Cynamon, imbir oraz chili to przyprawy najczęściej używane w okresie jesienno-zimowym.
Nie tylko nadają charakterystycznego smaku potrawą, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.
Liczne badania wykazały, że wszystkie te przyprawy sprawdzają się w procesie odchudzania.
W dzisiejszym artykule chciałabym przedstawić pozytywne skutki spożywania tych trzech przypraw na ludzki organizm.
Cynamon: Właściwości zdrowotne
Cynamon jest przyprawą powszechnie stosowaną przez różne kultury na całym świecie od kilku stuleci.
Prawie każda część drzewa cynamonowego, w tym kora, liście, kwiaty, owoce i korzenie, ma pewne zastosowanie lecznicze lub kulinarne.
Olejek eteryczny otrzymywany z kory, liści i korzeni różni się znacznie w składzie chemicznym, który sugeruje, że mogą one również różnić się pod względem efektów farmakologicznych.
Poszczególne części rośliny posiadają ten sam układ węglowodorów w różnych proporcjach, ze składnikami pierwotnymi, takimi jak: cynamaldehyd (kora), eugenol (liść) i kamfora (korzeń) [1].
Najbardziej znane gatunki to: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum), cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) [5].
Cynamon na odchudzanie?
Zostało przeprowadzonych wiele badań, które pokazują pozytywne skutki cynamonu w procesie odchudzania.
Badanie przeprowadzone w 2017 roku przez Jain S. G. i wsp. miało na celu ocenić wpływ spożycia cynamonu na skład ciała i parametry metaboliczne u ludzi z zespołem metabolicznym.
Zauważono spadek stężenia glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej, obwodów talii oraz BMI w grupie spożywającej cynamon.
Częstość występowania zespołu metabolicznego została istotnie zmniejszona w grupie interwencyjnej (34,5%) w porównaniu z grupą kontrolną (5,2%). Badanie to dowodzi, że spożywanie 3g cynamonu przez 16 tygodni znacząco poprawia parametry przy zespole metabolicznym [2].
Badania wykazały, że cynamon może być stosowany przy leczeniu cukrzycy.
W jednym z badań udział wzięło 60 osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Przez 40 dni osoby spożywały cynamon w ilości 1,3 lub 6 g dziennie, natomiast pozostałe osoby otrzymywały placebo.
Po 40 dniach u pacjentów spożywających cynamon stwierdzono znaczące (18-29%) obniżenie poziomu cukru we krwi na czczo. Wśród grup kontrolnych, gdzie podawano placebo, nie zaobserwowano żadnych zmian [3].
Inne właściwości cynamonu:
- Wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, natomiast podwyższa poziom cholesterolu HDL [3].
- Jest silnym antyseptykiem, hamuje także wzrost pylori [3].
- Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach obwodowych oraz pobudza wychwyt glukozy przez GLUT-4, hamuje glukoneogenezę, zwiększa wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki [5].
- Hamuje także wydzielanie oraz aktywność enzymów jelitowych (α-amylazy trzustkowej, α-glukozydazy), które są odpowiedzialne za metabolizm węglowodanów [5].
Imbir dla zdrowotności
Imbir uprawiany jest jako przyprawa od tysięcy lat. Imbir to korzeń rośliny Zingiber officinale Roscoe należącej do rodziny Zingiberaceae, jest jednym z najpowszechniej stosowanych przypraw i środków leczniczych.
Badania fitochemiczne wykazały, że kłącze imbiru zawiera 3-6% tłuszczu, 9% białka, 60-70% węglowodanów, 3-8% błonnika, około 8% popiołu, 9-12% wody oraz 2-3% oleju lotnego.
Kłącza zawierają również enzymy proteolityczne, witaminy i minerały. Imbir zawiera również lotne związki takie jak monoterpeny i seskwiterpeny. Do związków nielotnych zalicza się głównie: zingeron, paradole, gingerole oraz szogaole [4,6].
Imbir: Właściwości odchudzające
Suplementacja imbiru wykazała korzystny wpływ na utratę masy ciała i niektóre parametry związane z otyłością.
Badania wykazały, że ekstrakt z imbiru może zwiększyć aktywność enzymów glikolitycznych, które napędzają metaboliczną degradację glukozy.
Ponadto badanie przeprowadzone na szczurach wykazało ochronny wpływ imbiru na rozwój cukrzycy u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową.
Wyniki wykazały, że wyciąg z imbiru istotnie zwiększył wrażliwość na insulinę. W ostatnich latach kilka badań klinicznych wykazało, że leczenie imbirem może zmniejszyć poziom glukozy we krwi i stan zapalny u pacjentów z cukrzycą. Spożycie imbiru znacznie poprawiło wrażliwość na insulinę i homeostazę glukozy [7].
Inne właściwości imbiru:
- Wczesne badanie wykazało, że spożycie imbiru może wzmocnić termogenezę i zmniejszyć uczucie głodu [7].
- Imbir może być spożywany w celu zmniejszenia porannych mdłości u kobiet w ciąży [8].
- Kapsułki z imbirem (500 mg) spożywane w ciągu pierwszych trzech dni menstruacji, działały znieczulająco na ból miesiączkowy u kobiet [8].
- Spożycie imbiru może powodować poprawę profilu lipidowego we krwi. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne [6].
Chilli: Wpływ na odchudzanie
Głównymi związkami aktywnymi chili jest kapsaicyna i dihydrokapsaicyna, które po spożyciu dają uczucie gorąca. Chilli zawiera również inne składniki, takie jak przeciwutleniacze, witaminy i karotenoidy.
Badania wykazały, że spożywanie spożywane chilli jednocześnie z kofeiną lub zieloną herbatą zwiększyło wydatkowanie energii, co może sugerować, że działa odchudzająco.
Inne badanie wykazało, że po spożyciu Chili uczestnicy badań byli nie tylko mniej głodni, ale również mieli zmniejszone pragnienie jedzenia tłustych, słonych i słodkich produktów spożywczych [9].
Inne właściwości chilli:
- Kapsaicyna działa antynowotworowo [10]
- Badania wykazały istotne właściwości przeciwutleniające. Chilli ma istotny wpływ na zapobieganie oraz leczenie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera [10]
Podsumowanie
Mimo iż spożycie każdej z tych przypraw może poprawić odchudzanie, powinniśmy pamiętać, że mogą być one jedynie dodatkiem do naszych potraw.
Czytaj dalej: Tabletki na Odchudzanie: Ranking Poparty Badaniami >>
Najistotniejsze w samym procesie odchudzania jest ujemny bilans kaloryczny, a sama dieta powinna być jak najbardziej zróżnicowana.
Bibliografia:
- Ranasinghe P., Pigera S., Premakumara G. A. S., Galappaththy P., Constantine G. R., Katulanda P. (2013):Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine 13:275. Pozyskano z:
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-275 - Jain S. G., Puri S., Misra A., Gulati S., Mani K. (2017): Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial. Lipids in Health and Disease 16:113. Pozyskano z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469078/
- Khan A., Safdar M., Muzaffar M. (2003):Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care 26:3215–3218. Pozyskano z:
https://care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215 - Jakribettu R. P., Boloor R., Bhat H. P., Thaliath A., Haniadka R., Rai M. P., Baliga M. S. (2016): Ginger (Zingiber officinale Roscoe) oil. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, pp.447-454. Pozyskano z: https://www.researchgate.net/publication/301257332_Ginger_Zingiber_officinale_Rosc_Oils
- Kaławaj K., Lemieszek M. K. (2015): Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 21, Nr 3, 328–331. Pozyskano z:
https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-06fce4cc-bba8-47d2-adac-1c74fb995769 - Kulczyński B., Gramza-Michałowska A. (2016): Znaczenie żywieniowe imbiru. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 1, str. 57 – 63. Pozyskano z:
https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%201/Bromatologia%201_2016%20s%20057-063.pdf - Wang J., Ke W., Bao R., Hu X., Chen F. (2017):Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Annals of the New York Academy of Sciences 1398. Pozyskano z: https://www.researchgate.net/publication/316975019_Beneficial_effects_of_ginger_Zingiber_officinale_Roscoe_on_obesity_and_metabolic_syndrome_A_review
- Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K. (2017): Właściwości prozdrowotne imbiru. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2, str. 115 – 121. Pozyskano z: https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%202/Bromatologia%202_2017%20art%2004%20s%20115-121.pdf
- Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., Fedotova J., Zulli A., Kruzliak P., Büsselberg D. (2016):Chili pepper as a body weight-loss food. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION. Pozyskano z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27899046
- Zheng J., Zheng S., Feng O., Zhang Q., Xiao X. (2017): Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Bioscience Reports 37. Pozyskano z:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/
Dodaj komentarz