Kamica nerkowa to nieproszony gość, który potrafi zepsuć komfort życia. Aby sobie z nim poradzić, nie wystarczy picie fitolizyny, gdyż kluczową rolę odgrywa dieta.
Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą zapobiec przyszłym atakom kolki nerkowej.
Przygotowaliśmy dla Ciebie przewodnik, który pomoże zrozumieć, co jeść, a czego unikać, aby kamienie nie miały szansy!
Spis Treści
Co to jest kamica nerkowa i dlaczego dieta jest tak ważna?
Kamica nerkowa, czyli tworzenie się kamieni w nerkach, może być wynikiem wielu czynników, w tym genetyki, poziomu aktywności fizycznej i, co dla nas najważniejsze, diety.
Powstają wtedy, gdy nerki nie radzą sobie z rozpuszczaniem substancji chemicznych, które znajdują się w moczu (a właściwie jeszcze krwi).
Mniejsza jednak o sam proces ich powstawania – wystarczy Ci wiedza, że kolka nerkowa to ból, o którym nie chcesz się przekonać na własnej skórze. Możesz za to przeczytać artykuł, który dobrze opisuje całą sprawę: Jak bolą kamienie nerkowe?
Dieta przy kamicy nerkowej – to zależy od typu złogów
Kamica nerkowa ma różne oblicza, a każdy typ kamieni wymaga specyficznej diety, by skutecznie zapobiegać ich powstawaniu.
Dieta przy kamicy wapniowej
Kamienie wapniowe to najczęstszy typ kamicy nerkowej. Paradoksalnie, nie zawsze oznacza to, że musisz drastycznie ograniczyć wapń w diecie.
- Zmniejsz spożycie soli – nadmiar sodu może zwiększać wydalanie wapnia z moczem.
- Utrzymuj umiarkowane spożycie wapnia – odpowiednie ilości pomagają ograniczyć wchłanianie szczawianów.
- Ogranicz produkty bogate w szczawiany – np. szpinak, rabarbar, orzechy i czekoladę.
Dieta przy kamicy szczawianowej
Szczawian wapnia to częsty składnik kamieni, a ograniczenie spożycia szczawianów może znacząco spowolnić ich formowanie się.
- Unikaj pokarmów bogatych w szczawiany – takich jak buraki, orzechy, czekolada, szpinak, czy rabarbar.
- Zwiększ spożycie wapnia – spożywanie wapnia w trakcie posiłków może pomóc związanie szczawianów w przewodzie pokarmowym, zanim trafią do nerek.
- Pij dużo wody – to pomoże rozcieńczyć szczawiany w moczu.
Dieta przy kamicy fosforanowej
Kamienie fosforanowe często tworzą się w środowisku zasadowym. Dieta nisko-fosforanowa może być tutaj kluczem.
- Ogranicz produkty bogate w fosforany – takie jak mięso, drób, przetworzone żywności i napoje gazowane.
- Spożywaj więcej żywności zakwaszającej mocz – np. białko zwierzęce i niektóre owoce.
- Zapewnij odpowiednie nawodnienie – utrzymanie dużego przepływu moczu może zapobiegać formowaniu kamieni.
Dieta przy kamicy moczanowej
Kamienie moczanowe powstają z kwasu moczowego i często wiążą się z wysokim poziomem tego kwasu w organizmie.
- Ogranicz produkty bogate w puryny – np. czerwone mięso, wędliny, ryby i owoce morza, które mogą zwiększać poziom kwasu moczowego.
- Zwiększ spożycie wody – to rozcieńcza kwas moczowy w moczu, zapobiegając tworzeniu kamieni.
- Wprowadź więcej alkalicznych pokarmów – takich jak warzywa i owoce, które mogą pomóc zneutralizować kwas moczowy.
Dieta przy kamicy cystynowej
Kamienie cystynowe są rzadkie i wynikają z genetycznego zaburzenia metabolizmu aminokwasów zwanych cystyną.
- Pij duże ilości wody – nawet 3 litry dziennie, aby rozcieńczyć cystynę w moczu.
- Ogranicz spożycie soli – zmniejszy to ilość cystyny, która musi być przefiltrowana przez nerki.
- Utrzymaj mocz w stanie alkalicznym – spożywając więcej warzyw i owoce oraz stosując odpowiednie suplementy na zalecenie lekarza.
Kamica nerkowa – skonsultuj się z dietetykiem lub urologiem
Zmiana diety w odpowiedzi na kamienie nerkowe to znakomity krok w kierunku lepszego zdrowia, ale warto pamiętać, że każda taka decyzja powinna być wspierana przez profesjonalistów.
Niezależnie od typu kamicy, zarówno dietetyk, jak i urolog mogą zaoferować wskazówki dotyczące walki z tą przewlekłą chorobą. Jeśli potrzebujesz wsparcia – znajdź specjalistę w swoim budżecie, sprawdzając porównywarkę cen usług medycznych https://medcena.pl/.
Dieta przy kamicy nerkowej – podsumowanie
Kamica nerkowa to wyjątkowo bolesne doświadczenie, ale odpowiednia dieta może zmniejszyć tempo powstania nowych kamieni. Dieta ogólna powinna skupiać się na zwiększeniu ilości płynów, głównie wody, ograniczeniu soli i regulacji spożycia białka zwierzęcego.
Dokładny jadłospis zależy od rodzaju kamicy, np. wapniowej, szczawianowej, fosforanowej, moczanowej lub cystynowej.
Dodaj komentarz