Dieta ketogeniczna to skuteczna metoda odchudzania, ale wymaga stosowania się do jasno określonych wytycznych.
Dotyczą one przede wszystkim ograniczenia produktów zawierających zbyt dużą ilość węglowodanów, w tym niektórych warzyw.
Sprawdźmy, czy marchewka na keto to dobry pomysł i jak może wpłynąć na twoją dietę.
Marchewka – właściwości
Marchewkę uznaje się powszechnie za zdrowe uzupełnienie diety, a jej spożycie zaleca się osobom w różnym wieku.
Jest warzywem korzeniowym uprawianym na całym świecie i stanowi doskonałe źródło cennych składników, w tym karotenoidów, antocyjanów, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów.
Szczególnie wartościowy dla ludzkiego organizmu jest beta-karoten, który wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Skutecznie zwalcza wolne rodniki i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób (w tym serca czy nowotworów).
Wysoka zawartość cennych substancji powoduje, że marchew przyczynia się do:
- obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi
- usprawnienia procesów trawiennych
- podniesienia odporności
- poprawienia jakości skóry
- oczyszczenia organizmu z toksyn
- wzmocnienia dziąseł i zębów
Wszystko to sprawia, że warzywo jest popularne na całym świecie i stanowi składnik zdrowych sałatek oraz pełni rolę wartościowego dodatku do dań.
Jakie Tabletki w Diecie Ketogenicznej? Ranking Suplementów na Keto [2022]
Ile węgli w marchewce?
Czy jednak marchewka na keto to dobry pomysł?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto w pierwszej kolejności sprawdzić, ile węglowodanów zawiera.
Kluczem do sukcesu w diecie ketogenicznej jest bowiem ich ograniczenie – zwykle do 50 g dziennie, przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczów.
Efekt? Wprowadzenie organizmu w stan ketozy, dzięki któremu będzie on czerpał energię między innymi z tłuszczów zgromadzonych w tkankach. Pozwoli to na efektywne odchudzanie i wpłynie pozytywnie na samopoczucie.
W 100 g marchwi znajduje się około 9 g węglowodanów – jest to ilość większa niż w przypadku wielu innych warzyw, takich jak kalafior, ogórek, papryka, pomidor czy sałata.
Dlatego przechodząc na dietę ketogeniczną, warto znacznie ograniczyć jej spożycie.
Marchewka gotowana vs. surowa – która jest lepsza na keto?
Gotowanie marchwi nie wpływa znacząco na zawartość węglowodanów, jednak zwiększa indeks glikemiczny, dlatego to, w jakiej formie będziesz spożywać ją na keto, ma jednak znaczenie.
Co więcej, jeżeli chcesz cieszyć się licznymi korzyściami zdrowotnymi, jakie zapewnia to warzywo, unikaj obróbki termicznej.
Gotowanie czy pieczenie sprawia, że marchew traci wiele cennych substancji i nie będzie miała tak pozytywnego wpływu na stan twojego organizmu.
Czy można jeść marchewki na diecie keto?
Spożycie marchewki na keto jest dopuszczalne, ale w ograniczonych ilościach – najlepiej do 100 g dziennie.
Tylko wtedy zyskasz pewność, że nie wyrzuci cię ze stanu ketozy, a proces odchudzania będzie efektywny.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. Istotą diety ketogenicznej jest nie tylko ograniczenie węglowodanów, ale również utrzymanie deficytu kalorycznego.
100 g marchwi zawiera zaledwie 43 kcal, dlatego może stanowić wsparcie w tym zakresie.
Co więcej, jest to warzywo stanowiące znakomite źródło błonnika pokarmowego. Dostarczanie go do organizmu pozwala usprawnić procesy trawienia i zapewnić długotrwałe uczucie sytości.
Dzięki temu chęć sięgnięcia po przekąskę między posiłkami będzie o wiele mniejsza, co ułatwi ci wytrwanie na diecie.
Błonnik pokarmowy zawarty w marchwi reguluje także poziom cukru we krwi, co będzie miało korzystny wpływ na twoje zdrowie i samopoczucie.
Ile marchewek mogę zjeść zanim wypadnę z ketozy?
Obrana marchew waży około 45 g i zawiera 4-4,5 g węglowodanów. Warto więc spożywać maksymalnie 1-2 warzywa o średniej wielkości dziennie, by nie ryzykować wyrzucenia z ketozy.
Jeżeli mimo tego obawiasz się, że marchew negatywnie wpłynie na twoją dietę ketogeniczną, skorzystaj z alternatywy w postaci niskowęglowodanowych warzyw, które na keto można spożywać w większych ilościach.
Dlaczego jest to tak istotne? W dietach o niskiej zawartości węglowodanów często brakuje witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mowa tu zwłaszcza o tiaminie, kwasie foliowym, witaminach A i E oraz minerałach, takich jak wapń, magnez, żelazo czy potas.
Sposobem na uzupełnienie tych braków są warzywa – do tych najbardziej polecanych na keto zaliczamy:
Ich spożywanie pozwoli także zahamować apetyt i przyniesie twojemu organizmowi wiele korzyści, ułatwiając stosowanie diety ketogenicznej.
Podsumowanie: Czy marchewki są dozwolone w diecie ketogenicznej?
Marchewki są dozwolone w diecie ketogenicznej, jednak należy spożywać je z umiarem i nie każdego dnia.
Wynika to z tego, że zawierają sporo węglowodanów i dlatego mogą wyrzucić cię z ketozy.
Ogranicz więc spożycie marchwi do 1-2 dziennie albo zastąp ją innymi, niskowęglowodanowymi warzywami, które również zawierają dużo cennych witamin i minerałów.
Polecane artykuły:
Błonnik na keto – Pełnowartościowe źródła błonnika w diecie ketogenicznej
Czy można jeść jabłka na diecie keto?
Dodaj komentarz