Święta wielkanocne to radosny czas. W dużej mierze ma to związek z porą, na którą przypadają.
Przyroda budzi się do życia po zimie, pogoda jest coraz przyjemniejsza, nic więc dziwnego, że i świąteczne śniadanie jest przepełnione kolorami i pysznym jedzeniem.
Czy jednak serwowane dania muszą ściśle wiązać się z tradycją? A może by tak spróbować przemycić te bardziej nowoczesne przysmaki?
Oto inspiracje na potrawy, które umilą poranne rodzinne spotkanie niezapomnianym aromatem i przepysznym smakiem!
Spis Treści
Pyszne zupy na dobry początek śniadania
Czy ktokolwiek wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku z białą kiełbasą lub białego barszczu?
Przygotowany na zakwasie i wędzonce staropolski żurek podawany jest z jajkiem na twardo oraz chrupiącym, świeżym pieczywem. Biały barszcz podaje się z podobnymi dodatkami, jednak najczęściej z ziemniakami.
Jeśli jednak nie jesteście miłośnikami żadnej z tych zup, postawcie na zupełnie nowe smaki! Zupa chrzanowa, ozdobiona gałązkami koperku, wiosenna zupa z rzeżuchy, a może krem z zielonego groszku?
Kolorowe, smacznie, a przede wszystkim łatwe do przygotowania zupy śmiało mogą konkurować z tymi serwowanymi od lat.
Punkt kulminacyjny wielkanocnego śniadania – jajko klasycznie lub nowocześnie
Gotowane na twardo jajka są najważniejszym daniem podczas świąt wielkanocnych. Nie oznacza to jednak, że nie można podać ich w bardziej atrakcyjny sposób, niż posypane świeżym szczypiorkiem.
Faszerowane jajka z pewnością szybko będą znikać z półmisków, zwłaszcza że możliwości przygotowania nadzienia jest bardzo dużo. Tradycyjnie jajka mogą być faszerowane pieczarkami, szynką lub żółtym serem.
Marzą wam się takie jaja w zupełnie innej odsłonie? Zróbcie farsz z awokado, szpinaku lub łososia!
Dzięki temu nie tylko nie będzie potrzeby rezygnacji z podstawowej wielkanocnej potrawy, ale jej smak wzniesie wrażenia smakowe na zupełnie inny poziom.
Wędliny i mięsa na świątecznym stole – czy da się je zamienić na inne przysmaki?
Klasyczne śniadanie nie może się obejść bez wielkanocnej szynki. Oprócz niej świąteczne stoły uginają się także od różnego rodzaju kiełbas, wśród których absolutny prym wiedzie biała, podawana do zup lub z wyrazistym w smaku chrzanem.
Nie może także zabraknąć soczystych pasztetów, takich jak z królika z aromatycznymi ziołami.
Wielbiciele bezmięsnych dań mogą jednak odetchnąć z ulgą. Doskonały pasztet można także przygotować z ciecierzycy, fasoli lub soczewicy.
Innym równie pysznym daniem może być humus z suszonymi pomidorami lub z bobu z dodatkiem orzeszków ziemnych. Jedno w tych propozycjach nie ulega zmianie – nadal będzie pysznie i kolorowo!
Jakie sałatki przygotować na święta wielkanocne?
Pierwsza myśl w przypadku świątecznej sałatki – jarzynowa. To niekwestionowana diwa wśród sałatek, bez której nie może odbyć się żadne szanowane przyjęcie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że pasuje do większości dań, ale także świetnie smakuje solo.
Czy każde święta muszą jednak wyglądać tak samo? Oczywiście, że nie!
Lekka sałatka z komosą ryżową, delikatna sałatka Caprese z rukolą, awokado i mozzarellą czy sałatka jajeczna z pieczarkami wprowadzą w wasze uroczyste śniadanie powiew świeżości i zapewnią zupełnie nowe, kulinarne doznania.
A po śniadaniu pora na coś słodkiego!
Piaskowe lub drożdżowe baby oraz mazurki na dobre rozgościły się na wielkanocnych stołach. W niektórych rejonach jednym z głównych deserów jest aromatyczna, najeżona bakaliami pascha.
Nowoczesne wypieki jednak odważnie konkurują z klasycznymi ciastami i coraz częściej w tym boju okazują się zwycięskie. Nikogo bowiem nie dziwi już smak wypieków, w którym główny składnik stanowi marchewka lub dynia.
Wielkanocne przysmaki nie muszą być przewidywalne. To, czy podacie je ściśle z tradycją, nieco zmodyfikowane lub całkowicie zmienione, zależy wyłącznie od was.
Szukacie inspiracji na świąteczne dania? Propozycje na wielkanocne śniadanie na stronie przepisy.pl uatrakcyjnią wam ten niezwykły, radosny poranek!
Dodaj komentarz