Warzywa na patelnię to zdrowe, pełne witamin i błonnika danie, które na stałe powinno znaleźć miejsce w Twoim jadłospisie.
Jak przyrządzić warzywa na patelnię? To proste danie zrobisz w kilkanaście minut.
Zamiast kupować gotowe mieszanki postaw na kreatywność i świeżość!
Spis Treści
Warzywa na patelnię – dlaczego to tak świetne danie?
Wielu z nas sięga po gotowe warzywa na patelnię.
Mamy nadzieję, że ten krótki tekst podpowie Wam, jak zrobić warzywa na patelni także ze świeżych, dostępnych cały rok produktów.
Warzywa na patelnię to danie wyjątkowe. Dlaczego?
Nieprzetworzone, świeże warzywa powinny być podstawą naszej diety. Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje spożywanie aż trzech porcji warzyw w ciągu dnia.
Warzywa na patelnię to danie, które działa dobrze na nasz układ krążenia. Ponadto, składniki odżywcze zawarte w warzywach są materiałem budulcowym tkanek i kości.
Jak zrobić warzywa na patelnię?
Polecane przepisy:
Warzywa na patelnię – jak zrobić, zamiast kupować?
Przepis na warzywa na patelnię jest banalny. Wystarczą dwie łyżki oleju rzepakowego oraz sezonowe warzywa.
Największym smaczkiem tego dania jest odpowiednia patelnia, która dzięki odpowiedniej budowie sprawi, że świeże warzywa na patelnię po podsmażeniu staną się chrupkie i soczyste.
Najlepsza do tego dania jest patelnia do grillowania warzyw.
Jej specjalna powłoka sprawia, że do przepisu na warzywa na patelnię nie musisz dodawać zbyt dużo tłuszczu.
Co więcej, patelnie Florina do grillowania warzyw są na tyle pojemne, że zmieścisz na nich warzywa dla całej rodziny!
Okres wiosenny to najlepsza okazja do odwiedzenia lokalnego warzywniaka. Do przepisu na warzywa na patelnię sprawdzą się marchewki, ziemniaki, cukinia, ale też brokuł, fasolka szparagowa, czy seler.
Zauważ, że świeże warzywa na patelnię są dostępne praktycznie cały rok!
Dodatkowo w okresie zimowym do przepisu na warzywa na patelnię możesz dodać strączki – najlepiej fasolę lub cieciorkę – bogate źródło roślinnego białka.
Jak zrobić samemu warzywa na patelnię? Pokrój w kostkę lub plastry (tak jak lubisz) ulubione warzywa.
Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa – marchew i brokuła warto włożyć na kilka minut przed smażeniem do gotującej się wody.
Następnie podgrzej na głębokiej patelni stalowej lub grillowej dwie łyżki oleju. Dodaj pokrojony czosnek, podsmaż go minutę, a następnie dodaj warzywa z przyprawami.
Czym doprawić warzywa na patelnię?
Przypraw do warzyw na patelni jest naprawdę dużo i wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji. Smak warzyw z pewnością podkręci ząbek czosnku.
Jakie przyprawy do warzyw na patelnię będą jeszcze pasować?
35 Produktów Niskowęglowodanowych, Które Są Zdrowe i Smaczne
Jeśli lubisz ostrzejsze dania, z warzywami na patelnię cudownie komponuje się chilli.
Przyprawy do warzyw na patelni, które wydobędą wyrazisty smak dania, to z pewnością cząber, gałka muszkatołowa oraz mała szczypta cynamonu.
A jak doprawić warzywa na patelnię, by te lepiej się trawiły? Tu pomogą zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek i koper.
Warzywa są częstym dodatkiem dań kuchni azjatyckiej. Jak doprawić warzywa na patelnię do pad thai, czy khao phat?
Tu niezastąpiony będzie sos sojowy, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru trzcinowego i płatki chilli.
Z czym zrobić warzywa na patelnię?
Są osoby, dla których same warzywa na patelnię są daniem pełnym, szczególnie jeśli zjadamy je na kolację.
A co, jeśli mają stanowić danie obiadowe? Z czym podać warzywa na patelnię?
Odpowiedź na pytanie, z czym warzywa na patelnię, znów zależy od Twoich preferencji, potrzeb żywieniowych.
To, co ważne, to to, że warzywa na patelnię komponują się świetnie z wieloma dodatkami – nie tylko mięsnymi.
Jak zrobić warzywa na patelnię z kurczakiem?
Warzywa na patelnię z kurczakiem to najbardziej klasyczna, najpopularniejsza opcja podania.
Przygotuj warzywa zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, a pokrojonego w kostkę kurczaka podsmaż na osobnej patelni wraz z przyprawami – pieprzem, solą i słodką papryką.
Nie smaż go razem z warzywami, bo będzie bardziej ugotowany niż usmażony. Warzywa na patelnię z kurczakiem możesz podać z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Jak zrobić warzywa na patelni z ryżem?
Warzywa na patelnię z ryżem mogą stanowić pełne danie wegetariańskie – wówczas warto dodać do nich więcej sosu sojowego lub pomidorowego, aby danie nie było za suche.
Niezależnie, czy ryż z warzywami na patelnię jesz z mięsem, czy nie – wybierz biały ryż paraboiled, który najlepiej komponuje się z daniem. Możesz ugotować go osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jednak ryż z warzywami na patelnię będzie smakował jeszcze lepiej, gdy usmażysz go wraz z warzywami.
Wówczas na patelnię wrzuć jednocześnie warzywa i ryż. Smaż kilka minut, a potem całość zalej wodą, centymetr ponad wysokość dania.
Pamiętaj, by warzywa na patelnię z ryżem bardzo często mieszać, aż do czasu, gdy danie będzie miękkie, jednak nie przegotowane.
Jak zrobić makaron z warzywami na patelnię?
Do warzyw na patelnię z makaronem najlepiej pasują klasyczne świderki lub makaron chiński, który wcześniej należy namoczyć kilka minut we wrzątku, a potem dodać do dania na patelnię, by połączyć smaki.
Jak zrobić warzywa na patelnię z mięsem mielonym?
Dla wielbicieli mięsa świetnym daniem obiadowym będzie mięso mielone z warzywami na patelnię. Ten szybki obiad to bogate źródło białka i witamin.
Jak przygotować mięso mielone z warzywami na patelnię? Wystarczy oprószyć mięso solą i podsmażyć na łyżce oleju, następnie dodać warzywa oraz przyprawy i smażyć całość pod przykryciem.
Po kilku minutach dodaj odrobinę wody i łyżkę koncentratu pomidorowego. Smaż do czasu, kiedy warzywa będą chrupkie i miękkie. Ten pyszny obiad nie zajmie Ci więcej niż 20 minut!


Dodaj komentarz