Częstotliwość oraz liczba posiłków może się różnić w zależności od wieku, płci, wykonywanego zawodu, poziomu aktywności fizycznej czy stanu zdrowia.
Co warto wiedzieć o zbilansowanym odżywianiu się? Przeczytaj!
Spis Treści
Najważniejsze wskazówki – czy je stosujesz?
Dieta diecie nierówna, dlatego decydując się na konkretny sposób odżywiania, warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.
Istnieją jednak ogólne zasady, którymi możesz się kierować, by jak najlepiej dostosować liczbę i częstotliwość posiłków.
- Szklanka ciepłej wody: tym sposobem nie tylko pobudzisz organizm do działania, ale również uzupełnisz poziom płynów w organizmie, który po nocy zawsze jest lekko odwodniony. Do wody możesz dodać sok z cytryny, co ułatwi proces trawienia.
- Najważniejszy posiłek dnia: znane powiedzenie mówi, by jeść śniadania jak król, a kolację jak ubogi. Jest w tym sporo racji. To właśnie na początku dnia potrzebujesz jak najwięcej energii. Wybieraj więc produkty bogate w białko, które zapewnią Ci stabilny poziom cukru przez cały dzień.
- Przekąski: jeśli potrzebujesz, możesz między posiłkami zjeść np. garść orzechów i owoc. Dobrą zasadą jest łączenie węglowodanów z tłuszczem, dzięki czemu nie narażasz się na gwałtowne skoki cukru we krwi. Możesz również sięgnąć po jogurt z bakaliami czy batonik proteinowy.
- Regularne posiłki: niezależnie od tego, ile posiłków zjesz w ciągu dnia, warto by były w równych odstępach. To może pomóc w zachowaniu dobowego rytmu. Organizm przyzwyczajony do regularnego dostarczania posiłków nie będzie odkładać zbyt dużo tkanki tłuszczowej.
Ile posiłków jeść?
Liczba posiłków oraz ich częstotliwość powinna być dla Ciebie komfortowa. Jedzenie w zbyt dużych lub nieregularnych odstępach może przyczynić się do wzrostu poziomu kortyzolu, co jest niepożądane zwłaszcza w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy czy Hashimoto.
Odczuwamy różne rodzaje głodu, których możemy nauczyć się rozróżniać. Np. organizm wysyła podobny sygnał, kiedy jest głodny lub spragniony.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie jedzenie trzech głównych posiłków o podobnych porach, np. co 4 godziny. Warto przy tym ograniczyć nocne jedzenie bezpośrednio przed spaniem. Wówczas organizm jest nastawiony bardziej na regenerację, niż trawienie.
Przekąski – o tym warto pamiętać
Warto ograniczyć jedzenie między posiłkami, by uniknąć skoków glukozy, a co za tym – insuliny. Wiedza, w jaki sposób komponować przekąski pomoże polepszyć samopoczucie i wpłynąć na wzrost energii w ciągu dnia. Warto zwrócić uwagę, że również słodzona kawa z mlekiem, napój czy sok również są traktowane przez organizm jako przekąski.
Trendy w świecie diet, podobnie jak w modzie się zmieniają. Dieta bezglutenowa i bez laktozy, low carb, keto czy paleo – przykładów można by mnożyć – są korzystne i zdrowe, jednak nie dla każdego.
Najważniejsze jest to, by nie podążać ślepo za sposobem odżywiania innych osób, a dostosować go do własnego zdrowia. Nagła zmiana diet może być szczególnie niekorzystna dla kobiet. Łatwo przy tym rozregulować układ hormonalny, osłabić pracę tarczycy i nadnerczy. Większe zmiany w diecie warto wprowadzać pod okiem lekarza czy dietetyka.
Polecane artykuły:
Dodaj komentarz