jak wszyscy wiemy, kiwi jest niezbyt dużym owocem, osłoniętym brązową, lekko włochatą skórką. Za to w środku prezentuje nam przepiękny zielonkawy, czasami żółty kolor z drobnymi nasionami.
W smaku zależy od dojrzałości, jest ono mocno kwaśne lub idealnie słodkie z lekką nutą kwaskowatości.
Kiwi, czyli owoc aktinidii, a początkowo w Chinach nazywano chińskim agrestem.
Kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym.
Swoją obecną nazwę zyskało oficjalnie dopiero w 1974 roku została nadana przez Normana Sondaga – amerykańskiego importera kiwi.
Zauważył on, że ten owoc przypomina nowozelandzkiego ptaka Kiwi.
Wartości odżywcze
Czy kiwi jest zdrowym owocem? Oczywiście, że tak!
Pomaga ono obniżyć ciśnienie tętnicze, odbudowuje naturalny mikrobiom jelit oraz wspomaga leczenie zaparć. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, której to jest aż 97 mg na 100 gram produktu, wzmacnia naszą odporność.
Kiwi ma wiele pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Posiada ono w sobie bardzo dużo błonnika, dlatego jednym z właściwości jest na przykład czyszczenie jelit.
Dzięki kiwi możemy pozbyć się zaparć. Ale żeby było to skuteczne należy zjeść je na czczo, popijając szklanka ciepłej wody.
Kiwi na czczo wpływa również na usprawnienie przemiany materii.
WAŻNE
Należy pamiętać, aby nie łączyć kiwi z mlekiem, ponieważ zawiera ono w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne.
Czy kiwi odchudza?
Kiwi jest zalecane osobom, które są na diecie. Oprócz zawartości wielu wartości odżywczych, idealnie sprawdza się jako „zapychacz”, dzięki czemu nie mam ochoty na słodycze oraz podjadanie.
Poza tym, owoc ten należy do owoców niskokalorycznych, a wysoka zawartość błonnika (w 100 gramach kiwi są 3 gramy błonnika) usprawnia metabolizm oraz perastaltykę jelit.
Podsumowując
Kiwi jest świetnym dodatkiem w naszej diecie oraz odchudzaniu, ponieważ usprawnia nasz metabolizm, podnosi odporność, działa jako zapychacz oraz zmniejsza ochotę na podjadanie!
Inne zdrowotne właściwości kiwi
Omówiłam główne właściwości, ale również nie można zapomnieć o takich jak:
Wspiera kości
Zawarta witamina K w kiwi wzmacnia nasze kości. Niedobór. tej witaminy prowadzi do osłabienia kości, a także zwiększa ryzyko załamań, a także chorób związanych z kośćmi np. osteoporoza.
Poprawia skórę oraz wspiera kondycję oczu
Witamina C oraz przeciwutleniacze ujędrniają i napinają skórę. Zwlaczają również stanu zapalne skóry. Kiwi również zawiera luteinę, która chroni nasze oczy i poprawia wzrok.
Lepszy sen z kiwi
Owoc ten zawiera serotoninę, która działa uspokajająco. Dzięki zjedzeniu przed snem kiwi, jest możliwość, że zadziała nasennie i pozbędziesz się problemu z snem!
Kiwi nie jest dla alergików
Pomimo, że kiwi to bardzo zdrowy owoc i w dodatku przepyszny, to niestety, ale nie każdy może je spożywać. Zdarzają się osoby, które mają alergię na kiwi.
Dodaj komentarz