W świecie nękanym witaminami, minerałami i prawdziwymi suplementami diety, które dobrze smakują, szukam tych jak najbardziej naturalnych.
Glony nie są powszechne, ale za to interesujące: związki roślinne, które nie pochodzą z lądu, ale raczej z morza, to produkty z wodorostów, z których wiele zawiera mnóstwo super fajnych i unikalnych związków.
A co z chlorellą?
Niektórzy twierdzą, że może poprawić odporność, zdrowie jelit i usunąć toksyny z organizmu.
Inni po prostu postrzegają to jako przypadkową „zieloną rzecz”, która jest sprzedawana, ponieważ ludzie to kupują.
Więc kto ma rację?
W tym artykule dowiesz się, czym jest chlorella, dlaczego ludzie ją biorą, co robi, a czego nie dla twojego ciała i czy jest bezpieczna.
Nawet w porównaniu z innymi warzywami jest dość bogata w mikroelementy.
Spis Treści
Dlaczego ludzie suplementują chlorellę?
Chlorella jest prawdopodobnie prototypowym „zielonym” suplementem.
Rozumiem przez to, że jest to związek, który ludzie bez zastanowienia suplementują, ponieważ nosi etykietę „zdrowy”.
Postrzegam to jako efekt uboczny mówienia dzieciom, aby jadły warzywa „tylko dlatego”; ten sposób myślenia, że warzywa są zdrowe i niekwestionowane, może mieć zastosowanie do innych rzeczy.
3 łyżki stołowe chlorelli dostarczają:
- Białko – 16g
- Witamina A – 287% RDA
- Witamina B2 – 71% RDA
- Witamina B3 – 33% RDA
- Żelazo – 202% RDA
- Magnez – 22% RDA
- Cynk – 133% RDA
Dlaczego więc ludzie stosują chlorellę? Ponieważ jest zielona, więc oczywiście powinna być dla ciebie dobra.
Większość argumentów przemawiających za chlorellą skupia się na zawartości składników odżywczych.
Chociaż jest to bardzo zmienne w zależności od warunków wzrostu rośliny, ogólnie jest dość bogata w białko, minerały dietetyczne, w tym magnez i chlorofil w oparciu o wagę. (Innymi słowy, nawet jeśli bezwzględne ilości tych związków nie są bardzo wysokie, chlorella ma ich dużo na gram).
Nawet sama wysoka zawartość białka i magnezu jest dość interesująca.
Ludzie również suplementują chlorellę nie w celach odżywczych, ale w celu:
- zwiększenia odporności
- detoksykacji organizmu
- wsparcia wątroby
- utraty wagi
- ogólnej poprawy zdrowia
Jakie są zalety chlorelli?
Chociaż chlorella jest postrzegana jako panaceum. Sprawdźmy więc jej zalety!
Chlorella a detoksykacja
Najczęściej twierdzi się, że chlorella jest środkiem odtruwającym i jest powszechnie stosowana w koktajlach i suplementach w ramach programów „detoks”.
Podczas gdy programy „odtruwające ” to nic innego jak szum i marketing, chlorella jest dobrze znana z tego, że ma pewien potencjał detoksykacyjny, a niektóre z tych efektów mogą dotyczyć również ludzi.
Ogólnie wiadomo, że chlorella wiąże się z minerałami.
Istnieje wiele badań ex vivo (poza żywymi stworzeniami) i badań na zwierzętach wykazujących korzyści, takie jak zmniejszenie akumulacji metali ciężkich lub zwiększone ich usuwanie z organizmu, a radioaktywny stront jest jednym z przykładów.
Chlorella może również usuwać dioksyny, które przynajmniej raz zostały powielone u kobiet karmiących piersią. Wspólnym wątkiem jest to, że chlorella wydaje się być dobra w usuwaniu toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach lub metali.
Jeśli chodzi o badania na ludziach, mamy kilka badań dotyczących minerałów ciężkich, ale także, co ważniejsze, zarówno węglowodorów poliaromatycznych (WWA), jak i amin heterocyklicznych (HCA).
Czytaj też: Szpinak – Właściwości Zdrowotne, Wartości Odżywcze i Witaminy
Jako małe podsumowanie, WWA to grupa związków, o których wiadomo, że powodują raka i są związane z tworzeniem dymu (w tym wędzeniem mięsa), a HCA są również związkiem promującym raka, wytwarzanym podczas niektórych stylów gotowania mięsa, takich jak wędzenie .
Ważne!
Jeśli chodzi o mięso, najlepszym sposobem na przygotowywanie (przynajmniej dla zdrowia) jest powolne gotowanie z dodatkiem przeciwutleniaczy, takich jak marynata lub bulion z warzywami.
Najgorszym sposobem przyrządzania mięsa dla zdrowia, ale zdecydowanie nie dla smaku, jest intensywne obsmażanie i wędzenie mięsa.
W każdym razie, chlorella ma wstępne badanie sugerujące, że suplementacja może złagodzić skutki WWA (choć uczciwe, badanie 12 osób mierzących pojedynczy biomarker w moczu nie jest najbardziej przekonującą nauką) i równie małe badanie pokazujące zmniejszone metabolity HCA w moczu .
Ostatecznie wydaje się, że chlorella ma wiele dowodów zwierzęcych sugerujących zdolność detoksykacji metali ciężkich i niektórych toksyn środowiskowych.
Dowody na ludziach są ograniczone, ale sugerują również zdolność do usuwania z organizmu substancji rakotwórczych pochodzenia mięsnego.
Teraz możesz zapytać, jak chlorella to robi. Wydaje się to całkiem proste, chlorofil (tak, rzecz, która sprawia, że rośliny są zielone) po prostu wiąże się z materiałem i usuwa go z organizmu.
W organizmie zachodzi proces zwany krążeniem jelitowo-wątrobowym, w którym kwasy tłuszczowe, kwasy żółciowe i substancje rozpuszczalne w tłuszczach przeskakują z jelit do wątroby, trochę się tam ochładzają i są przepychane z powrotem do jelit.
Wiele toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach (a także składników odżywczych) jest wyłapywanych w tym krążeniu.
Więc w tym scenariuszu, jeśli wątroba była centrum konferencyjnym, a jelita ulicą, chlorofil i inne czynniki mogą działać jak taksówki, wiążąc się z substancjami rozpuszczalnymi w tłuszczach i wyprowadzając je z organizmu (przez okrężnicę).
Istnieją nawet dowody na to, że związek między chlorellą a HCA wynika z zawartości chlorofilu.
Chlorella jest wygodnym źródłem chlorofilu, około 1 do 4% wagi według większości szacunków online (i prawdopodobnie różni się w zależności od źródła), ale w żadnym wypadku nie jest to jedyne źródło.
Każda roślina, która jest zielona, może się do tego zaliczać: zielone wodorosty, czy zielona herbata.
Tak więc ostatecznie chlorella jest wygodnym i stosunkowo gęstym źródłem chlorofilu, a sam chlorofil może mieć pewną rolę chelatującą wiele toksyn.
Jednak w tej chwili wydaje się, że ten proces nie jest niczym wyjątkowym. Chlorella może być jak białkowy suplement chlorofilu; imponujący jedynie ze względu na wygodę.
Chlorella a odporność
Podczas gdy wiele twierdzeń na temat chlorelli albo nie ma dowodów, albo jest ograniczonych dowodów, wpływ chlorelli na odporność ma wielokrotne badania wykazujące podobne korzyści (co ma długą drogę do wiary w coś).
W szczególności patrzymy na immunoglobulinę A (IgA); mediator układu odpornościowego, który można zmierzyć w ślinie i uważa się, że odzwierciedla zdolność organizmu do zwalczania infekcji.
Z reguły więcej IgA jest markerem zdrowej funkcji odpornościowej.
Patrząc na badania na ludziach z chlorellą, widzimy wzrost IgA u zdrowych osób, więcej IgA w mleku kobiet karmiących piersią, a oczekiwana redukcja IgA podczas stresujących ćwiczeń wydaje się być zmniejszona u sportowców Kendo otrzymujących chlorellę.
Jeśli IgA ci się nie podoba, jest także jedno badanie pokazujące korzyści z innymi biomarkerami, takimi jak komórki NK, które również są zwiększone i wykazuje lepsza odporność.
Jedynym problemem jest to, że podobnie jak większość badań nad chlorellą, wydaje się, że istnieje tutaj uprzedzenie wschodnioazjatyckie, a większość badań znajduje się w Japonii i Korei Południowej.
Chociaż zwykle nie stanowi to problemu, są to dwa kraje o dobrej reputacji naukowej, jedno zachodnie badanie chlorelli wykazało znacznie mniej istotny efekt immunostymulujący, który był istotny tylko dla osób starszych.
Czy to dobrze? Tak, na to wygląda. Czy to rewolucyjne? Nie, wygląda na całkiem niezły.
Co więcej, i to jest najważniejsze, wszystkie dotychczasowe badania dotyczyły tylko biomarkerów, które są tylko wskaźnikami pozytywnych efektów.
Żadne badania nie dotyczyły długoterminowych wskaźników zachorowań.
Ostatecznie wydaje się, że chlorella obiecuje poprawę odporności.
Chlorella na odchudzanie
Mówi się, że chlorella, jak wiele innych rzeczy, pomaga w utracie wagi.
Przynajmniej jest jedno badanie, w którym mierzono procent tkanki tłuszczowej i wydawało się, że niewielka redukcja tkanki tłuszczowej była związana z chlorellą.
Chodzi o to, że to badanie (podczas jakości) zostało zaprojektowane w celu porównania jednej grupy uzupełniającej z inną grupą uzupełniającą.
Chcieli zobaczyć, jak chlorella wpływa na młodzież wysokiego ryzyka w porównaniu z młodzieżą niskiego ryzyka, a nie jak działa na placebo i jako taka nie używała grupy placebo.
Automatycznie oznacza to, że nie nadaje się do odpowiedzi na pytanie „Czy chlorella pomoże mi schudnąć?”
Moglibyśmy, z powodów praktycznych (ale nie naukowych) odłożyć to na bok, gdyby wielkość była naprawdę duża, ale tak nie było; to była bardzo mała zmiana, o którą nawet autorzy nie dbali.
Ostatecznie, pojedyncze badanie łączące chlorellę z utratą wagi nie jest badaniem zaprojektowanym do testowania tego związku.
Chociaż jest to dobry dowód na reakcje genomowe na chlorellę w oparciu o czynniki ryzyka, nie jest to dobre badanie na temat tego, czy sprzyja ona utracie wagi.
Chlorella i depresja
Chociaż nie jest to powszechnie poszukiwana korzyść z chlorelli, należy wspomnieć o działaniu przeciwdepresyjnym, ponieważ istnieje co najmniej jedno badanie pilotażowe pokazujące korzyści związane z chlorellą.
W tym badaniu 1800 mg chlorelli dziennie było w stanie zmniejszyć objawy poważnej depresji w porównaniu z placebo.
Chociaż badanie jest kuszące, należy zauważyć, że nie opracowano rzeczywistego mechanizmu działania („jak” na „dlaczego” rzeczy działają), poza depresją będącą po prostu stanem podwyższonego stresu oksydacyjnego, który można znormalizować za pomocą terapii antyoksydacyjnej.
Technicznie rzecz biorąc, chlorella ma pewne dowody na zmniejszenie depresji, ale wydaje się, że nie ma znanego i unikalnego mechanizmu.
Możliwe, że ten efekt może dotyczyć dowolnego przeciwutleniacza, ale potrzeba więcej dowodów, aby potwierdzić ten efekt.
Jaka jest skuteczna dawka chlorelli?
Badania na ludziach nad chlorellą są w tej chwili dość wstępne i nie wydaje się, aby w tej chwili istniała żadna „najlepsza” dawka. Jednak kilka razy z powodzeniem zastosowano około 1800 mg chlorelli.
Dawka chlorelli zaprojektowana, aby dostarczać co najmniej 35 mg chlorofilu dziennie , wykazała pewne efekty.
Wydaje się, że jest to zgodne z wieloma suplementami roślinnymi (i w tym przypadku algami), w których przyjmowana dawka wynosi od 1 do 3 gramów.
Jakich rezultatów powinienem oczekiwać po zażyciu chlorelli?
Nie ma pewności, czy naprawdę możesz spodziewać się jakichkolwiek korzyści z chlorellą, przynajmniej w krótkim okresie.
Chociaż jest zdrowa, nie wydaje się mieć żadnych znaczących, dotkliwych korzyści, które byłyby zauważalne (może z wyjątkiem sytuacji, gdy badanie antydepresyjne się powiedzie).
Na dłuższą metę możesz czuć się trochę lepiej (trochę lepszy nastrój, trochę lepsze trawienie itp.), ale zazwyczaj tak będzie jeżeli będziesz zdrowszy.
Czy Chlorella ma jakieś skutki uboczne?
Chlorella, w oparciu o ludzkie dowody, które mamy w tym czasie, nie wydaje się mieć żadnych skutków ubocznych.
Skutki uboczne żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, skurcze i biegunka, są całkowicie możliwe, jeśli nie są dobrze trawione, ale nie jest to często spotykane w badaniach nad tym.
Glony są zwykle czymś, czego nie chcesz wpychać sobie w twarz ze względu na potencjał toksyn, które chcą zabić twoją wątrobę i mózg, ale dwa gatunki chlorelli, które zostały zatwierdzone jako bezpieczne dla żywności (vulgaris i pyrenoidosa), podobnie jak spirulina, inna alga, wydaje się być bezpieczna.
Jak stosować chlorellę?
Po pierwsze, jeśli chodzi o chlorellę, „najlepszą formą” będzie prawdopodobnie taka, która po prostu otwarcie pokazuje istotne czynniki tego, co stanowi dobrą chlorellę na swojej etykiecie.
W przypadku makroodżywienia będzie to zawartość białka, w przypadku mikroodżywienia prawdopodobnie będą to minerały dietetyczne, a w przypadku fitożywienia będzie to prawdopodobnie chlorofil.
Szacunki dotyczące zawartości chlorelli różnią się tak bardzo w zależności od źródła, że jest prawie niemożliwe, abym powiedział cokolwiek o składzie tutaj i dokładnie odzwierciedlał produkt, którego używasz.
Jeśli powiem, że chlorella zawiera 88% białka, możesz otrzymać produkt, który zawiera tylko 20%. To 1% chlorofilu? Twój produkt może wynosić 4% itd.
Ostatecznie kup produkt, który ujawnia makroelementy na etykiecie i nie ukrywa ich w zastrzeżonej mieszance.
Poza tym gatunkiem chlorelli, który chcesz, prawdopodobnie będzie chlorella vulgaris, która była używana w większości badań. Z podobnym powodzeniem stosowana jest również Chlorella pyrenoidosa. Inne gatunki nie były testowane.
Od dawna mówi się, że białko chlorelli jest prawie niestrawne, chyba że zostanie zhydrolizowane w inny sposób, ale pankreatyna (enzymy trzustkowe) może być w stanie strawić chlorellę ex vivo.
Przeczytaj też:
- Retinol – Czy Faktycznie Działa Przeciw Starzeniu?
- Czy Grejpfrut Działa Odchudzająco? [Obalamy Mity]
- Niacynamid – Czy Poprawia Wygląd Skóry Twarzy?
- Jagody Goji – Właściwości (Czy superfoods naprawdę takie super?)
Podsumowanie dotyczące chlorelli
Ostatecznie byłoby głupotą powiedzieć, że chlorella nie jest zdrowa w najszerszym tego słowa znaczeniu.
Jest jednak zdrowa jak żywność, a nie zdrowa jak suplement.
Nie ma unikalnego lub super silnego kierunku suplementu – jest ogólnie dobry w wielu rzeczach (tak jak wiele produktów spożywczych), ale nie wystarczająco dobry w żadnym pojedynczym parametrze.
Jeśli masz chlorellę w swoich suplementach warzywnych w proszku, to dobrze, robi trochę dobrego i jest całkiem wygodnym źródłem dietetycznych witamin i minerałów.
Sam fakt, że otrzymujesz mnóstwo minerałów i witamin po niskich kosztach, może sam w sobie wystarczyć, aby uzasadnić włączenie go do wielu ekstraktów roślinnych popartych naukowo.
Jeśli jednak chcesz wyjść i suplementować unikalnym i silnym związkiem promującym zdrowie, prawdopodobnie masz wiele lepszych wyborów; czy mogę polecić spirulinę?
Dodaj komentarz