Żurawina jest rośliną, która z roku na rok jest coraz bardziej doceniana.
Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też wyjątkowe właściwości. Za co warto polubić żurawinę? I kiedy nie wolno jej jeść?
Spis Treści
Jak wygląda żurawina?
Nie każdy wie, ale w ujęciu biologicznym żurawina jest rośliną z rodziny – wrzosowatych. Wieloletnią, zimozielona roślina, której krzewy osiągają od 20 cm nawet do 2 m wysokości.
W kuchni i diecie wykorzystywane są jej owoce – czerwone i kuliste, które z pozoru przypominać mogą jagody.
Intensywny kolor, cienka skórka i charakterystyczny, cierpki, nieco kwaśny smak, nie każdemu przypadnie do gustu.
Raw Organic Red Cranberries in a Bowl
Naturalnym środowiskiem dla krzewów żurawiny są Stany Zjednoczone, jednak ze względu na wyjątkowe właściwości i dość uniwersalne potrzeby rośliny – z powodzeniem uprawiana jest w innych częściach świata, także w Polsce.
Roślina ceniona w ziołolecznictwie, należy jednak pamiętać, że nie może być stosowana przez wszystkich, dlatego omówimy najważniejsze przeciwwskazania do stosowania żurawiny.
Żurawina – właściwości
Właściwości żurawiny są coraz bardziej doceniane. Nic dziwnego, bowiem owoce tej rośliny to ogromne źródło witamin, składników mineralnych, a także związków aktywnych.
Co ciekawe, doskonałe właściwości ma zarówno owoc świeży, jak i suszonym. Do organizmu człowieka dostarcza flawole, czyli substancje będące ważnymi antyoksydantami. Doskonale wiąże wolne rodniki, dezaktywujący ich szkodliwe działanie.
Żurawina jest też doskonałym źródłem witamin, głównie C i E, zapobiega ich utlenianiu. Wykazano, że owoce żurawiny cechują się doskonałymi właściwościami przeciwzapalnymi.
Przypuszcza się, że dzięki wysokiej zawartości kwerycyny owoce żurawiny są doskonałe dla diabetyków. To grupa osób, która ze względu na chorobę główną jest szczególnie narażona na pogorszenie stanu wzroku.
Żurawina pomaga chronić wzrok, zapobiegając m.in. rozwojowi zaćmy.
Działa też przeciwalergiczne. Dotychczas prowadzone obserwacje sugerują, że owoce świeżej i suszonej żurawiny wspomagają organizm w profilaktyce zdrowia, zapobiegając rozwojowi niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca,choroby naczyń czy choroby nowotworowe.
Zarówno suszone, jak i świeże owoce żurawiny są dla organizmu człowieka bardzo ważne. Bogate w błonnik, poza witaminami C i E są źródłem także witaminy A, B1, B2, B6, dostarczają także fosfor, jod, wapń, selen, potas, sód, żelazo i magnez.
Dużym atutem są właściwości: przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwreumatyczne, dlatego też roślina sprawdza się świetnie w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób, w tym:
choroby wrzodowej żołądka,
w chorobach dziąseł, przyzębia,
chorobach grzybiczych skóry,
w stanach zapalnych pęcherza moczowego,
cukrzycy,
chorób układu sercowo-naczyniowego,
miażdżyca,
nadciśnienie,
reumatoidalne zapalenie stawów.
Wiadomo także, że regularne przyjmowanie żurawiny pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu.
Ze względu na bogactwo witamin i właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjnie wywar z żurawiny świetnie sprawdzi się jako wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem.
Żurawina – wartości odżywcze i kalorie
Kaloryczność żurawiny zależy przede wszystkim od jej postaci. Owoce suszone są zdecydowanie bardziej kaloryczne, zawierają też więcej cukru.
Świeże owoce to w dużym stopniu, bo aż 90% woda. 100 gramów surowej i niesłodzonej żurawiny to ok. 46 kalorii. Porcja ta dostarcza do organizmu:
białko w ilości 0,46 g,
tłuszcz – 0,13 g,
węglowodany ogółem 11,97 g, z czego cukry proste to 4,27 g,
Planujesz włączyć do swojej diety żurawinę i zastanawiasz się, jak to zrobić, aby było bezpiecznie i z korzyścią? W zależności od indywidualnych preferencji owoce możesz jeść świeże lub suszone.
Specjaliści podkreślają, że w kontekście składu, wartości odżywczych i właściwości wspomagających terapię najlepiej zdecydować się na świeżo wyciskany sok.
Żurawina – przeciwwskazania
Mimo tak dużych właściwości zdrowotnych owoce żurawiny nie mogą zostać włączone do diety wszystkich osób. Jedną z najważniejszych jest dna moczanowa.
Jeśli zmagasz się z tą chorobą, to musisz wiedzieć, że żurawina zawiera również bardzo dużo szczawianów, które przy podagrze należy ograniczać i w miarę możliwości eliminować z diety.
Spożywanie żurawiny mogłoby zatem doprowadzić do rozwoju choroby i nasilenia jej objawów.
Nie zaleca się stosowania żurawiny przez osoby zmagające się z osteoporozą.
Szczególną ostrożność powinny zachować również osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, w składzie których znajduje się warferyna.
W takiej sytuacji, zanim zdecydujesz się na włączenie do diety żurawiny, najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z lekarzem.
Dodaj komentarz