Metale ciężkie można znaleźć w wielu różnych środowiskach, a powszechnym miejscem ich występowania są domy ludzi.
Mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia osób, które mają z nimi kontakt.
W przeszłości metale ciężkie były używane do dekoracji ceramiki, biżuterii i innych przedmiotów. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy w ich pobliżu.
Ważne jest, aby wiedzieć, w jaki sposób możesz mieć kontakt z tymi toksycznymi materiałami, aby zachować zdrowie.
Spis Treści
Jakich metali ciężkich należy unikać?
Toksyczność metali jest częstszym problemem niż wiele osób wie, ale ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z ryzyka narażenia.
Ważniejsze jest, aby niektórzy ludzie byli świadomi swoich zawodów, lokalizacji lub stylu życia.
Szpinak 101: Właściwości Zdrowotne, Wartości Odżywcze i Witaminy
Metale są powiązane z problemami zdrowotnymi, takimi jak rak, uszkodzenie nerek i problemy z reprodukcją.
Toksyczność metali może wystąpić sama lub w wyniku innej choroby.
1. Arszenik
Arsen można znaleźć w wodzie pitnej skażonej związkami arsenu z pobliskich złóż geologicznych lub hut, które wyemitowały arszenik do powietrza.
Można go również znaleźć w roślinach spożywczych uprawianych w pobliżu złóż arsenu lub obszarów o wysokim poziomie arsenu
2. Rtęć
Rtęć jest metalem ciężkim, który może być szkodliwy dla zdrowia ludzkiego.
Rtęć znajduje się w żywności, ponieważ jest uwalniana do środowiska, w którym żywność jest uprawiana lub hodowana, zanieczyszczając glebę i źródła wody w pobliżu tych źródeł.
Rtęć gromadzi się w organizmie, jeśli jest regularnie spożywana, co prowadzi do długotrwałych zagrożeń dla zdrowia, takich jak zaburzenia rozwojowe i problemy sercowo-naczyniowe.
Pierwiastek rtęć dostaje się do środowiska poprzez źródła naturalne (na przykład erupcje wulkaniczne) lub wytworzone przez człowieka (na przykład spalanie węgla).
Następnie gromadzi się w glebie i wodzie w pobliżu tych źródeł i ostatecznie dostaje się do roślin spożywczych, takich jak ryż lub owoce morza, takie jak krewetki.
3. Ołów
Ołów to metal ciężki, który można znaleźć w wodzie pitnej, żywności i glebie. Nie jest uważany za mikroelement, ale za toksynę.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ołów w żywności występuje najczęściej w wodzie pitnej i glebie.
Ołów w żywności można znaleźć w wodzie pitnej, głównie ze źle dopasowanych materiałów hydraulicznych oraz ze starych rur, a także przez nawozy stosowane na ziemi, które zawierają ołów.
W przeszłości metale ciężkie znajdujące się w żywności nie stanowiły problemu, ponieważ nie były używane do gotowania.
Ale teraz, wraz z rozwojem nowych technologii, możliwe stało się dodawanie ołowiu do żywności.
Ludzie powinni wiedzieć, że organizm ludzki nie może pozbyć się ołowiu po jego wchłonięciu.
Kiedy więc spożywają zbyt dużo, staje się bardzo szkodliwą substancją, która wpływa na ich zdrowie psychiczne i fizyczne.
4. Nikiel
Nikiel to metal ciężki, który znajduje się w wielu produktach spożywczych.
Zawartość niklu różni się w zależności od produktu spożywczego, ale najczęściej można go znaleźć w zielonych warzywach liściastych i czekoladzie.
Nikiel jest metalem przejściowym, co oznacza, że ma niską gęstość i wysoką temperaturę topnienia.
Jest również kowalny i plastyczny, co oznacza, że można go kuć w cienkie arkusze lub wciągnąć w drut.
Nikiel może również rozpuszczać się w mocnych kwasach lub reagować z innymi chemikaliami w temperaturze pokojowej, tworząc nowe związki.
Może być toksyczny dla ludzi, ale może też mieć pozytywne skutki. Na przykład naczynia niklowane pomagają zapobiegać korozji.
Nikiel znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak czekolada, warzywa i ryby. Wykaza
5. Kadm
Kadm to metal ciężki, który jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Może również powodować raka u ludzi.
Kadm nie występuje w żywności naturalnie, ale można go znaleźć w żywności ze względu na zanieczyszczenia pochodzące z innych źródeł. Na przykład kadm może pochodzić z przemysłu lub spalin.
Kadm może przedostać się do gleby i wody, które następnie przedostają się do zjadanych przez nas upraw.
Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie narażenia na kadm poprzez naszą dietę, w tym unikanie pokarmów o wysokiej zawartości kadmu, takich jak zielone warzywa liściaste i grzyby, nie pozwalanie dzieciom pić wody z kranu i używanie pojemników do przechowywania żywności wykonanych ze szkła zamiast z plastiku.
Przepisy na:
6. Cyna
Cyna to metal ciężki, który znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak konserwy.
Problem z włączeniem cyny polega na tym, że spożywanie dużych ilości tego metalu może być niebezpieczne dla ludzi.
Cyna była używana przez ludzi od wieków i stała się bardziej rozpowszechniona w naszej żywności dzięki używaniu puszek.
Cyna może przedostać się do środowiska zarówno poprzez wywóz śmieci, jak i proces recyklingu.
Gdy cyna jest obecna w naszym pożywieniu, może gromadzić się w naszych ciałach i tkankach, co z czasem może prowadzić do akumulacji tych metali ciężkich.
5 Najlepszych sposobów na zmniejszenie narażenia na metale ciężkie w żywności
Metale ciężkie w żywności i wodzie stanowią poważny problem w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie.
Mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne.
5 najlepszych sposobów na uniknięcie metali ciężkich:
- Unikaj owoców morza o wysokim poziomie rtęci, takich jak tuńczyk, miecznik, makrela królewska, rekin i rybka
- Dokładnie opłucz świeże produkty pod bieżącą wodą przed jedzeniem lub gotowaniem, a następnie, jeśli to możliwe, wybierz produkty ekologiczne
- Wybieraj żywność w puszkach lub w opakowaniach, a następnie dokładnie wypłucz je przed otwarciem (aby zmniejszyć narażenie na ołów)
- Używaj filtra do wody pitnej w domu (aby zmniejszyć narażenie na ołów)
- Ogranicz spożycie pokarmów zawierających wysoki poziom cukru, takich jak napoje bezalkoholowe
Objawy zatrucia metalami ciężkimi
Zatrucie metalami ciężkimi wynika ze spożycia dużych ilości metali ciężkich. Może również wystąpić poprzez narażenie na te metale w środowisku.
Objawy zatrucia metalami ciężkimi nie zawsze są oczywiste, ponieważ często są niespecyficzne.
Najlepszym sposobem zdiagnozowania toksyczności metali ciężkich jest zbadanie przez lekarza na obecność tych metali we krwi lub moczu.
Zatrucie metalami ciężkimi może powodować:
- wymioty,
- nudności,
- bóle brzucha,
- biegunkę,
- żółtaczkę,
- wypadanie włosów,
- uszkodzenie nerek,
- śmierć.
Istnieje wiele objawów, które mogą być związane z tym stanem i różnią się one w zależności od rodzaju spożytego lub wdychanego metalu ciężkiego.
Oznaczania metali ciężkich w żywności
Metale ciężkie to pierwiastki, które mają bardzo dużą gęstość.
Często można je znaleźć w przedmiotach, takich jak:
- stara farba,
- baterie,
- metalowe naczynia kuchenne,
- źródła promieniowania,
- biżuteria.
Istnieją różne metody oznaczania metali ciężkich w żywności.
Najpopularniejszym sposobem jest pobranie próbek żywności, o której mowa, a następnie przesłanie ich do ośrodka badawczego w celu analizy.
W USA istnieje wiele ośrodków badawczych, które zajmują się tym procesem testowania próbek żywności.
Oznaczanie metali ciężkich nie jest wymagane przez prawo, ale warto wiedzieć, ile metali ciężkich może znajdować się w żywności przed jej zjedzeniem.
Uważa się, że metale ciężkie w żywności są toksyczne, jeśli z czasem gromadzą się w organizmie.
Nie jest jednak możliwe poznanie poziomów metali ciężkich obecnych w konkretnym produkcie spożywczym.
Oznaczanie metali ciężkich w żywności odbywa się poprzez pobranie próbki i pomiar jej stężenia tych pierwiastków. Stężenie wyraża się w częściach na milion (ppm).
W jakich produktach znajdują się metale ciężkie
Metale ciężkie to substancje toksyczne, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne, a nawet śmierć. Jednym z najpopularniejszych metali ciężkich jest rtęć.
Istnieje wiele przedmiotów, których używamy na co dzień, które zawierają co najmniej jeden rodzaj metalu ciężkiego.
Na przykład aluminium i ołów są często używane w farbach i tworzywach sztucznych, ponieważ sprawiają, że materiały te są twarde i trwałe.
Inne przedmioty codziennego użytku to: pojemniki na żywność, wypełnienia dentystyczne, baterie, leki, kosmetyki, zabawki i biżuterię
Kiedy ludzie myślą o metalach ciężkich, prawdopodobnie myślą o ołowiu, rtęci lub arszeniku. Istnieje jednak wiele metali ciężkich, które są również szkodliwe dla naszego zdrowia.
Jednocześnie są one ważne w niektórych produktach, ponieważ mogą utrudnić produkcję tych produktów bez nich.
Na przykład tytan jest metalem, który jest zarówno szkodliwy, jak i pomocny dla zdrowia ludzkiego.
Niektóre metale ciężkie można znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak:
- kosmetyki
- woda
- naczynia kuchenne
- pasta do zębów
- farby
Normy metali ciężkich w żywności
Stosowanie metali ciężkich w żywności jest od dawna przedmiotem dyskusji, a obawy wciąż rosną.
Chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z obecności metali ciężkich w żywności, ważne jest, aby zrozumieć, że są one obecne.
Lista przykładów metali ciężkich: kadm, ołów, arsen, rtęć i miedź.
Normy zawartości metali ciężkich w żywności różnią się w zależności od lokalizacji, kraju czy typu żywności.
Na przykład był czas, kiedy Chiny miały zakaz eksportu ryżu, ponieważ stwierdzono, że wysoki poziom arszeniku jest niebezpieczny dla ludzi.
Wniosek: Jak chronić się przed szkodliwymi metalami ciężkimi w żywności?
Wniosek z tego artykułu jest taki, że nie ma czegoś takiego jak bezpieczny poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
Oznacza to, że ważne jest, aby dowiedzieć się, czy twoje jedzenie zawiera jakiekolwiek szkodliwe metale, czy nie.
Metale ciężkie to te, które są rozpuszczalne w wodzie oraz takie, które łatwo gromadzą się w organizmach żywych.
Zaburzają również normalne funkcjonowanie organizmu i mogą powodować poważne problemy, a nawet śmierć.
Zatrucie metalami ciężkimi może pochodzić z wielu źródeł: powietrza, wody, gleby, jedzenia i niektórych przedmiotów, których dotykamy każdego dnia – takich jak makijaż czy biżuteria.
Czyli powinniśmy unikać spożywania zbyt dużej ilości metali ciężkich w pożywieniu.
Dodaj komentarz