Prozdrowotne właściwości miodów pszczelich są znane i wykorzystywane w leczeniu rozmaitych schorzeń od setek lat.
Miód manuka w naszym kraju zdobył popularność niedawno, lecz szybko zyskał rzesze fanów.
Czym się charakteryzuje? Jak rozpoznać oryginalny miód manuka?
Spis Treści
Czym jest miód manuka?
Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły zbierające pyłek i nektar z kwiatów krzewu Leptospermum scoparium, rosnącego w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
Roślina ta, znana także pod nazwą drzewo herbaciane, kwitnie tylko przez kilka tygodni w roku, dlatego też miód manuka jest niezwykle cenną substancją.
Jak rozpoznać oryginalny miód manuka?
Można go zidentyfikować po ciemnej barwie oraz lekko gorzkim smaku i charakterystycznym, intensywnym zapachu, który jest wynikiem obecności związku chemicznego o szczególnych właściwościach prozdrowotnych – methylglyoxalu.
W polskich miodach znajduje się go niewiele, natomiast w miodzie manuka jego zawartość jest na tyle wysoka, że jest on nazywany najzdrowszym miodem świata.
Miód manuka – właściwości lecznicze
Miody manuka są zaliczane do tzw. superfoods, czyli naturalnych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, zawierających szczególnie wysoką ilość składników wpływających pozytywnie na organizm człowieka.
Zawartość methylglyoxalu (MGO) w miodach nowozelandzkich waha się od 30 do 550 mg/kg miodu – im więcej go w produkcie, tym jego działanie prozdrowotne jest silniejsze.
Warto zaznaczyć, że niezwykle korzystny wpływ miodu manuka na zdrowie został potwierdzony w badaniach naukowych.
Wykazały one, że miody pochodzące z Nowej Zelandii zawierają wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym czy przeciwzapalnym, takich jak flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy z grupy B.
Sprawdź przepisy:
Miód manuka – zastosowanie
Właściwości lecznicze miodu manuka sprawiają, że znajduje on zastosowanie we wspomaganiu leczenia szerokiej gamy schorzeń (udowodniono, że działa synergistycznie z antybiotykami).
Jego działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne jest wykorzystywane m.in. w walce ze stanem zapalnym jamy ustnej i gardła, który może się pojawić w przebiegu przeziębienia, grypy oraz innych infekcji dróg oddechowych.
Miód manuka wspomaga również gojenie się ran, w tym owrzodzeń, odleżyn, stopy cukrzycowej i powierzchownych oparzeń.
Opatrunki z miodem manuka zapewniają optymalne środowisko do regeneracji tkanek, przyspieszają proces gojenia, działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada miód manuka? Jest on naturalnym probiotykiem, źródłem oligosacharydów, które tworzą mikroflorę jelitową.
Znajduje zatem zastosowanie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, takich jak refluks czy wrzody żołądka i dwunastnicy.
Miód manuka – jak stosować?
Miód manuka najlepiej spożywać bezpośrednio, jedząc 2–3 łyżki stołowe na czczo. Jak jeszcze stosować miód manuka?
Innym sposobem jest rozpuszczenie go w letniej wodzie lub ciepłej herbacie, np. z dodatkiem cytryny i imbiru (taki napój będzie posiadał właściwości rozgrzewające).
Należy jednak pamiętać, by temperatura płynu nie wynosiła więcej niż 35°C, wówczas miód manuka straci bowiem swoje cenne właściwości.
Nowozelandzkie miody można także stosować miejscowo – bezpośrednio na uszkodzenia skóry. Taki „opatrunek” zapewnia wilgotne środowisko sprzyjające szybszemu gojeniu się ran.


Dodaj komentarz