Zdrowy tryb życia bazuje na regularności, starannie dobranych składnikach, ewentualnej suplementacji, aktywności fizycznej i odpowiedzialnego podejścia do spożywanych posiłków.
Zatem, wybierając składniki, które mają pojawić się na Twoim talerzu, niezwykle ważne jest, aby decydować się na produkty naturalne i wzbogacone w najbardziej wartościowe składniki odżywcze – witaminy, minerały i tłuszcze.
Wśród szczególnie drogocennych składników, które powinny pojawić się w diecie redukcyjnej lub w jadłospisie nastawionym na budowanie tkanki mięśniowej, powinny pojawić się… migdały.
W jaki sposób te niepozorne nasiona dbają o Twój organizm? Co musisz o nich wiedzieć, jeśli planujesz włączyć je do swojego stałego menu?
Spis Treści
Co to są migdały?
Niewiele osób wie, że migdały są nasionami rośliny, nazywanej migdałowcem zwyczajnym. Co ciekawe – wyróżnia się ich kilka rodzajów, w zależności od odmiany i sposobu uprawy.
- migdały słodkie – najpopularniejsze, jadalne, najczęściej spożywane w formie surowej lub przetworzonej. Znajdziemy je w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym[1].
- migdały gorzkie – uprawiane na zdecydowanie mniejszą skalę – głównie ze względu na trujące właściwości, podyktowane obecnością tzw. amigdaliny. Gdy amigdalina się rozkłada – wydziela silnie trujący kwas pruski, który odpowiada za lekko gorzkawy smak migdałów. Ogromne stężenie kwasu może powodować niestrawność i rozległe kłopoty na tle układu pokarmowego. Na szczęście migdały gorzkie wykorzystuje się bardzo rzadko – najczęściej w produkcji niektórych likierów, esencji, bądź oleju migdałowego.
Jakie właściwości mają migdały?
No dobrze, ale co właściwie mamy na myśli mówiąc, że migdały są zdrowe i dostarczają cennych składników?
Badania wykazują, że migdały przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Co więcej – pomagają łagodzić mdłości oraz niwelują zgagę, pojawiającą się np. w czasie ciąży.
W tych niepozornych nasionach znajdziemy ogrom magnez iwitamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3). Ta magiczna mieszanka pomaga zniwelować stres, wspomaga układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć.
Co ważne – nie jest prawdą, że migdały są zabronione na diecie redukcyjnej. Owszem, jeśli zjemy pokaźną garść dostarczymy dodatkowych kalorii, które regularnie spożywane mogą utrudnić proces odchudzania.
Nie warto jednak z nich zupełnie rezygnować, zwłaszcza, że występują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki.
Oznacza to, że spożywanie kilku migdałów dziennie wręcz wspomaga cały proces metabolizowania – a tym samym odchudzania.
Co również istotne – migdały posiadają ogrom błonnika, które szybko i długotrwale wypełnia żołądek, nie uszkadzając przy tym najbardziej wrażliwych jelit.
Migdały a choroby
Najnowsze badania wykazały, że migdały są zalecane pacjentom ze zdefiniowanym stanem przedcukrzycowym(czyli takim, gdzie poziom cukru na czczo utrzymuje się między 100, a 125 mg).
Pacjent, który regularnie spożywa migdały, może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, np. łącząc owe nasiona z produktami o wyższym indeksie glikemicznym (np. w przypadku owoców).
Migdały wspomagają leczenie pacjentów, cierpiących na nadciśnienie.
Dzięki obecności witaminy E, która utrudnia cholesterolowi LDL (tzw. złemu) zaleganie w ścianach oraz obecności kwasów tłuszczowych, zmniejszone jest ryzyko wystąpienia miażdżycy.
W migdałach znajdziemy także flawonoidy, które odpowiadają za prawidłowe ciśnienie tętnicze, regulując napięcie ścian krwionośnych.
Popularne artykuły:
- Czy Orzeszki Ziemne są Dobre na Odchudzanie?
- Orzechy Brazylijskie: Właściwości Zdrowotne (Ile jeść dziennie?)
- Jakie Orzechy i Nasiona Jeść na Keto Diecie?
Jak jeść migdały?
Migdały mają wspaniały, gorzko-słodki smak.
Dlatego też doskonale sprawdzą się jako przekąska – np. w towarzystwie innych orzechów lub owoców. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej unikaj mieszanek, które są obsypane sezamem, karmelem, miodem lub solą.
Ponadto, możesz je:
- zmielić, tworząc puder i dodając np. do ciast i ciasteczek,
- stworzyć z nich kultowy marcepan,
- dodać do sałatek,
- dodać do dań z kurczaka,
- przemielić na panierkę do owoców morza.
Migdały występują także w formie mleka, syropu do kawy, ekstraktu do ciast, a także jako dodatek do miodu, który dolewamy do herbaty.
Coraz popularniejsza jest także mąka migdałowa, która stanowi za ciekawą alternatywę dla mąki pszennej.
Dodać ją możesz do np. naleśników czy wypieków, zmniejszając tym samym ilość węglowodanów i tworząc przepis idealny dla osób porzucających gluten.
Bibliografia:
[1] Ahmad, Z. (2010). The uses and properties of almond oil. Complementary therapies in clinical practice, 16(1), 10-12.
Dodaj komentarz