Kwasy omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu.
Korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i narządu wzroku. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i oleje roślinne.
Można je także suplementować. Jakie jest znaczenie kwasów omega 3 dla zdrowia i jak zadbać o to, aby dostarczać ich odpowiednią ilość? Dlaczego warto je włączyć do diety i w których produktach je znajdziemy?
Spis Treści
Czym są kwasy omega 3?
Kwasy omega 3 należą do grupy zdrowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tego rodzaju, w odróżnieniu od kwasów nasyconych, są korzystne dla zdrowia i pozytywnie wpływają na sylwetkę i funkcjonowanie organizmu.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntezowane w ciele człowieka, przez co, aby nie doprowadzić do ich niedoboru, należy dostarczać ich wraz ze spożywanym pożywieniem. W organizmie człowieka kwasy omega 3 ulegają przemianom enzymatycznym.
Podczas tego procesu powstają substancje fizjologiczne takie jak prostaglandyna, prostacykluina, tromboksany i lipoksyny, które są niezbędne dla naszego zdrowia i funkcji życiowych.
Znaczenie kwasów omega 3 dla zdrowia
Kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie nowotworowe. Poprzez wspomaganie odporności nowotworowej ograniczają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty i okrężnicy.
Aktywują także geny związane z blokowaniem niektórych rodzajów nowotworów i funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Kwasy omega 3 wspierają także funkcjonowanie układu nerwowego. Badania potwierdziły ich pozytywny wpływ na procesy zapamiętywania i myślenia. Regularne spożywanie kwasów omega 3 wspiera rozwój ośrodka nerwowego u dzieci oraz pozwala zredukować ryzyko choroby Alzheimera w późniejszych latach.
Dobroczynne kwasy tłuszczowe zapobiegają powstawaniu niebezpiecznych zatorów i zakrzepów. Ich odpowiednia ilość rozrzedza krew, dzięki czemu nie przyklejają się co ścian naczyń. Obecne w diecie, pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu i poprawiają poziom dobrego.
Kwasy tłuszczowe omega 3 przyczyniają się także do wzmocnienia kości i stawów. Wspomagają wchłanianie się wapnia oraz zmniejszają ryzyko zapalenia stawów i zmian reumatoidalnych.
Obecność kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie jest także istotna dla wzroku, wzmacniania odporności oraz pięknej i zdrowej skóry. Kwasy omega 3 stymulują układ immunologiczny, wspierając naturalne procesy regeneracji i odporności.
W jakich produktach znajdują się kwasy omega 3?
Wiesz już, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia mają kwasy omega 3.
Aby nie doprowadzić do ich niedoboru, warto do codziennej diety włączyć takie produkty jak: tłuste ryby morskie m.in. świeży łosoś, wędzona makrela, śledź solony, sardynki w oleju i pstrąg oraz orzechy włoskie i oleje roślinne, w tym olej rzepakowy i olej lniany.
Naturalnym źródłem kwasów omega 3 są także zielone warzywa liściaste. Zdrową i zbilansowaną dietę możesz wesprzeć także suplementacją.
Dodaj komentarz